3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Kegyeleti emlékpark a zsidó temetőben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.05.19. péntek
 
Utoljára módosítva: 2017-05-19 17:43
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A gyöngyösi zsidó temető immár kegyeleti emlékparkként szolgálja a hősök emlékezetét.

     
     

    „A Hősök és Mártírok Kegyeleti Emlékpark létrehozásával mód van bemutatni az 1848-as zsidó szabadságharcos katonák sírjait. Láthatóvá válnak az I. világháborús katonasírok és a város zsidó közössége által állított páratlan szépségű emlékhely. A Tanácskommün áldozataként jegyzett Welt Ignác sírjának bemutatásával emlékezünk az 1919. május 6-án kirobbant kommunista diktatúra ellenes felkelés mártírjára. Bemutatjuk a páratlan értéket képviselő Richter-sírokat és a kegyeleti emlékpark méltó módon állít emléket a holocaust gyöngyösi áldozatainak” - ezzel invitálta a Gyöngyösi Status Quo Ante Zsidó Hitközség, a MAZSIHISZ, az Ember Méltóság Tanácsa és a Széchenyi Tudományos Társaság a gyöngyösi zsidó temetőbe a vendégeket, a Hősök és mártírok zsidó kulturális kegyeleti emlékpark megnyitására.

    Az eseményen Latorcai Csaba, kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár egyebek mellett arról beszélt: a kormány fontosnak tartja a hazai zsidóság kultúrájának, történelmi hagyományainak, emlékezetének ápolását, ezért is támogatta az Emlékpark létrehozatalát ötmillió forinttal.

    A Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak és vállalkozóknak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, a Gyöngyösi Zsidó Hitközségnek az összefogásért, amelynek eredménye egy fokozatosan bővülő emlékhely, ahol a helyi zsidóság hősei és a mártírok előtt mindenki kifejezheti tiszteletét.

    Méltatta a helyi zsidóság évszázadok óta a térség gazdasági, kereskedelmi és kulturális életének fejlesztésében betöltött jelentős szerepét, kiemelve, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban példamutató hősiességgel küzdöttek a magyar szabadságért és függetlenségért, amelyért a Bach korszakban súlyos árat fizettek. Egyben megemlékezett a városhoz kötődő és onnan világkarriert befutó magyar gyógyszergyártás úttörőjéről, Richter Gedeonról is. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt esztendőkben meghirdetett emlékévek, Magyarország Kormánya szándéka szerint az igazság rendjének helyreállítását szolgáló emlékezetkultúrának az első lépései voltak.

    - Meggyőződésem, hogy ez az emlékhely is hozzájárul a XX. század diktatúrái okozta tragédiák látható és láthatatlan sebeinek gyógyításához - fogalmazott.

    Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke köszöntőjében úgy vélte: egy temető két dologtól lehet szép.

    - Egyrészt attól, hogy itt vannak az elődeink, a szeretteink. Másrészt attól, ha gondozott a temető, mert ez azt mutatja, hogy gondolunk az itt nyugvókra - fogalmazott.

    Emlékpark avatás

     
    28 kép
    Dátum: 2017-05-19 16:57:00
     

    Horváth László országgyűlési képviselő reményét fejezte ki, hogy minél többen találnak rá fontos értékekre az emlékparkban tett látogatásaik során. Egyúttal méltatta a gyöngyösi zsidóság helytállását, amelyet a nagy tűzvész idején tanúsítottak.

    Weisz Péter, a hitközség vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: az emlékpark jelenleg „harminc százalékos készültségben áll” de fontosnak tartották már most megnyitni, hogy már most minél többen láthassák - s egyre fokozódik is az érdeklődés - tette hozzá.

    A tűzvész évfordulója kapcsán hangsúlyozta: száz éve a gyöngyösi zsidók erejükön felül segítették Gyöngyös újjáépítését, s reményét fejezte ki, hogy az emlékpark is hozzájárul annak a gondolatnak az erősítéséhez, hogy sokkal több minden köti össze a különböző vallású embereket, mint amennyi szétválasztja.


    Közösségi funkciók