3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Szent István ünnepe

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.08.20. szombat
 
Utoljára módosítva: 2016-08-20 18:34
 
    Szerző: Borbándi Erik
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az államalapító Szent István királyról és az új kenyérről idén is kenyérszentelő ünnepségen emlékeztek meg. Juhász Ferenc kanonok-plébános Szent István egyház- és országépítő tevékenységének az egységességéről szólt augusztus 20. kapcsán, míg a gyöngyösi származású Dömötör Csaba parlamenti államtitkár Szent István életművének tanulságaként azt emelte ki, hogy a magyaroknak maguknak kell dönteniük saját életükről.

     
     

    Az augusztus 20-i városi ünnepség a Szent Bertalan templomban tartott szentmisével kezdődött, melyen a város vezetői mellett több környékbeli település is képviseltette magát. Szent István napján Juhász Ferenc kanonok-plébános köszöntötte a híveket, prédikációjában arra emlékeztetve őket, hogy államalapító királyunk amikor elrendelte, hogy 10 falu építsen egy templomot, valójában az egész ország építését és gyarapodását indította el. A templomok és kolostorok építése ugyanis gazdagította az ott élő embereket. A templomok mellé iskolát, kántorházat építettek, piacok létesültek, fellendült a kereskedelem. Az építkezések pedig családok számára biztosítottak megélhetést. Ezért - hívta fel a figyelmet Juhász Ferenc - amikor a templomba belépnek a hívek, gondoljanak erre is.

    -Valahányszor kijövök ide a templom előtti térre, Szent Istvánt érzem valóságosan. Az országépítő és államalapító szent királyt, aki abban volt különb mindenkinél kortársai között, hogy munkára fogta az embereket, hogy megtanítsa őket imádkozni, és imára fogta őket, hogy megtanítsa őket dolgozni – foglalta össze Szent István jelentőségét Juhász Ferenc.

    A szentmisén a Cantus Corvinus Vegyeskar Szent István királyról szóló énekkel lépett a kórusra, majd Juhász Ferenc plébános áldást kért nemzetünkre.

    Szent István napja a templom előtti téren a városi kenyérszentelő ünnepséggel folytatódott. A Himnuszt követően Válik István, a Mozaik Színkör vezetője Reményik Sándor Mindennapi kenyér című versét mondta el, majd a Cantus Corvinus Vegyeskar előadásában Szörényi-Bródy Felkelt a mi napunk kezdetű dalát hallgathatta meg a közönség az István, a király című rockoperából.

    Augusztus 20.

     
    45 kép
    Dátum: 2016-08-20 15:09:00
     

    Az ünnepi beszédet a Gyöngyösön született és a városban nevelkedett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár mondta, aki arról szólt, hogy Szent István nehéz időkben, külső támadások és belső lázongások mellett tudta erős kézzel, mégis igazságosan irányítani az országot. Felismerte, hogy biztonság nélkül nincs jólét, s a határokat minden eszközzel meg kell védeni. Ezért kiépítette a gyepűrendszert.

    -Első királyunknak igaza volt még egy dologban – tért rá mondanivalója lényegére Dömötör Csaba – Abban, hogy a magyarok sorsáról a magyaroknak kell dönteni. Átvette az európai normákat, de nem úgy ahogy az akkori uralkodók elképzelték. Nem vazallus államként, nem hűbéresként, nem megtűrt adófizetőként, hanem saját jogon, önálló államként, saját törvényekkel, saját kultúrával és erős egyházzal. István vérbeli európai volt, de tudta, hogy országa nem lehet független, ha Aachenben vagy Regensburgban döntenek a magyarok sorsáról.

    Az államtitkár szerint István életműve a ma élő magyarokra is feladatokat ró: meg kell védelmeznünk mindazt, amit István megteremtett. Miközben Európa óriási népvándorlással néz szembe, és egyes uniós vezetők arra tesznek javaslatot, hogy bevándorlókat telepítsenek egyes országokba, így Magyarországra is, nekünk egy választásunk van: elutasítani a brüsszeli terveket október 2-án – jelentette ki Dömötör Csaba, hangsúlyozva, hogy a magyar emberek nem kötelezhetőek arra, hogy elviseljék a bevándorlás minden kockázatát. Az államtitkár Szent Istvánra utalva a konfliktusok felvállalására buzdított: mint ahogy István felvállalva a konfliktusokat rendet teremtett és így Európát is védte, úgy védhetjük meg mi is Európát.

    Az ünnepség Demjén Ferenc Kell még egy szó című dalával folytatódott. A Honfoglalás című filmből ismert dalt Grébecz Katalin adta elő. Az ének után hangszeres muzsikát hallgathatott a közönség. Jakkel Júlia előadásában magyaros dallamok csendültek fel: Brahms 2. magyar tánca szólalt meg.

    Az ünnepségen megünnepelték az új kenyeret is. Elhozta kenyerét Abasár, Gyöngyöspata és Nagyréde, valamint a gyöngyösi roma és ruszin nemzetiségi önkormányzat, s megáldatta kenyerét az Idősek Bentlakásos Otthona is. Juhász Ferenc kanonok-plébános elsőként Gyöngyös város új kenyerét áldotta meg, amit Hiesz György polgármester szegett meg. Hagyomány az augusztus 20-i kenyérszenteléskor, hogy a frissen megszegett kenyérrel és borral kínálják a rendezvényen megjelenteket. Így történt ez idén is: Hiesz György polgármester és Juhász Ferenc kanonok-plébános osztották ki az újkenyeret jókívánságok kíséretében. Mellé pedig a Gyöngyösi Játékszín népviseletbe öltözött tagjai kínálták a borokat.


    Közösségi funkciók