3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Első fordulóban elfogadták a költségvetést

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.01.27. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Első fordulóban elfogadta a város 2017-es költségvetésének tervezetét a gyöngyösi képviselő-testület. A 7,7 milliárd forintos főösszegű büdzsé mellett a következő öt év kulturális- és sportkoncepciója is szerepelt a grémium előtt, és döntöttek egy önkormányzati ösztöndíj alapításáról is.

     

    Továbbra is a takarékos gazdálkodás a cél

    A képviselők az év első ülésének kezdetén egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a veronai buszbaleset áldozatairól, majd a napirend előtti jelentések elfogadását követően megkezdték a város 2017-es költségvetésének első fordulós tárgyalását.

    A 7,7 milliárd forintos főösszegű büdzsé az elmúlt évek törekvéseihez hasonlóan takarékos, megfontolt gazdálkodást vetít előre, és hitelfelvétel, valamint tényleges forráshiány nélkül tervez. A dokumentumból kiderül: az önkormányzatnak az előttünk álló évben az úgynevezett szolidaritási adó megfizetésével is terveznie kell, ezzel együtt összességében mintegy 800-900 millió forint állami normatívától esik el a város. A helyi adóbevételeket a 2016-osnál némileg magasabb mértékben, mintegy 2,8 milliárd forintban tervezi a költségvetés, ebből 2,2 milliárd forintot tesz ki a helyi iparűzési adóból befolyó összeg. A költségvetés-tervezet mintegy 230 millió forint értékben tartalmaz fejlesztéseket, vagyis az önkormányzat legfeljebb ilyen összegben tervezhet beruházásokat, amit az előző évről áthúzódó mintegy 200 millió forint értékű fejlesztések is kiegészítenek. Azonban a tervezet célként tűzi ki, hogy az önkormányzat kihasználjon minden olyan pályázati lehetőséget, amely elérhető az önkormányzatok, az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok és az intézmények számára.

    A képviselő-testület február 23-án tárgyalja második fordulóban a költségvetési javaslatot, amelyet a lakosság észrevételeivel is kiegészít. Ennek érdekében a grémium február 9-én, 16 órától közmeghallgatást tart, ahol bárki elmondhatja észrevételeit a város 2017-es költségvetésével kapcsolatban.

    Negyvenezres ösztöndíj gyöngyösi hallgatóknak

    A képviselő-testület döntött egy önkormányzati ösztöndíj-rendszer létrehozásáról, amellyel Gyöngyösön élő diákok felsőoktatási tanulmányait kívánja támogatni. Az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusán, valamint más hazai felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók legfeljebb havi negyvenezer forintos támogatásban részesülhetnek. Egy szemeszterben legfeljebb öt hallgató támogatását vállalja az önkormányzat azzal a feltétellel, hogy a BA vagy MsC képzés elvégzését követően az ösztöndíjas hallgatók a képzés időtartamával megegyező ideig az önkormányzatnál vagy annak cégeinél, intézményeinél vállalnak munkát.

    Koncepciók, stratégiák

    A grémium megtárgyalta és elfogadta a város 2017 és 2022 közötti időszakra szóló kulturális koncepcióját. A részletes helyzetelemzést tartalmazó dokumentum a városi kulturális élet alakításának következő öt évre szóló stratégiáját tartalmazza, és javaslatot tesz például a támogatási rendszer újragondolására is. A koncepció különböző alapok létrehozását szorgalmazza, amelyekből a szervezetek pályázatok útján nyerhetnek támogatást egy szakemberekből álló kuratórium döntése alapján. A dokumentum felveti egy városi ösztöndíj alapításának lehetőségét is, amellyel leendő gyöngyösi művészek tanulmányaihoz járulhatna hozzá az önkormányzat. A koncepció elfogadásával a képviselők ahhoz is hozzájárultak, hogy a jelenleg a Gyöngyösi Kulturális és Közgyűjteményi Központ részeként működő Vachott Sándor Városi Könyvtár a jövőben önálló intézményként működjön. A különválás részleteiről június végén tárgyal újra a testület.

    Egy másik hosszú távú célkitűzéseket megfogalmazó programot is elfogadott a testület: a város 2017-2022 közötti időszakról szóló sportkoncepcióját. A dokumentum hiánypótló feladatot teljesít azzal, hogy összefoglalja az elmúlt száz év városi sporttörténetét. A stratégiában kiemelt helyen szerepel az óvodai, iskolai sport és az utánpótlás-nevelés támogatása, mint az önkormányzat elsődleges feladata, de a koncepció fontos célként említi a lakossági- és a tömegsport támogatását is. A célkitűzések között a sportlétesítmények fejlesztése, új létesítmények építése is szerepel, valamint megtalálható közöttük a Mátrafüredre vezető kerékpárút folytatásának terve is.

    Forgalomszabályozás

    A képviselők hosszan tárgyaltak a 24-es számú főút gyöngyösi szakasza közlekedésfejlesztésének terveiről. A grémium elé került tanulmány négy helyen tervezi jelzőlámpás gyalogátkelőhelyek kialakítását: a Mérges úton, a Than Károly utcánál, a Török Ignác utcánál és az Erzsébet királyné utca előtti szakaszon szabályozná újra a gyalogosforgalmat jelzőlámpák kialakításával. A testület végül nem szavazott az előterjesztésről, úgy döntöttek, hogy a tervek alaposabb tanulmányozása után, a februári ülésen térnek vissza a kérdésre.

    Újabb egy év a gyepmesteri telep működtetőjének

    A testület egy évvel meghosszabbította a gyepmesteri telep működtetésére vonatkozó megállapodását az Új Nap Egyesülettel, amely így 2018 március végéig látja el a feladatot. Az egyesület beszámolójából kiderült, hogy 2016-ban új kennelek kialakításával megduplázták a telep kapacitását, és a következő évben újabb fejlesztéseket terveznek.

    Átnevezik a tornacsarnokot

    A Berze Nagy János Gimnázium volt diákjainak javaslatára a képviselő-testület úgy döntött, hogy a gimnázium által használt Koháry István Tornacsarnokot az intézmény tanáráról, a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa és Pro Civitate-díjjal kitüntetett Vályi Nagy Károlyról nevezi el.


    Közösségi funkciók