3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új rendeleteket fogadott el a képviselő-testület

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.05.27. péntek
 
Utoljára módosítva: 2016-05-27 12:24
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Három új rendeletet is elfogadott májusi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. A képviselők műjégpálya vásárlásáról és az országzászló felállításáról is döntöttek.

     

    Új rendelet szabályozza a közösségi együttélést

    Gyöngyös Város Önkormányzatának Képviselő-testülete csütörtöki ülésén rendeletet alkotott a közösségi együttélés szabályairól és megsértésének következményeiről. Az augusztus elsején hatályba lépő jogszabály számos tényállást rögzít, ezek a környezetvédelemmel, a közterületek használatával, a parkolás rendjével, a hirdetmények elhelyezésével kapcsolatos szabályokat rögzíti, továbbá az állattartással és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos szabályokat tartalmaz. A közösségi együttélés szabályainak megsértéséért közigazgatási bírság szabható ki, amelynek mértéke természetes személy esetében 5000-től 200 000 forintig terjedhet, jogi személy vagy szervezet esetében pedig 2 000 000 forintig terjedhet. Az új rendeletről annak hatályba lépéséig az önkormányzat részletesen tájékoztatja a lakosságot.

    A közösségi együttélés szabályairól szóló rendelettel egyszerre lép hatályba a szintén a csütörtöki ülésen elfogadott állattartási rendelet, amely a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályait gyűjti össze. A rendelet egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az állatok a közterületet nem szennyezhetik, a szennyeződést az állattartó köteles azonnal eltávolítani. A rendelet értelmében a vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével még pórázon sem vihető be a kedvtelésből tartott állat játszótérre, üzletbe, kulturális, oktatási, szociális, sport- vagy egészségügyi intézmény területére, strandra, illetve ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe.

    Ugyancsak új rendeletet fogadott el a testület a temetőkről és a temetkezésről, amire azért volt szükség, mert az önkormányzati tulajdonú Városgondozási Zrt. 2016. júliustól a gyöngyösi temetőkben kizárólagos és teljes körű szolgáltatást kíván végezni. Az új rendelet tartalmazza a Városgondozási Zrt. működéséhez szükséges rendelkezéseket, az újraváltás díjait, a díszsírhelyekre, urnaparcellák kialakítására és urnák elhelyezésé-re vonatkozó rendelkezéseket. A rendelet június 1-én lép hatályba.


    Pályázat óvodafejlesztésre és közösségi terekre

    Két pályázatról is döntöttek a képviselők a májusi képviselő-testületi ülésen Gyöngyösön: az Epreskert Úti Tagóvoda 35 millió forintos fejlesztéséhez hazai forrásra kíván pályázni az önkormányzat, az elnyerhető támogatás mértéke a teljes költség legfeljebb 50 %-a lehet. Ugyancsak indul a város azon a pályázaton, amelyet a Területi Operatív Programban írtak ki közösségi terek fejlesztésére. Az elnyerhető támogatás maximális összege 800 millió forint, az előkészítést helyi akciócsoportok végzik, amelyekben a társadalmi-gazdasági, illetve a köz- és magánszféra képviselői foglalnak helyet.

    A képviselők megbízták a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft.-t egy átfogó közlekedésfejlesztési koncepció, valamint a 24. számú főút gyöngyösi szakasza közlekedésfejlesztési tanulmányának elkészítésével, illetve a városarculat megtervezésével. A munkák összesen húszmillió forintba kerülnek.

    Lesz műjégpálya és országzászló is

    A grémium arról is határozott, hogy az önkormányzat írjon ki közbeszerzést műjégpálya vásárlására. Az ajánlati felhívás hússzor harminc vagy tizenötször negyven méteres pálya vásárlásáról és a hozzá kapcsolódó műszaki berendezések beszerzéséről szól.

    Hosszú vitát követően döntött a testület az országzászló felállításáról. A grémium úgy határozott, hogy a Medgyaszay István tervei szerint készült eredeti, 1933-ban felállított országzászló pontos mása álljon újra Gyöngyösön, azonban nem az eredeti helyen, a Fő tér déli oldalán, hanem a Hanisz Imre téren, Szent Bertalan-templommal szemközt állítsák fel a Mátra Országzászló mását, amelyen a testület döntése szerint az eredeti, „Hiszek Magyarország feltámadásában” felirat szerepel majd. Az országzászló felállítására mintegy kétmillió forint közadakozásból gyűlt össze, amelyet az önkormányzat kilencmillió forinttal egészít ki.

    Folytatódik a HPV-oltási sorozat

    Az önkormányzat folytatja a humán papillomavírus elleni oltási sorozatot. Idén közel 160, a 12. életévét ebben az évben betöltő fiúgyermek kapja meg az első oltást, amelyet fél év múlva követ az oltássorozat második része. A fiúgyermekek HPV elleni oltására 2016-ban ötmillió forintot fordít az önkormányzat. A lányok az állami oltássorozat részeként kapják meg a védőoltást.

    A képviselő-testület jóváhagyta a szakbizottságok döntéseit a kulturális- és sportszervezetek támogatására. A bizottságok 3-3 millió forintos keret felosztásáról döntöttek a pályázó alapítványok és egyesületek között.

    A grémium elfogadta a gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer 2015-ös működéséről szóló beszámolót, valamint a környezetvédelmi beszámolót, és döntött a környezetvédelmi program aktualizálásáról is. A programot az önkormányzat 2001-ben alkotta meg, majd 2007-ben aktualizálta, most újra szükségessé vált az aktuális környezeti állapotnak megfelelő információk beemelése. A program általános célkitűzeseket tartalmaz, amelyeket a költségvetés tervezésekor alakítanak konkrét feladatokká.

    Kitüntetésekről is döntöttek

    Kitüntetések odaítéléséről is döntött a grémium. A „Gyöngyös Város Egészségügyéért” kitüntetést 2016-ban Dr. Gombos Margit felnőtt háziorvos és Dr. Kriszten Éva gyermek háziorvos veheti át a Semmelweis Nap alkalmából rendezett városi ünnepségen. A „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetést Tábi Béláné, a Polgármesteri Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatóságának esélyegyenlőségi és kisebbségi referense, valamint Török János rendészetvezető veheti át a Köztisztviselők Napján.


    Közösségi funkciók