3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Hőségriadó: vízosztás és locsolás a nagy melegben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.08.01. kedd
 
Utoljára módosítva: 2017-08-01 16:10
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Egyebek mellett ivóvízosztással és a közúthálózat locsolásával próbálja enyhíteni a nagy meleg hatásait a gyöngyösi önkormányzat. Péntek éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó van érvényben az ország egész területén.

     
     

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előjelzései alapján, az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai javaslatát figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. augusztus 1. (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4. (péntek) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelt el az ország egész területére vonatkozóan.

    Harmadfokú hőségriadót elrendelésére akkor kerül sor, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A tartós hőség az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

    Gyöngyös Város Önkormányzata a helyi védelmi terv ajánlásai alapján a harmadfokú hőségriadó ideje alatt több intézkedéssel is igyekszik enyhíteni a nagy meleg hatásait. A közúthálózaton napi két alkalommal járnak a Városgondozási Zrt. locsolóautói, amelyek a reggeli órákban a gyalogosforgalom által leginkább érintett belvárosi területeken, este pedig a lakótelepek környezetében locsolják a nagyobb forgalomnak és porszennyezettségnek kitett utakat.

    A Városrendészet munkatársai szerdán, csütörtökön és pénteken 11 és 13 óra között a Bugát Pál Kórház, a Köztársaság téri piac és az autóbuszpályaudvar környékén palackos ivóvizet osztanak a járókelőknek. Emellett a város valamennyi ivókútja üzemel, ahonnan friss ivóvízhez juthat a lakosság. Üzemel az a hat ivócsap is, amelyeket még májusban a tűzcsapokra szerelt fel az önkormányzat. Ilyen ivócsapok a Fő tér 4. szám előtt, a Szövetkezet út 4-6. szám közötti területen, a Kossuth Lajos u. 42. szám előtt, a Mikszáth Kálmán út elején, a Kócsag út 31. szám előtt és a mátrafüredi Akadémia utcában találhatók.

    Szerdától a hőségriadó végéig a Dr. Csépe György Városi Uszoda és Termálstrand hosszított nyitva tartással, 20 óráig várja a vendégeket. A városban működő szökőkutak 13 és 22 óra között üzemelnek.

    A nagy melegben kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, amelynek során kerülni kell a magas koffein-, illetve cukortartalmú, valamint alkoholos italok fogyasztását. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. Azok, akik a hőség idején vízparton tartózkodnak, fontos, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A tartós melegben a bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között érdemes árnyékos helyen tartózkodni.

    TANÁCSOK A HŐSÉGRIASZTÁS IDEJÉRE

    Próbálja hűvösen tartani a lakóterületét. Ideális esetben a szobahőmérsékletet 32 Celsius-fok alatt kell tartani nappal és 24 fok alatt éjszaka. Ez különösképpen fontos a csecsemők és a 60 év fölöttiek számára, továbbá olyan személyek esetében, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

    Csökkentse a lakáson vagy házon belüli hőforrásokat. Nappalra zárjon be minden ablakot és zsalut. Kapcsolja ki a mesterséges világítást és annyi elektromos berendezést, amennyit csak lehetséges.

    Akasszon ki nedves törölközőket, hogy lehűtse a szoba levegőjét. Vegye figyelembe, hogy ezzel együtt a szoba levegőjének páratartalma is növekszik.

    Amennyiben a lakhelye légkondicionált, csukja be az ajtókat és az ablakokat és takarékoskodjon a nem szükséges elektromossággal.

    Az elektromos ventilátorok enyhítő érzést adhatnak, de amikor a belső hőmérséklet 35 Celsius-fok fölötti, a ventilátorok működtetésével már nem előzhetők meg a hőséggel összefüggő tünetek. Fontos a folyadékbevitel!

    Amennyiben otthonának hűvösen tartása nem lehetséges, töltsön napi 2-3 órát egy hűvös helyen (például egy légkondicionált nyilvános épületben).

    Kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, amennyiben ez lehetséges.

    Ne hagyjon gyerekeket és állatokat leparkolt járművekben!

    Ha valamelyik családtagja, vagy valamelyik, ön által segített személy bőre forró, száraz, a beteg zavart vagy görcsöl és/vagy eszméletét elvesztette, hívjon azonnal mentőt/orvost. Amíg segítségre vár, helyezze a személyt hűvös helyre, fektesse le és emelje meg a lábait és a csípőjét. Vegye le a ruházatát és kezdje meg külsőleg hűteni, például hideg borogatást helyezve a nyakra, mellkasra vagy lágyékra, folyamatosan legyezve és locsolva a bőrt. Mérje meg a beteg testhőmérsékletét. Ne adjon be lázcsillapítót (acetilszalicilsavat vagy paracetamolt). Az eszméletét vesztett személyt helyezze stabil oldalfekvésbe.

    Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a kapcsolódó dokumentumok között.


    Közösségi funkciók
     
     

    Kapcsolódó dokumentumok