3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Közmeghallgatás: tervek és lehetőségek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.02.09. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2017-02-10 11:31
 
    Szerző: Suha Péter
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Hitelt nem vesz fel Gyöngyös, forráshiány nélkül tervezett költségvetés kerül a képviselők elé. Fejlesztésekre - pályázati források nélkül - szerény lehetőségek mutatkoznak - hangzott el egyebek mellett a közmeghallgatáson.

     
     

    Gyöngyös mintegy 7.7 milliárd forintból gazdálkodik 2017-ben, ebből 4.9 milliárd forint a működési kiadás, amelynek szűk negyven százaléka a bérekre és járulékokra megy el. A kötelező béremelés végrehajtásához forrást nem rendelt a kormány, de a város végrehajtja a béremelést, és a korábbi évek egyéb juttatásait - például a kafetériát - sem csorbítja - foglalta össze a költségvetés egy jelentős fejezetét Kévés Tamás alpolgármester a közmeghallgatáson.

    Beszélt arról is: a költségvetés tervezésének legfőbb szempontja a város működőképességének megtartása, az alapfeladatok biztonságos ellátása volt. Fejlesztésekre döntően pályázati forrásokból vállalkozhat Gyöngyös, saját erőből "korlátozott" a mozgástér.

    Adókat nem emelt a képviselő-testület 2017-ben, ezzel együtt a korábbiaknál magasabb adóbevétellel számolnak - a cégek, vállalkozások javuló eredményeire alapozva.

    Fontos feladatnak tekintik a civil szerveződések támogatását, az erre szánt források némiképp csökkennek, de továbbra is pályázatokon lehet majd hozzájutni ezekhez a pénzekhez. Fokozott figyelmet szentelnek a kommunális feladatok ellátására, ezek egy részébe bevonják a közfoglalkoztatottakat is - sorolta tovább az alpolgármester.

    Hangsúlyozta azt is: több nagy fejlesztés - a Zsellérközök megújításának folytatása, az Észak-nyugati városrész fejlesztése, a déli, délkeleti városrész csapadékvíz-elvezetésének rendezése - kizárólag pályázatok révén képzelhető el.

    - Tudjuk, hogy sok számos jogos fejlesztési igény van, de a pénzügyi lehetőségek korlátozottak. A városvezetés eltökélt abban, hogy nem növeli a város adósságát hitelfelvétellel, már csak azért sem, mert csak a kormány engedélyével vehetnénk fel hitelt, amire kicsi az esély - foglalta össze az alpolgármester.

    A továbbiakban a helybéliek felvetései következtek, többen érdeklődtek a nyugati elkerülőút helyzetéről, jeleztek közlekedési és közlekedés-szervezési problémákat a város több területéről. Szemetes utcákról, rossz utakról és járdákról, parkolók hiányáról szóltak ezek a felvetések.

    Kévés Tamás válaszként közölte, több állami út került szóba, amelyekre az önkormányzatnak nincs ráhatása. A város fennhatósága alá tartozó utcákban igyekeznek elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

    Kisebb polémia alakult ki a szociális bérlakások kiutalása kapcsán, Kévés Tamás azt hangsúlyozta: a lakásügyi bizottság szociális érzékenységéhez nem férhet kétség, a felvetett konkrét ügyekben pedig vizsgálat indul.

    Több gyöngyösi ingatlan elhanyagolt állapotát is szóvá tették a helybéliek, illetve érdeklődtek a buszpályaudvar áthelyezésének ügyéről. Az alpolgármester válaszában elmondta: az említett ingatlanok nem a városéi, így nincs ráhatásuk az esetleges felújításukra. A buszpályaudvar elköltöztetése sem önkormányzati feladat, s ő úgy tudja, ez nem is fog megtörténni, mert nincs rá pénz - tette hozzá.

    Az Észak-nyugati városrész kapcsán Kévés Tamás hosszan magyarázta az ott élők felelősségét, melynek esszenciáját úgy foglalta össze, hogy ha nem lesznek igényesebbek a környezetükre, ha nem lehet megoldást találni, akkor húsz év múlva nem csak azt a városrészt hívják majd Durándának... Épp ezért a közeljövőben egy fórum összehívását is tervezi, amelyen szakértők bevonásával keresik a megoldási lehetőségeket.


    Közösségi funkciók