3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Még intenzívebben bekapcsolódna a város életébe a Mátra Múzeum

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.06.10. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Nyitott, szolgáltató jellegű intézményként kíván működni a Mátra Múzeum - ez az egyik legfontosabb célkitűzése az intézmény 2021-ig szóló stratégiájának, amelyet Bajzáth Judit, a múzeum projektvezetője mutatott be a gyöngyösi képviselő-testület tagjainak az Orczy-kastélyban.

     

    A Magyar Természettudományi Múzeum fenntartásában működő gyöngyösi Mátra Múzeum százharminc éves múltra tekint vissza, természettudományos gyűjteménye a második leggazdagabb hazánkban. Az intézmény emellett jelentős, mintegy tizenötezer darabos helytörténti gyűjteménnyel rendelkezik, és ezerhétszáz négyzetméteren mutat be állandó kiállításokat. A jelentős önkormányzati támogatással működő múzeumban folyó tudományos munka nem csak Gyöngyös és a Mátra szempontjából fontos, hanem országos jelentőséggel is bír, unikális leletei miatt számos területen elsődleges forrásként szolgál a kutatóknak. A Mátra Múzeum hazánk jelentős tudományos, kulturális és pedagógiai intézménye, amely most a gyöngyösi képviselő-testület tagjainak mutatta meg a következő öt évre szóló stratégiai célkitűzéseit. Hiesz György polgármester szerint fontos, hogy a képviselők is megismerjék azt a munkát, ami a nagyközönség számára sokszor láthatatlan, de a térség szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír.

    - A gyöngyösi önkormányzat évről évre támogatja a múzeum működését, amiről a testület dönt. Ahhoz, hogy ezt a döntést felelősen hozhassuk meg, fontos, hogy tudjuk, milyen emberfeletti munkát végeznek ebben az intézményben. Elég csak a Sárhegy-kutatásra gondolni, amely a mi munkánk szempontjából is elengedhetetlenül fontos adatokkal szolgál. A megismert célok előre mutatók, és több közös feladatot is adnak, ilyen például a rossz állapotban lévő Wiltner-ház felújítása, amely a múzeum helytörténeti gyűjteményének raktáraként szolgál, a felújítása pedig egyre sürgetőbb - mondta a városvezető.

    A múzeum 2016 és 2021 közötti stratégiája szerint nem csak a tudományos, hanem a laikus közönség felé is szeretne nyitni, egyebek mellett a teljes gyűjtemény digitalizálásával, amely a kutatók és a nagyközönség számára is online megismerhetővé tenné a jelentős gyűjteményt. Az intézmény tervei között szerepel a helytörténeti leletanyag bemutatása a nagyközönségnek, amely tovább erősíthetné a város lakossága és a múzeum közötti kapcsolatot. A múzeum vezetése valódi közösségi helyszínné kívánja tenni az intézményt, amelyet a nagy hagyománnyal rendelkező múzeumpedagógiai programok, és a tárgyak bemutatását szolgáló „Mindenki Múzeuma Program” és a „Látható Gyűjtemények Program” révén igyekszik megvalósítani, egyebek mellett a helytörténeti és természetrajzi kiállítások interaktívvá alakításával, és az Orczy-kert kulturális térként való hasznosításával.

    Mint kiderült, a Mátra Múzeum a következő évekre már konkrét kiállítástervekkel rendelkezik, így 2017-ben a száz évvel ezelőtti nagy tűzvész utáni újjáépítésről, 2018-ban a Sárhegy történetéről, 2019-ben pedig az akkor 685 éves mezőváros, Gyöngyös történetéről, az ember és a természeti táj kapcsolatáról szóló tárlatok nyílnak az intézményben.

    A Mátra Múzeum nem csak a lakossági kapcsolatait szeretné erősíteni a következő években, hanem a város más intézményeivel is szorosabbra fűzné a kapcsolatait. Ennek első megnyilvánulása lesz a június 25-i Múzeumok Éjszakája, amelyen a Ferences rendi könyvtárral, Szent Bertalan-templom kincstárával, valamint a Huszár Lajos Éremtárral közös programokat szerveznek.


    Közösségi funkciók