3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Vallások közötti béke Hanuka fényében

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.01.06. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Többéves hagyománynak megfelelően 2016. december 28-án a gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség ökumenikus keretben ünnepelte a Hanukát.

     
     

    Szokás szerint a kiszlév hónap 25-én, vagyis december 24-én, karácsony szombatján kezdődő és nyolc napig tartó Hanuka minden napján a menóra – a nyolcágú gyertyatartó – egy-egy gyertyájának a meggyújtásával idézik fel Isten egykori szabadításának csodáját, éspedig úgy, hogy minden alkalommal az előző napokra szóló gyertyákat is lángra lobbantják. Idén az ünnep ötödik napján – sorrendben – Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő, Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára, valamint Assani Omar, a gyöngyösi kórház szíriai eredetű, muzulmán vallású orvos igazgatója gyújtották meg a menóra lángjait.

    A gyöngyösi Start Műhely rendezvénytermében egybegyülekezett ünneplők népes közösségét Weisz Péter kórházi főigazgató, a Barankovics István Alapítvány zsidó műhelyének vezetője köszöntötte, aki az általa újraalakított gyöngyösi hitközség elnöki tisztségét is viseli egyben. A Mazsihisz nevében Kunos Péter igazgató szólt az egybegyűltekhez.

    Alkalmi beszédében Tőkés László Ézsaiás próféta könyvét idézte: „Napod nem megy többé alá, és holdad sem fogy el, mert az Úr lesz néked örök világosságod, és gyászod napjainak vége szakad” (És 60,20). Párhuzamot vonva Izráel fogsága és elnyomatása, valamint a Ceausescu-diktatúra villanyoltó sötétsége között. „Ma este az éjszaka elmúltát, Isten világosságának az eljövetelét azért is ünnepelhetjük közösen, mivel a szabadságszerető és keresztény magyarokhoz kétszeresen is közel áll a zsidóság szabadságot és világosságot hirdető ünnepe – zárta beszédét Tőkés László.

    Weisz Péter köszöntőjében a vallások közötti összefogásról és a vallások közötti békéről beszélt. Idézte János evangéliumának azon részét, mely azt említi, hogy Jézus is tartotta Hanuka ünnepét. A fény ünnepének jelentőségét méltató Gara István kántor a hagyományok továbbadásának és a közösség erősítésének fontosságát emelte ki. Ennek szellemében ajándékozta meg a közösség a jelen lévő gyerekeket egy jellegzetesen zsidó pörgettyű játékkal, a trenderlivel, hogy örüljenek a Hanuka csodájának. A jó hangulatról Maksa Zoltán, Karinthy-gyűrűs humorista és Klein Judit énekművész gondoskodott. Kivételes ajándék volt az ünneplők számára Kathy Horváth Lajos hegedűjátéka.


    Közösségi funkciók