3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Segélykiáltás a Mátráért

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.04.25. kedd
 
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A közműhálózat nem követte az elmúlt években megvalósult mátrai fejlesztéseket, ezért a térség idegenforgalmi szereplői – szállodák, síparkok, vendéglátóhelyek – rendszeresen küzdenek az ingadozó áramellátás, a rossz minőségű utak, a hiányzó gázszolgáltatás és a kifogásolható ivóvízszolgáltatás következményeivel – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az érintett települések polgármesterei és a Mátra idegenforgalmi szereplői segélykiáltást fogalmaztak meg a térségért.

     
     

    Mindenkit köszönet illet, aki az elmúlt napokban a Mátrában kialakult rendkívüli helyzetben segítette a lakosságot, a turistákat – kezdte a gyöngyösi sajtótájékoztatón a város polgármestere, aki szerint azonban a havaria-helyzet ismét rávilágított egy évek óta fennálló problémára, az áramszolgáltatás sérülékenységére. Hiesz György úgy fogalmazott: az ilyen évtizedenként legfeljebb egyszer előforduló rendkívüli időjárást is könnyebb elviselni, ha az alapvető infrastruktúra működik, így például van áram. Az áprilisi havazásban ugyanis napokig szünetelt a szolgáltatás a Mátrában, mintegy kétezer fogyasztási helyen nem volt áram, és bár a szolgáltató aggregátorok segítségével próbálta orvosolni a problémát, az nem nyújtott kielégítő megoldást.

    A mátrai szállodákban azonban nem csak rendkívüli időjárási viszonyok között ingadozik az áramszolgáltatás, az üzemeltetők szinte havi rendszerességgel találkoznak a problémával, ami az anyagi kár mellett és jelentős presztízsveszteséget okoz a térségnek – egészítette ki a városvezető szavait Hoffmann József, a mátraházai Hotel Ózon tulajdonosa. Palik Tibor, a sástói Oxygen Adrenalin Park és a Sástó Hotel Mátra tulajdonosa úgy vélte: az elmúlt években megvalósult több tízmilliárdos magánberuházásokat nem követte az infrastruktúra fejlesztése, így a Mátrába érkező vendégek leromlott úthálózattal találkoznak, mobiltelefonjaik lefedettség hiányában nem működnek, az ivóvíz minősége kifogásolható, a hiányzó gázszolgáltatás miatt pedig a vendéglátóknak jelentős többletköltségük keletkezik, így versenyhátrányba kerülnek az ország más területein működő szállodákkal szemben.

    Stuller András, Mátraszentimre hat felső-mátrai települést képviselő polgármestere elmondta: a problémát már évekkel ezelőtt is felvetették, és néhány település esetében az áramszolgáltató plusz betáplálással enyhített is a helyzeten, de a többi településen élő ötszáz ember, a közel 1600 szállodai férőhely és ugyanennyi hétvégi ház esetében még ma is gyakran szünetel az áramellátás. A településvezető szerint a légkábelek földkábelekre való cseréje jelenthetne megoldást, ez azonban máig nem valósult meg.

    Hiesz György gyöngyösi polgármester úgy fogalmazott, Gyöngyös a Mátra fővárosaként gesztorszerepet vállal abban, hogy a Mátrában élők és a több mint háromezer munkahelyet biztosító, folyamatosan bővülő mátrai idegenforgalom érdekét érvényesítsék, ezért egy közös levélben fordulnak majd a politikai és gazdasági döntéshozók felé, amelyben kérik a mára tarthatatlanná vált helyzet megoldását.


    Közösségi funkciók