3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Az összetartozás napja

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.06.05. vasárnap
 
Utoljára módosítva: 2016-06-05 14:40
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A trianoni békeszerződés évfordulóján két megemlékezést is rendeztek Gyöngyösön.

     
     

    A Huszár szobornál tartott megemlékezés fővédnökeként Kévés Tamás alpolgármester arról beszélt: ők megemlékezni gyűltek össze, míg a város ünnepséget szervezett. Feltette a kérdést: miért nem tudunk egyféleképpen gondolkodni Trianonról, és megköszönte az egybegyűlteknek, hogy „fel merték vállalni” a részvételt. Bejelentette azt is: a képviselő-testület döntött az országzászló felállításáról, így reményei szerint jövőre már az évfordulót ott „„vihetik véghez””.

    A rendezvény szónoka Vona Gábor országgyűlési képviselő, a Jobbik elnöke volt, aki szerint az mindenképp pozitívum, hogy Gyöngyösön évek óta megemlékeznek a nemzet tragédiájáról a szerződés aláírásának évfordulóján.

     

    - Ha ezeken a megemlékezéseken csak annyit tudunk tenni, hogy elmondjuk, „„Vesszen Trianon””, az kevés. Fontos, de kevés - fogalmazott.

     

    Vona Gábor szerint történelmi, politikai és vallásos szempontból is meg kell vizsgálni Trianont.

    Úgy vélte, „a „nemzet térvesztése”” Mohács óta folyamatosan zajlik, s ennek a máig tartó folyamatnak volt része a szégyenteljes béke, de ebbe illeszkedik napjainkban például a kivándorlás is.

    - A politika feladata a közösség vágyait összhangba hozni a realitásokkal. A magyar közösségek önrendelkezése nem vágy, hanem jogos európai követelés - szögezte le, hozzátéve: a magyar külpolitika ezt mindmáig képtelen elérni.

    A vallásos megközelítés kapcsán azt mondta: az ember istenbe vetett hitét teszi próbára Trianon. Meggyőződése szerint Trianon nem büntetés, hanem próbatétel az istentől, figyelmeztetés arra, hogy becsüljük meg az összetartozást.

    Az ünnepség megemlékezés zárásaként koszorúkat helyeztek el a Huszár szobor talapzatán.

    Történészek Trianonról

     

    A Mátra Múzeumban Gyöngyös önkormányzata szervezett konferenciát a Nemzeti Összetartozás napján.

     

    Hiesz György polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: Trianon olyan trauma, amely minden magyar szívében örökké élni fog.

    Emlékeztetett arra is: mindig a politikai éra határozta meg a viszonyulást Trianonhoz.

    - Mi most egy sokszínű Gyöngyösön teszünk kísérletet arra, hogy politikai oldalaktól, színektől függetlenül beszéljünk erről a mélységesen igazságtalan döntésről - mondta a konferencia megnyitásaként a polgármester. Hozzátette azt is: aki magyarak érzi magát, az csak egyféleképpen viszonyulhat ehhez a gyászos eseményhez.

    A konferencián Romsics Ignác (képünkön), Ablonczy Balázs és Pádár Miklós előadásait hallgathatták meg az érdeklődők.


    Közösségi funkciók