3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Elfogadták a költségvetést

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.02.23. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Elfogadta a város 2017-es költségvetését a gyöngyösi képviselő-testület, amely februári ülésén döntött a havi 40 000 forintos önkormányzati ösztöndíj pályázati feltételeit tartalmazó rendeletről is. A napirenden a 2017-es rendezvényterv is szerepelt.

     

    Egyhangúlag fogadták el a költségvetést

    Február 23-ai ülésükön a gyöngyösi képviselő-testület tagjai utoljára módosították, és ezzel véglegesítették a város 2016-os költségvetését, amely az utolsó negyedév tényadatainak átvezetése után is egyensúlyban maradt. A testület ezután tért rá a 2017-es büdzsé tárgyalására. Az idei költségvetés a koncepció és az első fordulós javaslat tárgyalása, valamint a február elején tartott közmeghallgatás után került újra a grémium elé. A 7,7 milliárd forintos főösszegű költségvetés 39 millió forintos általános tartalékot tartalmaz, és az előző évekhez hasonlóan takarékos gazdálkodást irányoz elő. A büdzsé mintegy 2,8 milliárd forintos helyiadó-bevétellel számol, amely 62 millió forinttal haladja meg a 2016-ra tervezett összeget. A tervezett adóbevételek legnagyobb részét, több mint 2,2 milliárd forintot a helyi iparűzési adóból remélt összeg teszi ki, az építményadóból és idegenforgalmi adóból várt bevételeket pedig a tavalyinál magasabb mértékben tervezte meg az önkormányzat. A költségvetésben mintegy 535 millió forint összegű beruházás szerepel. Ebből az összegből út- és járdaépítésre valamint felújításra, új gyalogátkelőhelyek kialakítására és parkolók építésére összesen mintegy 217 millió forint jut majd, a közvilágítás korszerűsítésének tervezésére pedig közel 5 millió forintot különít el a büdzsé. Új játszóterek építésére és a meglévők fejlesztésére 21 millió forintot fordít az önkormányzat 2017-ben, míg a rendszámfelismerő és közterületfigyelő kamerarendszer bővítésére 46 millió forintot költ a város. Az intézmények felújítására fordítható keretet 20 millió forintban határozták meg. Kulturális tevékenységet folytató civil egyesületek támogatására idén közel 15 millió forint fordíthat a képviselő-testület, sporttevékenységek támogatására 93 millió forintot különítettek el, alapítványok támogatására pedig 21 millió forint áll az önkormányzat rendelkezésére. A költségvetési rendelettervezetet 14 igen és 1 tartózkodás mellett a képviselő-testület elfogadta.

    Augusztus végéig pályázható az önkormányzati ösztöndíj

    A testület elfogadta az önkormányzati ösztöndíjrendszer bevezetéséről szóló rendelettervezetet, amely részletesen tartalmazza a havi 40 000 forintos ösztöndíj részletes pályázati feltételeit. A felsőoktatási tanulmányok támogatására szolgáló ösztöndíjra olyan gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező 35 évnél fiatalabb személyek pályázhatnak, akik valamelyik támogatott felsőoktatási képzésre jelentkeznek, vagy a támogatott képzések valamelyikén tanulnak. Az elbírálás során az önkormányzat tanulmányi eredmények és szociális szempontok egyidejű értékelésével dönt, és egy évben legfeljebb öt hallgató tanulmányait finanszírozza. Az ösztöndíjat elnyert pályázóknak vállalniuk kell, hogy gyakorlati idejüket az önkormányzat szervezeténél, intézményél vagy cégénél töltik, és oklevelük megszerzését követően a képzés időtartamával megegyező ideig ezen szervezetek valamelyiknél dolgoznak. A pályázat jelentkezési határideje augusztus 31., a részletes pályázati kiírást március 15-ig teszi közzé az önkormányzat.

    Új rendeletek

    A képviselők elfogadták a város nemrégiben elfogadott kulturális- és sportkoncepciója alapján készített önkormányzati rendelettervezeteket, és a közterületet felügyelő rendszerről szóló rendeletet is. A képviselő-testület korábban tizenegy rendszámfelismerő kamera és huszonöt új térfigyelő kamera beszerzéséről döntött. A rendszámfelismerő kamerarendszert a rendőrség, míg a térfigyelő kamerákat a Városrendészet kezeli.

    Lehet tűzijáték augusztus 20-án is

    A képviselők elfogadták a 2017-es rendezvénytervezet, amelyet kiegészíthetnek egy május 1-jei városi rendezvénnyel, és a kenyérszentelés mellett egyéb augusztus 20-ai programokkal, köztük tűzijátékkal is. A két ünnepre szóló rendezvénytervről márciusban szavaznak majd a képviselők, akik a februári ülésen döntöttek közművelődési szerződés megkötéséről a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivál Alapítvánnyal.

    Új közfoglalkoztatási program indul

    A grémium meghosszabbította az önkormányzat kegyeleti közszolgáltatásról szóló szerződését a temetők üzemeltetését végző Városgondozási Zrt.-vel, és néhány ponton módosította a megállapodást. Arról is döntöttek, hogy az önkormányzat részt vesz a márciusi közfoglalkoztatási programban, és összesen 117 munkavállaló támogatott foglalkoztatását vállalja.

    Beszámolt a múzeum

    Napirend előtt tájékoztatta a képviselőket a Mátra Múzeum tavalyi működéséről dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója. Mint Korsós Zoltán elmondta, a 2013 óta a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő intézményt tavaly több mint ötvenezren látogatták, az ötven különféle múzeumpedagógiai programon pedig közel ötezer gyermek vett részt. Báryné Gál Edit az idei tervekről szólva elmondta, hogy a kert gyöngyösiek számára ingyenes látogathatóságával elindult folyamatot folytatni szeretnék, és még közelebb szeretnék hozni a városlakókhoz az intézményt. 2017-ben a gyöngyösi nagy tűzvész emlékévhez kapcsolódva időszakos kiállítás nyílik majd a múzeumban, amely fennállásának hatvanadik évfordulóját is különböző városi programokkal kívánja megünnepelni.


    Közösségi funkciók