3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Fontos döntések a nyári szünet előtt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.06.30. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A nyári szünet előtti utolsó ülésén több mint ötven előterjesztést tárgyalt meg a gyöngyösi képviselő-testület. A döntések egyebek mellett beruházásokról, felújításokról és pályázatokról szóltak. A grémium a munkaterv szerint legközelebb szeptember 22-én ülésezik.

     

    Zöld út az új tűzoltólaktanyának
    A grémium zöld utat adott az új tűzoltólaktanya építésének, miután felhatalmazta a polgármestert a Katasztrófavédelemmel kötendő megállapodás aláírására. A mintegy kilencszázmillió forintos beruházás megvalósítása érdekében a Katasztrófavédelem megkezdheti a közbeszerzési eljárások elindítását. Az önkormányzat a volt honvédségi laktanya területének egyhektáros részét térítésmentesen adja át a Katasztrófavédelemnek, csereingatlanként pedig a Zrínyi utca 3. szám alatt található állami tulajdonú ingatlant jelölte meg, a cseréről újabb egyeztetések kezdődnek. Az új laktanya területének előkészítését az önkormányzat egy uniós pályázat keretén belül tervezi elvégezni.

    Újabb pályázatok

    Az észak-nyugati városrész rehabilitációjára az önkormányzat pályázatot nyújt be a Területi Operatív Program (TOP) kiírására. A projekt 520 millió forintból valósulna meg, és egyebek mellett épületfelújításokat, közműfejlesztést, a közterületek felújítását, és közösségi helyek kialakítást tartalmazza. A beruházás összhangban állna a városban már megvalósult komplex telepprogrammal. A projekt előkészítését a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. végzi. Ugyancsak a TOP pályázati lehetőségeivel élve, az önkormányzat pályázatot nyújt be a Mátra Művelődési Központ energetikai korszerűsítésére. Erre a célra nyertes pályázat esetén összesen 230 millió forintot fordíthat a város.

    Körforgalmak épülnek, utcák újulnak meg

    A grémium módosította 2016-os költségvetését, és elfogadta a városüzemeltetési igazgatóság beszámolóját a költségvetésben foglalt munkák állapotáról. A dokumentum mintegy nyolcvan felújítási vagy beruházási munkáról ad számot. Kiderül belőle egyebek mellett, hogy a zsellérközös területeken a szennyvíz- és ivóvízvezetékek kiépítése befejeződött, a terület rehabilitációja a gázvezetékek építésével folytatódik. A nyáron várható munkák közül a Jókai Mór – Alkotmány és a Deák Ferenc – Dr. Harrer Ferenc utca kereszteződésében épülő körforgalmak kialakítása jelenti a legnagyobb beruházást. A kivitelezési munkák a tervek szerint július közepén kezdődnek és szeptember végéig tartanak.

    A testület elé került előterjesztésből az is kiderült, hogy lezárult a közbeszerzés hét utca felújítására: a Bajcsy-Zsilinszky út Platán utca és a Béke tér közötti szakaszának, a Verseny utca belső szerviz útjainak, valamint a Kismérges út Gáspár utca és a Mikes utca közötti szakaszának felújítása mellett szeptember végéig megújul az Erőmű utca a parkolóval együtt, megvalósul a felújítás és kanyarbővítés a Dr. Harrer Ferenc utca Gólya és Aranysas utca közötti szakaszán, megújul a Határ út és a Kertész köz, és bővítik a parkolókat a Kócsag úti pavilonsor mögött.

    Elfogadták a közbeszerzési szabályzatot

    A testület elfogadta az önkormányzat új közbeszerzési szabályzatát, amely július 1-től lép hatályba. A jogszabály a korábbi szabályzatot váltja fel, és mindenben megfelel a hatályos közbeszerzési törvénynek.

    Zöldhulladék kötegelve is

    A képviselők a törvényi változásokhoz igazították a helyi hulladékgazdálkodási rendeletet. A legfontosabb változás, hogy a lakosság részére a számlákat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fogja kiállítani, az átmeneti időszakban pedig előfordulhat, hogy az ügyfelek több hónapról egyszerre kapnak majd számlát. Szintén fontos változás, hogy az eddigi gyakorlattal szemben a zöldhulladék az új szabályok szerint nem csak zárt edényben és lebomló zsákban, hanem kötegelve is kihelyezhető a közterületre.

    Új testvérvárosok

    A képviselők szavazataikkal három megállapodást is szentesítettek: a macedóniai Stip és a törökországi Manisa így Gyöngyös testvérvárosává vált, míg a Munkácsi járás településeivel mint testvérterülettel működik együtt az önkormányzat.

    Óvodák, bölcsődék

    A képviselők megköszönték Majzik Mária, a Visonta Úti Bölcsőde és Családi Napközi intézményvezetőjének munkáját, aki 2017. május 1-től nyugdíjba vonul. Az intézményvezető biztosította a testületet arról, hogy szakértőként továbbra is az önkormányzat rendelkezésére áll majd. A családi napközik kapcsán a jogszabályi változások miatt a testület arról döntött, hogy 2017. január elsejétől ezek az intézmények családi bölcsődeként működjenek majd. Döntés született a 2016/2017-es nevelési évben induló óvódai csoportok létszámáról. Az áprilisi beíratáson összesen 269 gyermek felvételéről döntöttek a város óvodái, így a kilenc intézmény 42 csoportjában 871 lesz a gyermekek száma. Az óvodai csoportok áltagos létszáma húsz fő.

    Szintén az óvodákat érinti az a határozat, amellyel pályázat benyújtásáról döntött a képviselő-testület a Fecske Úti Tagóvoda konyhájának felújítására. A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán a felújítás mintegy 26 millió forintos költségeinek a felét nyerheti el az önkormányzat. A Fecske Úti Tagóvoda konyhájában közel negyven éve nem volt felújítás, amire azért is nagy szükség lenne, mert a konyha három másik intézményt is kiszolgál.

    Támogatások

    A grémium támogatásokról is döntött. Hiesz György polgármester javaslatára a gyöngyösi születésű, Mátrafüreden élő triatlon-versenyző, Kovács Zsófia olimpiai felkészülését a grémium ötszázezer forinttal támogatta a sporttámogatási tartalék keret terhére. Kovács Zsófia második olimpiájára készül, nemrégiben pedig bronzérmet szerzett a triatlon Európa-bajnokságon, amely felnőtt magyar versenyzőnek korábban soha sem sikerült. A grémium jóváhagyta, hogy a polgármesteri keret terhére a Kékes Kutató Mentő Alapítvány százezer forintos támogatásban részesüljön a Betyárfesztivál költségihez való hozzájárulásként, valamint azt is, hogy dr. Tatár László alpolgármester ugyanekkora összeggel segítse a Katona József Úti Tagóvoda eszközvásárlását. A testület egyetértése kellett ahhoz is, hogy a Fidesz-frakció három képviselője személyenként ötvenezer forinttal támogathassa a tűzoltóság eszközbeszerzését.


    Közösségi funkciók