3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Habsburg György is a gyöngyösiekkel emlékezik a tűzvészre

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.04.27. csütörtök
 
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Egész napos programsorozattal emlékezik az 1917. május 21-i nagy tűzvészre Gyöngyös Város Önkormányzata. A programok között kiállítások, korhű tűzoltó-bemutató, Mozart gyászmiséje, tűztánc és lézershow is szerepel. Az emléknap díszvendége a Gyöngyös segítségére siető utolsó magyar királyi pár leszármazottja, Habsburg György lesz.

     
     

    Gyöngyöst a tüzek városaként szokás emlegetni, a helytörténészek a XVII. századtól hétre becsülik a kisebb-nagyobb tűzesetek számát. Mind közül a száz évvel ezelőtt, 1917. május 21-én felcsapott lángok okozták a legnagyobb pusztítást, a város egyharmada vált a lángok martalékává. Leégett 580 ház, 1400 melléképület, tizenegyen meghaltak, száztízen pedig égési sérülést szenvedtek. Az összlakosság csaknem fele fedél nélkül maradt, a kárt mintegy 21 millió koronára becsülték. A tűzvész utáni második napon részvétlátogatást tett Gyöngyösön IV. Károly király és felesége, Zita királyné. Látogatásuk nem csak erkölcsi, hanem anyagi támogatást is jelentett a város és a tűzkárosultak számára. A Gyöngyös újjáépítéséről szóló törvénycikket a képviselőház 1918. augusztus 3-án fogadta el, és még ebben az évben az utolsó magyar király szentesítette. A város a tűzvész utáni újjáépítés során nyerte el mai arculatát.

    Gyöngyös idén a nagy tűzvész századik évfordulójára emlékezik, az emlékév keretében már eddig is számos előadást tartottak, s Fülöp Lajos és Lisztóczky László szerkesztésében megjelent a tűzvész centenáriumi emlékkönyve is. A programsorozat a tűzvész emléknapjához közeledve számos programmal folytatódik. Május 18-án a város tucatnyi pontján helyeznek el óriástablókat, ezek olyan épületek előtt állnak majd, amelyek megsérültek vagy teljesen elpusztultak a tűzvészben. A tablók az 1917-es, tűzvész utáni állapotot és az épület mai képét, valamint egy-egy jellegzetes részletét mutatják be, így emlékeztetve a városlakókat és turistákat a száz évvel ezelőtt történtekre. A tablókon egy térkép is helyet kap majd, amely a többi fotó helyét mutatja, így egy tematikus séta során felkereshetők Gyöngyös azon pontjai, amelyek az 1917-es tűzvészben kárt szenvedtek. Az emlékév programsorozatához a Mátra Múzeum is csatlakozik, amely május 19-én nyíló időszaki kiállításával adózik a tomboló lángok emlékének. A kiállításon a tűzvész tárgyi emlékei mellett megtekinthető lesz majd az 1918-ban megjelent, a tűzvész kapcsán a kor közéleti szereplői, hírességei által írt sorokat megörökítő Gyöngyösi Phönix című kiadvány is.

    Május 21-én, a tűzvész emléknapján Gyöngyösre látogat az utolsó magyar királyi pár leszármazottja, Habsburg György, az Európai Unió rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki részt vesz az egész napos rendezvénysorozaton. A programok 13 órakor a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központban kezdődnek, ahol fotókiállítás nyílik az utolsó magyar királyi család életéből, valamint Molnár László festőművész képeiből. Ezt követően az érdeklődők a tűzoltólaktanyától indulva végig sétálnak a tűzvész történelmi tablói között, majd a Szent Bertalan-templom előtt a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzenéjét hallgathatják. A Katasztrófavédelem szakemberei műszaki mentési bemutatót tartanak, közben az emlékév kapcsán meghirdetett pályázatok eredményhirdetésére kerül sor a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. A város tűzoltói a korabeli tűzoltási módszereket rekonstruált tűzoltás keretében mutatják be, azután 16 óra 45 perckor, a pusztító lángok keletkezésének percében a város valamennyi templomának harangja megszólal. Gyöngyös Város Barátainak Köre korhű ruhákba öltözve felidézi a királyi pár gyöngyösi látogatását, majd a tűzben eredeti toronysisakjait elveszítő Szent Bertalan-templomban 18 órakor emlékező szentmise kezdődik, amit Mozart Requiem című művének bemutatója követ a Mátyás-templom Zenekara valamint helyi kórusok előadásában. A megemlékezés a Fő téri nagyszínpadon Makrai Pál színművész közreműködésével tűztánc- és lézerbemutatóval zárul, amely arra utal, hogy a város főnixmadárként mindig képes volt hamvaiból újjászületni.

    A programok ingyenesek, Gyöngyös Város Önkormányzata szeretettel vár minden érdeklődőt, aki méltóképpen szeretne emlékezni a város történetének egyik legszomorúbb fejezetére.


    Közösségi funkciók