3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Önkormányzati összefogás segíthet a természeti csapásokat elszenvedő településeken

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.02.14. kedd
 
Utoljára módosítva: 2017-02-14 16:55
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Szolidaritási alapot hozott létre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) Gyöngyös Város Önkormányzata kezdeményezésére.

     
     

    A természeti katasztrófák sújtotta települések megsegítését célzó alap létrehozását a városban pusztító 1917-es nagy tűzvész századik évfordulóján kezdeményezte a mátraaljai város önkormányzata, emlékeztetve arra, hogy száz évvel ezelőtt Gyöngyös is országos összefogás és adakozás révén épülhetett újjá. Az alapot Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke és Hiesz György, Gyöngyös polgármester ajánlotta az ország településvezetői és a szélesebb nyilvánosság figyelmébe.

    Gyöngyös története során többször vált tűz martalékává, ám valamennyi, a várost sújtó tűzvész közül a 1917. május 21-én tomboló lángok okozták a legnagyobb pusztítást. A korabeli feljegyzések szerint a lángok több halálos áldozatot követeltek, 559 ház égett le, a károkat 21-22 millió koronára becsülték. A tűzvész pusztításának hírére a királyi pár, IV. Károly és Zita királyné is a városba látogatott, hogy segítse az újjáépítést. Az, hogy a város főnixmadárként újjáéledt hamvaiból, a kormány és a parlament segítsége mellett közadakozásnak is köszönhető, számos település nyújtott támogatást Gyöngyösnek.

    A tűzvész századik évfordulóján Gyöngyös Város Önkormányzata erre a gesztusra szeretne emlékezni, és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségénél szolidaritási alap létrehozását kezdeményezte, amely a természeti csapásokat elszenvedő településeknek nyújthat támogatást.

    - Gyöngyösnek több település is segítséget nyújtott száz évvel ezelőtt. Bár hasonló tűzvész ma már sokkal kisebb valószínűséggel fenyegeti a településeket, egy-egy természeti csapás esetén szükség lehet az önkormányzatok összefogására, ezért kezdeményeztük az önkéntes felajánlásokat fogadó alap létrehozását, vállalva, hogy az első, kétmillió forintos befizetést Gyöngyös teszi majd meg - fogalmazott a polgármester.

    A Szolidaritási Alap létrehozásáról 2016. novemberi ülésén tárgyalt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége, s úgy döntött, a TÖOSZ által korábban hasonló céllal létrehozott számlaszámot ezzel a céllal működteti, s a felajánlásokat kezeli - mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, aki az ország településvezetői és a szélesebb nyilvánosság figyelmébe ajánlotta az alapot, amely a következő számlaszámon érhető el: TÖOSZ, K&H Bank 10201006-50051867-00000000.

     

    A hétfői sajtótájékoztatón Hiesz György polgármester a gyöngyösi nagy tűzvész emlékév programjairól is beszélt: a városban egyebek mellett május 21-re szervezett szabadtéri rendezvényekkel, tűzoltóversennyel, korabeli tűzoltóbemutatóval és kulturális programokkal emlékeznek a tűzvészre. A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumában időszakos kiállítás nyílik, és év közben több várostörténeti előadást is tartanak. A tűzvészre emlékezve a város több épülete előtt is óriásfotók mutatják majd be, hogyan épült újjá a város a lángok pusztítása után, és több, a tűzvészhez kapcsolódó alkotói pályázatot is meghirdettek.

     

    A sajtótájékoztatót követően a Vachott Sándor Városi Könyvtárban a tűzvész centenáriumi évkönyvének bemutatójával kezdődött az az egész éven át tartó rendezvénysorozat, amellyel a város a tűzvész századik évfordulójára kíván emlékezni. A „Mit láng elpusztít, láng felépíti újra” című kötetet a szerzők - Dr. Fülöp Lajos és Dr. Lisztóczky László - mutatták be a nagyközönségnek. A programsorozat történelmi előadásokkal folytatódik, majd a tűzvész emléknapjához közeledve a város számos pontján felállított emléktáblák emlékeztetnek majd a száz évvel ezelőtt pusztító lángokra. A tűzvészben elpusztult épületek előtt felállított óriástablók a tűzvész utáni és az újjáépítést követő állapotot mutatják majd be, mindenkit emlékeztetve a város által elszenvedett károkra. A megemlékezés-sorozatba a Mátra Múzeum is bekapcsolódik, amely időszaki kiállítással készül az évfordulóra, a Katasztrófavédelem pedig a Fő téren mutatja majd be a korabeli és a mai tűzoltóeszközöket. Az évfordulóhoz megyei tűzoltóverseny is kapcsolódik, a tűzvész emléknapján pedig a Mátyás-templom Ének és Zenakara helyi kórusokkal közösen mutatja be Mozart művét, a Requiemet. Gyöngyös Város Barátainak Köre korhű ruhákba öltözve idézi majd fel a királyi pár látogatását, és emellett még számos eseménnyel készülnek a szervezők.


    Közösségi funkciók