3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Százhúsz új parkoló épülhet Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2016.12.16. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Új parkolóhelyek épülhetnek az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékén. A közel százhúsz parkoló kialakításáról idei utolsó, decemberi ülésén döntött a gyöngyösi képviselő-testület, amely második fordulóban tárgyalta a 2017-es költségvetés koncepcióját, és egyebek mellett több kitüntetésről is döntött.

     

    Parkolóépítések a buszmegálló és a toronyház környékén

    A gyöngyösi képviselő-testület közel százhúsz új parkolóhely létrehozásának tervéről döntött idei utolsó ülésén. A megvalósítás a 2017-es költségvetés függvénye lesz. A decemberi tanácskozáson az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékének parkolási gondjainak kezelésére irányuló javaslatokat tárgyalta a grémium. Az elképelések között fizetőparkolók kialakítása, és az ottlakók számára sorompóval lezárt parkolók kialakítása is szerepelt, ám a grémium egyelőre egyik megoldás mellet sem foglalt állást. Úgy határoztak viszont, kezdődjön meg összesen száztizenkilenc új parkoló tervezése, amelyből hatvanöt a buszmegálló környékén, ötvennégy pedig a toronyház mellett épülne meg. A testület reményei szerint ez enyhíthetné a két terület parkolási gondjait, amit az okoz, hogy az ingázók által leparkolt autók miatt a helyben lakók számára bizonyos napszakokban a szükségesnél kevesebb parkolóhely áll rendelkezésre.

    Készül a költségvetés

    A testület második fordulóban tárgyalta és fogadta el a város 2017-es költségvetésének koncepcióját, és ugyancsak második alkalommal szavazott az önkormányzat 2019-ig szóló stabilitási programjáról, amelyet az Állami Számvevőszék javaslatai alapján készített el a polgármesteri hivatal a város pénzügyi stabilitásának megőrzése céljából.

    A lakók életét könnyítik

    A grémium úgy döntött, hogy a Petőfi, Vachott Sándor és Kossuth Lajos utak környékén megteremti a lehetőségét annak, hogy az igénylők költségére közforgalomtól elzárt magánúttá nyilvánítsanak olyan területeket, amelyeken közforgalom nem halad, csupán az ingatlantulajdonosok használják azokat. Elősorban az úgynevezett zsellérközök esetében jelenthet a lehetőség megoldást a lakók gondjaira, mivel ezekben a szűk utcákban a panaszok szerint gyakran fordul elő szemetelés, és egyéb nem kívánatos tevékenység.

    Régi-új bölcsődevezetők

    A grémium bölcsődevezetői pályázatok elbírálásáról is döntött, miután a Dobó Úti Bölcsőde vezetőjének megbízatása 2016. december 31-én lejár, a Visonta Úti Bölcsőde vezetője pedig nyugdíjba vonul. A testület többsége a Dobó Úti Bölcsőde élére a jelenlegi vezetőt, Debrei Andrásnét választotta, míg a Visonta Úti Bölcsőde vezetőjévé Gál Veronikát nevezte ki.

    Újraszabályozták a közterülethasználat feltételeit

    A képviselő-testület módosította a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló rendeltét. A szabályozás módosítását második fordulóban tárgyalta a grémium, amely annak érdekében fogadta el az új rendeletet, hogy a közterülethasználati engedélyek kiadása során hatékonyabban tudja érvényesíteni a különféle városképi, közlekedésbiztonsági és vagyongazdálkodási szempontokat. A rendelet módosította a közterület-használati díjak mértékét is, a fizetendő összeget a környező településeken alkalmazott díjakhoz igazította.

    Kitüntetések

    A képviselők több kitüntetés odaítéléséről is döntöttek. A „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetést ebben az évben megosztva kapja Tomory Gergely és Tomory Kinga, akik 2009 óta, édesapjuk halála óta vezetik a huszonöt évvel ezelőtt alapított Tomory Gábor Néptánciskolát, amely 2013-ban Heves Megyei Príma-díjban részesült. Ugyancsak „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetést vehet majd át Molnár Katalin, aki 1984 óta szervezi és vezeti a Vachott Sándor Városi Könyvtárral közösen rendezett író-olvasó találkozókat és könyvbemutatókat. Önkéntes munkájával sokat tesz a városban megjelenő kiadványok népszerűsítéséért, valamint a fiatal alkotók megismertetéséért.

    A testület első alkalommal döntött „Az Év Edzője” kitüntetés helyébe lépett „Év Sportszakembere” kitüntetés odaítéléséről, s úgy határozott, hogy az idei évben két személynek ítéli oda az elismerést. A díjjal posztumusz ismerték el a nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Knizner Róbert sportszervező munkásságát, a másik kitüntetést pedig Juhász Roland ökölvívó bíró veheti át a városi karácsonyi ünnepségen. Juhász Rolandot a világ legjobb ökölvívó bírói között tartják számon, a 2016-os olimpián döntőt vezetett, és több döntőben pontozóbíróként működött közre. Példátlanul gyors játékvezetői pályája mellett fiatal sportolók képzésével is foglalkozik, ő alapította és vezeti a Nehézatlétikai Box Klub Gyöngyös nevű sportegyesületet.

    A decemberi ülésen döntöttek a fiatalok kitüntetéseiről is. A „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért” elismerést Csóka Bence, a „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért” kitüntetést Jakkel Júlia, a „Gyöngyösi Fiatalok a Sportért” díjat Herneczky Áron, a „Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért” elismerést pedig Árvai Csenge részére ítélte oda a grémium.

    Beszámolók és tervezetek

    A grémium elfogadta a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület, a kaszinóban működő Civil Ház, valamint a Gyöngyösi Kolping Család Egyesület 2016-os tevékenységéről szóló beszámolót, és úgy döntött, mindhárom egyesülettel szerződést köt a következő évre kulturális feladatok ellátására.

    A testület elfogadta a roma és a ruszin nemzetiségi önkormányzat 2016-os tevékenységéről szóló beszámolót, a képviselő-testület 2017-es munkatervét, és az önkormányzat jövő évi belső ellenőrzési tervét is. Arról is döntés született, hogy az önkormányzat jövőre is foglalkoztat húsz megváltozott munkaképességű munkavállalót.

    Új városi ösztöndíjat alapítanának

    A képviselők elfogadták az önkormányzat következő öt évre szóló ifjúsági koncepcióját. A dokumentum amellett, hogy pillanatképet fest a fiatalok jelenlegi helyzetéről, számos területen fogalmaz meg feladatokat a következő évekre. Ezek között szerepel a jelenlegi ösztöndíjrendszer kibővítése egy új önkormányzati ösztöndíjjal, amelyet a felsőoktatásban résztvevő gyöngyösi fiatalok vehetnének igénybe annak érdekében, hogy tanulmányaik befejezése után Gyöngyösön helyezkedjenek el közalkalmazottként, köztisztviselőként. A koncepció a munkahelyteremtésben fontos szerepet szán az Oktatási Kerekasztalnak, amely az önkormányzat gesztorságával a munkaadók, az oktatási intézmények és az érdekképviseleti szervek bevonásával keresi a megoldást a városban jelentkező munkaerőhiány enyhítésére.

    Informatikában erősíthet a gyöngyösi felsőoktatás

    Az ülésen Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora és Bujdosó Zoltán, az intézmény gyöngyösi Károly Róbert Campusának főigazgatója számolt be a főiskolák összeolvadása és egyetemmé válása óta eltelt fél év tapasztalatairól, valamint az intézmény jövőbeni terveiről. Mint Liptai Kálmán elmondta, az elmúlt hónapokban felmérték a gyöngyösi campus erősségeit és gyenge pontjait, és megkezdődött egy egészséges, a sikeres jövő felé mutató együttműködés az intézmények között. Bujdosó Zoltán arról számolt be, hogy az idei évben százötvennel több elsőéves hallgatót tudtak felvenni, és az intézménynek a korábbi években jellemzőhöz képest több külföldi hallgatója is van. A két intézményvezető a tervek között az informatikai képzés fejlesztését és egy szociális munkás szak elindítását említette.


    Közösségi funkciók