3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tarolt a Berze a helytörténeti vetélkedőn

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.11.10. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A Berze Nagy János Gimnázium és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola tanítványai nyerték a gyöngyösi önkormányzat által szervezett helytörténeti vetélkedőt. A diákoknak idén az 1917-es tűzvész és az azt követő helyreállítás időszakából kellett felkészülniük.

     
     

    Huszonhatodik alkalommal szervezte meg a város önkormányzata a Gyöngyösi Helytörténeti Vetélkedőt, amelynek témáját idén az 1917-es nagy tűzvész és az azt követő újjáépítés adta. A diákoknak az előzetesen megadott irodalom alapján kellett felkészülniük, és egy dolgozatot előre elkészíteniük. A versenyre kilenc iskola összesen tizenkét csapattal nevezett, az általános- és középiskolások külön kategóriában versenyeztek. A zsűrielnöki feladatokat két történész látta el: Báryné dr. Gál Edit, a Mátra Múzeum igazgatója és dr. Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója vezette a két testületet.

    Az általános iskolások versenyében a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak, a Jávorszki Fanni, Káli Diána, Pernyész Dorottya, Seress Laura összetételű csapatot Törökné Varga Éva készítette fel a versenyre. A második helyen a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola tanítványai végeztek, míg a harmadik helyet a Felsővárosi Általános Iskola csapata szerezte meg.

    A középiskolák versenyébe a Berze Nagy János Gimnázium három csapattal nevezett, és az első három hely mindegyikén ők végeztek. A győztes, 12. évfolyamos diákok: Fuxreiter Soma, Fuxreiter Erik és Burai Patrik, felkészítő tanáruk Gruber Csilla. A megosztott negyedik helyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola és a Vak Bottyán János Katolikus Szakgimnázium csapata szerezte meg, míg az ötödik helyen a Vak Bottyán egy másik csapata végzett.

    Az előzetesen megírt dolgozatok alapján odaítélt különdíjat az Arany János Általános Iskola és a Károly Róbert Középiskola csapata kapta.

    Hiesz György polgármester a verseny megnyitóján arról beszélt: rendkívül fontosnak tartja a helytörténeti vetélkedőt, amely hozzásegíti a gyerekeket ahhoz, hogy saját városuk, saját családjuk történetéről szerezzenek mélyebb ismereteket. A városvezető azt mondta: a száz évvel ezelőtt pusztított tűzvész és az azt megelőző filoxéra-járványok olyan csapást mértek a városra, amelynek hatása még ma is tetten érhető, ezért is fontos, hogy az évforduló kapcsán minél többet beszéljünk ezekről az eseményekről.


    Közösségi funkciók