3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A strandon lesz a jégpálya

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.09.22. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A gyöngyösi strandon működik majd a városi műjégpálya a téli időszakban – egyebek mellett erről is döntött a nyári szünet utáni első rendes ülésén a gyöngyösi képviselő-testület. A képviselők több rendeletet is módosítottak a szeptemberi ülésen, és arról is döntöttek, hogy az önkormányzat folytassa a rotavírus elleni ingyenes oltássorozatot.

     

    A képviselő-testület úgy döntött, hogy az idén megvásárolt műjégpályát a strandon üzemelteti majd a téli időszakban. Alternatívaként a Hanisz Imre tér és Huszár utcai sportpálya merült fel, ám a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand homokos labdarúgópályáján jóval alacsonyabb költséggel építhető fel a pálya, amely az előzetes becslések alapján pozitív szaldóval lesz üzemeltethető. Ugyancsak a strand mellett szólt, hogy a kiszolgáló létesítmények – öltöző, mosdó, jegypénztár – mind adottak. A tervek szerint a műjégpálya november 20. és február 28. között üzemel majd.

    Népszerű a rotavírus elleni oltás

    A képviselő-testület úgy döntött, hogy a következő három évben, tehát 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is folytatja a rotavírus elleni ingyenes oltássorozatot. Első ízben a 2016. január 1. után született csecsemők kapták meg az ingyenes oltást, a tapasztalatok pedig kedvezőek: július 15-ig 109 gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermek született a városban, az ingyenes oltást augusztus 15-ig 89 gyermek számára igényelték a szülők.

    Már büntetnek

    A Városrendészet munkatársai az első hónapban több mint kétszáz alkalommal figyelmeztették az augusztus elsején hatályba lépett, a közösségi együttélés szabályait tartalmazó önkormányzati rendelet megsértőit – ez a képviselő-testület elé került jelentésből derült ki. A legtöbb esetben – több mint hetven alkalommal – zöldterületen parkoló járművek tulajdonosait figyelmeztették, de guberálás, az ebtartás szabályainak megsértése, játszótéri dohányzás vagy hangoskodás miatt is többször figyelmeztettek a közterületfelügyelők. Az új rendelet hatályba lépését követően egyhónapos türelmi időszak lépett életbe, ez alatt a városrendészek csak figyelmeztettek, mostanra azonban már bírságot is kiszabhatnak a rendelet szabályainak megsértőire.

    Csökkenek a temetői díjak

    A köztemetők használatáról szóló rendelet módosításával több temetői szolgáltatási díj csökkentését fogadták el a képviselők. A legnagyobb arányú csökkenés az urnahelyek megváltásának árainál tapasztalható, amelyet az első urna számára az egyszemélyes sírhely megváltási árával azonos mértkében határozott meg a testület, azaz 30 300 forintba kerül majd, míg a második urna megváltási díja ennek 50 %-ára, azaz 15 150 forintra változik.

    Változó kitüntetési rendeletek

    Hiesz György polgármester javaslatára a képviselő-testület több ponton módosította az önkormányzati kitüntetésekről szóló rendeleteket. A „Gyöngyös Város Egészségügyéért” kitüntetés odaítélésénél az évente adományozható két kitüntetés egyikét – amennyiben érkezik ilyen felterjesztés – a Bugát Pál Kórház szakdolgozója kapja, míg a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetést – amelyből évente legfeljebb három adományozható – egy óvodapedagógus, egy általános iskolában vagy alapfokú művészetoktatási intézményben tanító szakember, valamint egy középfokú- vagy felsőoktatási intézményben dolgozó pedagógus részére ítélhető oda. A „Gyöngyös Közszolgálatáért” kitüntetést a rendelet módosítása kiterjeszti a köztisztviselők mellett a kormánytisztviselőkre és az állami tisztviselőkre is, az „Év edzője” kitüntetés helyébe pedig a kitüntethetők körét kibővítő „Év Sportszakembere” kitüntetés lép. Ez utóbbira az idei évben október végéig várják a javaslatokat. Szintén fontos változás, hogy felterjesztéssel ezentúl a nemzetiségi önkormányzatok is élhetnek.

    Sporttámogatások

    A grémium úgy döntött, hogy mintegy 6 és fél millió forinttal járul hozzá a Felsővárosi Általános Iskola tornatermének tető- és padlófelújításához. A felújítási munkákhoz a Gyöngyösi Sportiskola Diák és Szabadidősport Egyesület TAO-forrásra pályázott. A döntés szerint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége felé benyújtott tetőfelújítási pályázat önerejéhez az önkormányzat az idei költségvetési tartalék terhére 2,5 millió forintot biztosít, míg a Magyar Labdarúgó Szövetséghez benyújtott padlófelújítási pályázat közel négymillió forintos önerejét a jövő évi költségvetésben tervezi meg. Az önkormányzat továbbra is támogatja a TAO-forrásból bérleti díjat fizető sportegyesületeket, azonban a szerdai döntés értelmében a támogatás egy részét a tömeg- és diáksportegyesületek kapják majd. Az grémium kétszáz-kétszázezer forinttal támogatta a Mátra SE NB II-es sakkszakosztályát, valamint a Gyöngyösi Atlétikai Klubot a 2016-os junior országos ökölvívó bajnokság megrendezésében.

    Kiállításokat támogattak

    A képviselő-testület hárommillió forintos támogatást szavazott meg a Felsővárosi Római Katolikus Egyházközség részére. A támogatás nagyobb részét az Év Múzeuma címet elnyert kincstár működtetésére, míg kisebb részét a plébánia üzemeltetésére fordítja az egyházközség. A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány részére egymillió forintos támogatást hagytak jóvá a képviselők a rendtörténeti kiállítás bővítéséhez, a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babamúzeum fejlesztéséhez 700 ezer forinttal járult hozzá a testület, a GYÖNGYÖK Huszár Lajos Éremtár és Herman Lipót Gyűjtemény bővítéséhez pedig közel egymillió forintot hagytak jóvá a képviselők.

    Bursa Hungarica – jövőre is

    Gyöngyös Város Önkormányzata az elmúlt évekhez hasonlóan 2017-ben is csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez. Az ösztöndíj felsőoktatásban tanuló vagy főiskolára, egyetemre jelentkező, szociálisan hátrányos helyzetű, nappali tagozatos hallgatók részére nyújt rendszeres támogatást. A pályázat 2017-es kiírására az önkormányzat hárommillió forintos keretösszeget különít el, az önkormányzati támogatás mellett a megyei önkormányzat esetleges kiegészítése, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának önkormányzati résszel megegyező mértékű kiegészítése adja a teljes pályázati keretet. A pályázatok kiírásának határideje 2016. október 4.

    Szolidaritási alap létrehozását tervezik

    A testület úgy döntött, félmillió forintos támogatást biztosít a jelentős jégkárt szenvedett Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulásnak. Hiesz György polgármester javaslatára a képviselők abban is egyetértettek, hogy az önkormányzat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségénél szolidaritási alap létrehozását kezdeményezze, amely a természeti katasztrófát szenvedett önkormányzatok megsegítését szolgálná. Gyöngyös azért is szeretne a katalizátora lenni egy ilyen kezdeményezésnek, mert száz évvel ezelőtt, az 1917-es tűzvész után maga is jelentős támogatást kapott különböző településektől.

    Bölcsődék, óvodák

    A grémium döntött bölcsődevezetői pályázatok kiírásáról, valamint arról is, hogy teljes munkaidőben foglalkoztat olyan szakembert, aki a város óvodáiban az autizmussal élő gyermekek fejlesztésén dolgozik majd. Eddig is dolgozott ilyen szakember az óvodákban, ám a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás révén több figyelmet tud fordítani a gyerekekre. A város óvodáiban a 2016/2017-es nevelési évben összesen tizenöt autista gyermek nevelését látják el. A kilenc tagóvodában egyébként szeptember 1-től óvodapszichológus is dolgozik.

    Folytatódik a közmunkaprogram

    A testület arról is határozott, hogy részt vesz az október 1-jén induló téli közfoglalkoztatási programban. Az újonnan induló közfoglalkoztatási program az előzetes tájékoztatás alapján 2017. február 28-ig fog tartani. Az önkormányzat ez idő alatt összesen 76 közmunkás foglalkoztatását tervezi.

    Tagcsere a bizottságban

    Az Oktatási és Kulturális Bizottság külsős tagja, Fáczán Klaudia szeptember 20-i hatállyal lemondott bizottsági tagságáról. Helyét Lőrincz István vette át, aki a szerdai ülésen tette le az esküt a képviselő-testület előtt.


    Közösségi funkciók