3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Országos bányásznap Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.09.01. csütörtök
 
 
    Szerző: MTI
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Aradszki András, az NFM államtitkára a gyöngyösi központi ünnepségen arról beszélt: Magyarország nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról.

     
     

    Magyarország az energiaellátás hosszú távú, biztonságos fenntarthatósága és a gazdasági versenyképesség érdekében nem mondhat le a fosszilis energiahordozókról – jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az országos bányásznap központi ünnepségén csütörtökön Gyöngyösön.

    Az NFM, a Magyar Bányászati Szövetség, a Bánya-, Energia- és Ipari dolgozók Szakszervezete, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, valamint a Mátrai Erőmű Zrt. szervezte ünnepségen Aradszki András úgy fogalmazott: az intenzív szakterületi egyeztetéseknek, a lehetőségek közös feltérképezésének köszönhetően jól halad a magyar bányászat jövőjének megreformálása.

    Szavai szerint Magyarország – az atomenergia és a megújuló alapú villamosenergia-termelés részarányának növelése mellett – szinten kívánja tartani a fosszilis energiaforrásokra, így a szénhidrogénekre és a lignitre alapuló energiatermelést.

    Az államtitkár arról is beszélt, hogy az energiapolitika legfontosabb kulcsszava ma már az energiabiztonság, amely nemcsak gazdasági, hanem egyre inkább geopolitikai, stratégiai kérdés is. Kifejtette, a kormány intézkedéseinek fókuszában elsősorban a földgáz-ellátás biztonságának megerősítése áll, ami elsősorban a “limitált beszerzési útvonalakkal” magyarázható.

    Emlékeztetett: az Európai Unió célja az energiaunió irányába való elmozdulás, amely a lakosság és az üzleti fogyasztók fenntartható, versenyképes és megfizethető energiával történő ellátását szolgálja.

    Aradszki András kitért arra is, hogy Magyarország energiafüggőségének csökkentésében jelentős szerepet játszik a szénhidrogén-kutatás.

    Nagy kihívást jelent ugyanakkor, hogy a kőolaj ára 2013 óta több mint 60 százalékot esett, ezért az olaj- és gázipari vállalatok a kutatásra, termelésre fordított beruházási költségeiket számottevően csökkentették.

    Ezért a szektorba irányuló befektetések megtartása, bővítése érdekében határozott kormányzati intézkedésekre volt szükség – mutatott rá.

    Az államtitkár szólt arról is, hogy a bányák gazdaságos üzemeltetése csak piaci alapú működés mellett képzelhető el.

    Valaska József, az ünnepség házigazdája, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy a rendezvény ráirányítja a figyelmet az egyre inkább visszaszoruló szénbányászatra. Felidézte: az erőmű biztosítja Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 15 százalékát, évente 8-9 millió tonna szenet hoz a felszínre, a társaság pedig – a beszállítókkal, alvállalkozókkal együtt – 9300 embernek ad munkát.

    Elmondta, köszönet illeti a kormányzatot azért, mert az újkori Magyarország történetében először vállalta, hogy az atom- és a megújuló energiák mellett a fosszilis energiahordozók is az energiastratégia részét képezik.

    Hozzátette, a Mátrai Erőmű stratégiája ezzel összhangban három pillérre épül, a hazai lignitvagyon hosszútávú hasznosítására, a megújuló energia hasznosítására, és az energiatárolásra.


    Közösségi funkciók