3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új ellátás, fontos döntések

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.10.28. péntek
 
Utoljára módosítva: 2016-10-28 12:13
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Új települési támogatási forma bevezetéséről döntött a gyöngyösi képviselő-testület októberi ülésén.

     
     

    Rendeletmódosítások

    A szociális ellátásokról szóló helyi rendelet módosításával, 2017. január 1-jétől méltányossági ápolási díjat nyújt az önkormányzat a 18. életévét betöltött, tartósan beteg hozzátartozójuk ápolását, gondozását végző személyek részére. Az ápolási díj havi összege a központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a – jelenleg 23 600 forint. Az ápolási díj fedezetére a jövő évre az önkormányzat előzetes kötelezettséget vállal 14 millió forint összegben. A méltányossági ápolási díj bevezetésével háromra nő a települési támogatások száma: az önkormányzat az ápolási díj mellett lakásfenntartási- és a gyógyszertámogatást nyújt a rászorulók részére. Emellett nyolc rendkívüli települési támogatással (pl. létfenntartási), és a téli időszakban nyújtott tüzelőanyag támogatással támogatja az önkormányzat a szociálisan rászoruló családokat.

    Több ponton módosította a közösségi együttélés szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletet a képviselő-testület. A módosításokat a Heves Megyei Kormányhivatal a jogszabály törvényességi felülvizsgálata után javasolta.

    Első fordulóban tárgyalták a képviselők a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló önkormányzati rendelet módosítását, amelynek célja a közterülethasználat feltételeinek szigorítása. Az önkormányzat elsősorban a zöldterületen elhelyezett, ideiglenes építményekre vonatkozó előírásokat tervezi szigorítani, emellett a közterülethasználati díjak emelését szeretné elérni a városban állandó üzletet fenntartó kereskedők érdekeinek védelmében. Ugyancsak tartalmazza a tervezet, hogy emléktábla csak az önkormányzat hozzájárulásával állítható közterületen. A változtatási javaslatokat novemberben ismét tárgyalja majd a testület.

    Parkolási rendelet novemberben

    A képviselő-testület nem tárgyalta a városi autóbuszpályaudvar, illetve a toronyház környéki parkolási rend megváltoztatásáról szóló előterjesztést. Az ügyre novemberben térnek majd vissza a képviselők, mert addigra elkészül a város közlekedését átfogóan felülvizsgáló koncepció, amely a parkolás kérdésével is foglalkozik. A testület annak érdekében halasztotta el a téma megvitatását, hogy a koncepcióval összhangban lévő döntés szülessen.

    Lesz fedél a jégpálya felett

    Még korábban döntött arról a képviselő-testület, hogy a műjégpályát az idei téli időszakban a Dr. Csépe György Városi Uszoda és Termálstrand homokos strandlabdarúgó-pályáján üzemelteti. Most arról is határozat született, hogy a jégpálya fedéséhez sátrat bérel az önkormányzat. Az előterjesztés tárgyalása során több részlet is kiderült a jégpálya működésével kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy a strandra a szülőknek nem kell kísérőjegyet váltaniuk, ha gyermeküket hozzák korcsolyázni, viszont lehetőség lesz kombinált jegyet váltani, amellyel a strand egyéb szolgáltatásai – uszoda, szauna, pezsgőfürdő – is igénybe vehetők.

    Új lakónegyedek épülnek

    Az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés a Dél-Kálváriapart eddig beépítetlen területein családi és többszintes lakóházak építése iránt. A képviselő-testület csütörtökön a beruházások előkészítéséhez szükséges döntéseket hozta meg. Határoztak arról, hogy az önkormányzat az építési és a területrendezési munkákhoz szükséges tehergépjármű-forgalmat nem engedi a lakótelepekre vezetni, mert az ottani utak ezt a terhelést nem bírnák el, ráadásul a lakóknak is aránytalanul magas terhelést jelentene A testület ezért kijelölt egy utat a szállításra, amely a Kócsag út folytatásaként épülhetne meg a beruházásokban érintett vállalkozásokkal közös kialakításban.

    Elektromos töltőállomások létesülnek

    Az önkormányzat a MOL-lal közösen három darab elektromos autók töltésére alkalmas töltőállomásra pályázik. A pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztérium írta ki az ország környezetkímélő gépkocsikkal történő átjárhatóságának megteremtése érdekében. Az előzetes elképzelések szerint két töltőállomás jelenleg is üzemelő benzinkutak környékén épülhetne meg, mígy egy harmadik töltőállomást a jelentős turisztikai forgalmat bonyolító Mátrai úton helyeznének el. A töltőállomások használata díjtalan lesz.

    Támogatások

    Több egyesület is támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A Gyöngyösi Atlétikai Klub ötszáz fős lelátó építését tervezi, amelyhez az önkormányzat a TAO-s pályázat mintegy hatvanmillió forintos önerejét biztosítja. A lelátó az NB II-es szabványoknak is megfelel, a nézőtér alatt pedig kiszolgáló létesítményeknek is helyet adna. A beruházás két ütemben valósulna meg, 2017-ben felépülne a lelátó, 2018-ban pedig a kiszolgáló létesítményeket alakítanák ki.

    A Gyöngyösi Kézilabda Klub egészségmegóvó és rekreációs eszközök beszerzésére pályázott sikerrel. A klub a TAO-s támogatás önerejének biztosítását kérte a testülettől, amelyet a képviselők a jövő évi költségvetés terhére elfogadtak egy 7,2 millió forintos kötelezettségvállalás keretében.

    Gyöngyös 2017-ben is pályázik a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körverseny egyik rajthelyszínére, ennek költségeihez is hozzájárultak a képviselők, ugyanúgy, ahogy a tűzoltóság eszközbeszerzéséhez. A képviselők közel félmillió forinttal támogatták az Arany János Általános Iskola sporteszközeinek fejlesztését.

    Hiesz György polgármester saját kerete terhére százezer forinttal támogatja a Cantus Corvinus Alapítványt, míg Besze Andrea képviselő ugyanekkora összeggel járul hozzá „A lámpás” Alapítvány működéséhez. Mindkét esetben a testület jóváhagyására volt szükség a támogatáshoz, amit a grémium megadott a csütörtöki ülésen.

    Nem változik a helyi tömegközlekedés

    A testület úgy döntött, hogy a Mátra Volánnal kötött, idén év végén lejáró szerződését 2017. december 31-ig meghosszabbítja a társaság jogutódjaként működő KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel az „autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállítás működtetésére”. A megállapodást a jelenleg hatályos szerződés szerinti tartalommal köti meg az önkormányzat, vagyis a helyijáratú autóbuszközeledés tartalma nem módosul jövőre.

    Jelentős megtakarítást jelent a közmunkaprogram

    A testület elfogadta a 2016. április 15-től szeptember 30-ig tartó közfoglalkoztatási program beszámolóját. A dokumentumokból kiderül, hogy azok a feladatok, amelyeket a városgazda irányításával dolgozó közfoglalkoztatottak elvégeztek, több mint négyszeresébe kerültek volna, ha a munkákkal az önkormányzat vállalkozókat bíz meg, a közmunkások összesen mintegy 40 millió forintot takarítottak meg a városnak. A képviselők az önkormányzat által foglalkoztatottak munkájával elégedettek voltak, az egyéb társadalmi szervezetek által koordinált munkákkal kapcsolatban azonban sokszor kritikát fogalmaztak meg.

    Húszmillióba fog kerülni a téli síkosságmentesítés

    A testület mintegy hárommillió forinttal növelte az idei síkosságmentesítésre szánt keretet, és arról is döntött: a 2017-es költségvetésben húszmillió forintot tervez elkülöníteni a munkákra. A grémium elé került előterjesztésből az is kiderült: az önkormányzat a költségek csökkentésének érdekében a téli közfoglalkoztatási program keretében dolgozókat is bevonja a járdák síkosságmentesítésébe. A Városüzemeltetési Igazgatóság és a síkosságmentesítési feladatokat végző Városgondozási Zrt. megkezdte a szerződésben szereplő utcák felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a „sózással” érintett utcák közé csak a ténylegesen indokolt területek kerüljenek be.

    Tagcsere a bizottságban

    Bizottsági tagcseréről is döntött a grémium: az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság külsős tagja, Pappné Pataki Renáta lemondott bizottsági tagságáról. Helyét a testületben, valamint a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. Felügyelő Bizottságában Papp László veszi át, aki a képviselő-testület előtt az esküt is letette csütörtökön.

    Kitüntetések

    Az „Év Sportolói” és a „Gyöngyös Város Szociális Ügyéért” kitüntetések odaítéléséről is döntött a testület. Az „Év Női Sportolója” kitüntetést Kovács Zsófia triatlon versenyzőnek ítélték, aki 2016-ban a második olimpián képviselte Magyarországot, a triatlon Euró-bajnokságon pedig első magyarként dobogóra állhatott. Az „Év Férfi Sportolója” kitüntetést Gyallai Máté sífutó veheti át, aki a II. Téli Ifjúsági Olimpián szerepelt eredményesen. Az „Év Csapatának” a Berze Nagy János Gimnázium strandlabdarúgó csapatát választották, amely 2016-ban megvédte címét, és 2015 után másodszor nyerte meg a Diákolimpia küzdelmeit.

    A „Gyöngyös Város Szociális Ügyéért” kitüntetést Rédeiné Gulyás Gabriellának ítélték a képviselők. A kitüntetett tizenhat éve dolgozik a Naplemente Gondozási Egység gondozónőjeként.

    Turisztikai fejlesztések

    A testület jelentős turisztikai beruházás támogatásáról is döntött. A nagymértékű szállodafejlesztéshez szükséges területet az önkormányzat kijelölte értékesítésre.


    Közösségi funkciók