3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új rendelet a közösségi együttélés szabályairól

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.07.21. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    2016. májusi ülésén új rendeletet alkotott Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testülete a közösségi együttélés szabályairól. Az új rendelet 2016. augusztus 1-én lép hatályba, megfelelő türelmi időt adva a rendelkezések megismerésére, és alkalmazására való felkészülésre.

     

    Egy közösség akkor lehet életképes, ha működnek az együttélés alapvető íratlan és írott szabályai. Városunk is akkor lesz élhető, ha lakói tiszteletben tartják egymás érdekeit, és betartják a közösségi együttélés szabályait. A gyöngyösi önkormányzat ennek érdekében alkotta meg a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletét, amely segíti a város lakóit a békés együttélés megteremtésében.

    Az augusztus 1-én hatályba lépő szabályozás több területen fekteti le az alapvető szabályokat, és rendelkezik azok megszegésének bírságairól. A büntetési tételek magánszemélyek esetében 5000-től 200 000 forintig terjednek, míg jogi személyek esetében a kiszabható közigazgatási bírság felső határa 2 000 000 forint. A polgármesteri hivatal közterület-felügyelői helyszíni bírság kiszabására lesznek jogosultak, valamint bejelentésre közigazgatási hatósági eljárás keretében is lefolytatható az eljárás. Az új rendelet hat nagy területen fekteti le a közösségi együttélés alapvető szabályait: a környezetvédelem, a közterületek használata, a parkolás rendje, a reklámfelületek hasznosítása, az állattartás, a jelképek védelme és a hulladékgazdálkodás szabályai kerültek a jogszabályba.

    A rendelet hatályba lépését követően bírsággal lesz sújtható az, aki a közterületre kihelyezett hulladékban kutat, válogat, aki nem tartja be a kerti zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályokat, vagy például, aki a kézi szemetesekbe a szokásos mértékűnél nagyobb mennyiségű hulladékot helyez el. De ugyanígy vét a szabályok ellen, aki a közkutakból locsol, azok vizében állatot mosdat vagy gépjárművet mos. A békés egymás mellett élés szempontjából fontos a zajártalomra vonatkozó szabályozás is, az új rendelet szerint zajos építési vagy ipari munkákat munkanapokon 19 és 7 óra között, pénteken 19 óra és szombaton 9 óra között, valamint vasárnap, illetve munkaszüneti napokon tilos végezni. A szomszédok nyugalma érdekében a hangosító berendezések alapvetően pihenésre szolgáló időszakban történő működtetése is tilos lesz.

    A közterületek használatára vonatkozó szabályok ellen vét, aki közterülethasználati engedély nélkül szervez rendezvényt, vagy épít vendéglátási céllal ideiglenes bútorzatot. A szabálygyűjtemény kitér a játszóterek használatára is, ahol tiltja a dohányzást, és a játszóeszközök éjszakai használatát. Vakvezető vagy mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével állat sem vihető a játszóterekre. A rendelet alapján büntethető lesz az is, aki közterületi emléktáblát, emlékművet megrongál vagy beszennyez.

    Bírsággal lesz sújtható az is, aki üzemképtelen gépjárművét, vontatványát közterületen tárolja, vagy 3500 kg össztömeget meghaladó járművével nem a kijelölt helyen parkol.

    A kóbor állatok túlszaporodásának megakadályozása érdekében a rendelet hatályba lépése után tilos a gazdátlan, kóbor állatok etetése, és büntetést von maga után az állatok szabadon engedése is. A táblával tiltott helyekre, vendéglátó egységbe, piac, temető területére, közintézményekbe csak vakvezető vagy mozgáskorlátozottakat segítő kutyát lehet bevinni. Haszonállatok - például ló - vonatkozásában szabályozásra került a közkifolyóknál történő itatásuk, mosdatásuk tilalma, vagy közterületi legeltetésük, tartásuk tilalma.

    Augusztus elsejétől az is büntethető lesz, aki a települési hulladékot, szelektív hulladékot nem az önkormányzat rendeletében foglaltak szerint gyűjti, vagy helyezi ki a közterületre, gyűjtőedényen kívül helyezi el például a szelektív hulladékot. Ugyancsak bírsággal kell számolnia annak, aki a veszélyes hulladékot nem a hulladékgyűjtő udvarban adja le, hanem a települési vagy szelektív hulladékkal keverve kezeli.

    A felsorolt példák csak a legjellegzetesebb szabályokat szemléltetik, a rendelet teljes szövege megtalálgató a www.gyongyos.hu oldalon. A rendelet hatályba lépéséig valamennyi gyöngyösi háztartásba eljuttat az Önkormányzat egy tájékoztató szórólapot annak érdekében, hogy a szabályok megismerése által az önkéntes jogkövető magatartást elősegítse. Ismerje meg az új rendeletet, hiszen az együttélés szabályainak betartása közös érdekünk!


    Közösségi funkciók