3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A legjobb ellenszer a tudás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.06.19. vasárnap
 
Utoljára módosítva: 2016-06-19 17:19
 
    Szerző: Suha Péter
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A gyöngyösi gettó kiürítésére emlékeztek a rendbe hozott zsidó temetőben.

     
     

    Az előítéletek legjobb ellenszere a tudás. Ezért aktívan tenni kell azért, hogy mindenki megismerje a holokauszt történéseit. Nagy felelősség, hogy mire emlékeznek, mit mesélnek - erről beszélt a gyöngyösi gettó kiürítésének évfordulóján rendezett megemlékezésen Radnóti Zoltán főrabbi. Mint fogalmazott: az elődök érdeke az volt, hogy élő zsidóság legyen, a mai zsidóság érdeke, hogy számukra a szó - zsidóság - ne a fájdalom, hanem az öröm, az imák, a dicső múlt szava legyen. S a jövőé, azé a jövőé, amelyben megadatik, hogy bele tudnak nyugodni a végtelen fájdalomba.

    Horváth László országgyűlési képviselő beszédében úgy vélte: a holokauszt nem zsidó ügy, hanem magyar ügy, és személyes ügy. A holokauszt meglátása szerint a 20. század soha jóvá nem tehető szégyenfoltja, s indokolt a kérdés: vajon a lelkünkben véget ért-e az az őrült időszak, ami milliók halálát hozta. A kérdését meg is válaszolta, mondván: elég egy focimeccs ahhoz, hogy elborítsa a \"legkülönfélébb felületeket a gyűlölködés\", szóval a lelkünkben még nem zárult le az a dicstelen korszak.

    Gondolatait Weöres Sándortól idézve zárta, mondván: a rendezetlen, ködös lelkület leggyakoribb és legjellemzőbb tünete a gyűlölködés valamely közösség iránt

    - A gyűlölködés igen könnyen fertőződik, mert a balsikereink okozta keserűséget és csalódást egyszerűbb és kényelmesebb egy-egy általános indulatrohammal levezetni, mint önmagunkat ellenőrizni - idézte az országgyűlési képviselő Weöres Sándor írását a közösség-gyűlöletről.

    A mártírok tiszteletére rendezett megemlékezésen a város képviseletében Tóth Szabolcs önkormányzati képviselő tolmácsolta Hiesz György polgármester üzenetét, miután a városvezető családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Üzenetében arra hívta fel a figyelmet: az ordas eszmék ma is léteznek, a veszély valódi, \"a farkas báránybőrbe bújva\" jár közöttünk.

    A felszólalók közül többen méltatták a temető rendbe tételét, illetve a mártírok és hősök tiszteletére emelt emlékművet, mindezek kapcsán Weisz Péter, a Status Quo Ante gyöngyösi zsidó hitközség elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és segítik a munkát, amely révén az elhagyatott és többször feldúlt temetőből végre méltó kegyeleti emlékpark válhat.

    Mártír megemlékezés

     
    50 kép
    Dátum: 2016-06-19 13:19:00
     


    Közösségi funkciók