3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új rendelet védi a fákat Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.06.30. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Elfogadta a fák védelméről szóló önkormányzati rendelet szövegét a gyöngyösi képviselő-testület. A grémium nyári szünet előtti utolsó rendes ülésén a tömegközlekedés jövője és a strandon úszásoktatáson résztvevő gyerekek kísérőinek jegyváltási kötelezettsége is napirendre került.

     

    A gyöngyösi képviselő-testület második olvasatban tárgyalta, és elfogadta a fás szárú növények védelméről szóló rendelettervezetet. A jogszabály a kivágott fák pótlásának feltételeit tartalmazza, meghatározza egyebek mellett, hogy milyen esetben lehet fát kivágni a városban, és azokat milyen fajtájú és méretű fával kötelező pótolni, és az új fákat az év melyik időszakában lehet elültetni. Az új rendelet célja az egységes városkép fenntartása, és a fák magasabb szintű védelme. A rendelet lehetőséget ad újszülött gyermekek emlékfájának elültetésére is, az ültetés helyét és idejét a polgármesteri hivatallal kell egyeztetni.

    Indul a közbeszerzés

    A grémium döntött a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési energetikai korszerűsítése közbeszerzési eljárásának megindításáról. A munkákra 230 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a város, a beruházás keretében egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, felújítják a fűtési és légkondicionálási rendszert, és az épület új szigetelést kap. Az előterjesztés tárgyalásakor kiderült: a munkálatok ideje alatt a művelődési központ működhet.

    Plusztámogatás a labdarúgásnak

    A Gyöngyösi Atlétikai Klub és az Energia SC Gyöngyös felnőtt, nagypályás labdarúgócsapata is megnyerte a bajnokságot, így a GYAK jövőre az NB III-ban, az Energia a megyei I. osztályban szerepelhet. A magasabb osztályban való indulás költségeinek fedezetére a képviselő-testület a GYAK részére 15, az Energia részére 5 millió forintos plusztámogatást hagyott jóvá. A képviselők döntöttek a Pro Musica Ének-Zenei Alapítvány, a Cantus Corvinus Alapítvány, valamint a Gyöngyösi Állatkertért Alapítvány támogatásáról.

    A testület hozzájárult, hogy a Mátrai Betyárok Kerékpáros Sport Egyesület pályázatot nyújtson be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírására a Mátrafüred, Parádi út 5. szám alatti, önkormányzati tulajdonú ingatlan felújítására. A 2006-ig óvodaként működött épület jelenleg az egyesület bázisaként működik.

    Új alapokra kerül a köztisztasági feladatellátás

    A testület 13 millió forintos többletforrást hagyott jóvá a síkosságmentesítési feladatok végrehajtásához, és három hónappal meghosszabbította a köztisztasági szerződését a Városgondozási Zrt.-vel. Azért csak negyedévre hosszabbított az önkormányzat, mert jelenleg is kidolgozás alatt van a köztisztasági feladatok ellátásának új rendszere, amely szeptemberben kerül majd a képviselők elé.

    Felülvizsgálják a helyi tömegközlekedést

    A képviselők tárgyaltak a helyi tömegközlekedés jövőjéről, ám sem a jelenlegi szolgáltató szerződésének meghosszabbításáról, sem új pályázat kiírásáról nem döntöttek. A kérdésre a szeptemberi ülésen tér vissza a grémium, addig egyeztetések zajlanak majd a szolgáltató képviselőivel.

    Új beiratkozási szabályok a bölcsődékben

    Mint az óvodai csoportok számáról szóló előterjesztésből kiderült, a város kilenc óvodájába összesen 216 gyermeket írattak be a 2017. szeptemberében induló nevelési évre. Az óvodák 42 csoportban nevelik majd a gyerekeket, a kilenc tagóvodában összesen több mint kilencszáz gyermekről gondoskodnak a következő évben. A grémium módosította a bölcsődék felvételi szabályzatát. Az új szabályozás szerint elsődlegesen a gyöngyösi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező gyermekek nyerhetnek felvételt a bölcsődékbe, a szülőknek pedig igazolniuk kell, hogy alkalmazásban állnak, vagy nappali iskolarendszerben tanulnak.

    Marad a kísérőjegy a strandon

    A képviselők megvizsgálták a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand kísérőjegyeinek kérdését is. A grémium végül úgy döntött, nem szünteti meg a kisgyermekeiket úszásoktatásra kísérő szülők által fizetendő, kétszáz forintos jegyet, arra azonban javaslatot tett, hogy az üzemeltető Gyöngyösi Sportfólió Kft. milyen fejlesztésekre fordítsa innen származó bevételeit. A fejlesztési irányok mezítlábas Kneipp-park létrehozásáról, a gyermekmedence fedéséről és a szárazföldi játszótér bővítéséről szólnak.

    Emléktáblát állít az önkormányzat a volt főjegyzőnek

    Emléktábla őrzi a jövőben Káplány József egykori főjegyző, író, művelődés- és helytörténész emlékét. Az 1917-ben elhunyt Káplány József sírja máig ismeretlen, gazdag életútja és munkássága azonban tiszteletet érdemel, ezért a testület úgy döntött, hogy a leszármazottak kezdeményezését felkarolva átvállalja a Deák Ferenc utca 16. szám alatti, helyi védelem alatt álló épület falán elhelyezendő emléktábla elkészítésének és gondozásának költségeit.

    Beszámolók, programok

    A grémium több beszámolót is elfogadott: a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület, valamint az egészségügyi alapellátás 2016-os beszámolójának elfogadása mellett a testület aktualizálta a város környezetvédelmi programját, és felülvizsgálta a szociális szolgáltatásszrevezési programját.

    Új üzletek nyílhatnak a Koháry úton

    A grémium úgy döntött, hogy a legutóbbi ülésen kiírt pályázat eredményeként az egyetlen pályázó részére 28 millió forint + ÁFA összegért értékesíti a Koháry u. 27. szám alatti ingatlant. A jelentősen leromlott állagú ingatlan helyén az új tulajdonos elképzelései szerint üzletház és parkolók épülnek majd.


    A Sportfólió üzemelteti a tábort

    Az önkormányzat ingatlancsere útján jutott hozzá a Mátrafüreden található Bene táborhoz, amelynek fenntartását a képviselő-testület a városi sportlétesítményeket is üzemeltető Gyöngyösi Sportfólió Kft.-re bízta.


    Közösségi funkciók