3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Könyvbemutatóval zárult a tűzvész emlékév

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.11.21. kedd
 
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Keretbe zárta a gyöngyösi nagy tűzvész emlékévet Kozéki Krisztián A hamvaiból feltámadt főnix című könyvének bemutatója. Az emlékév februárban ugyancsak könybemutatóval indult, a most megjelent kiadvány idén a második, ami megjelent a gyöngyösi nagy tűzvészről.

     

    Februárban könyvbemutatóval kezdődött, most pedig könyvbemutatóval ér véget a gyöngyösi nagy tűzvész emlékév programsorozata a könyvtárban – idézte fel köszöntőjében Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár intézményvezetője Kozéki Krisztián könyvének bemutatója alkalmával. A hamvaiból feltámadt főnix című kiadvány bemutatóján Hiesz György polgármester felidézte: az 1917-es nagy tűzvész a térség szőlőültetvényeit elpusztító nagy filoxéra-járvány és az első világháború árnyékában érte a várost, amely ráadásul nem is először szenvedett a tomboló lángoktól. Mint a városvezető felidézte: a pusztításhoz emberi mulasztások sora vezetett, kezdve a szűk, zártsorú ingatlanok építését kikényszerítő adórendelettel, a vízvezetékek hiányán át egy sor egyéb tényezőig. Hiesz György azt mondta: a történelemből tanulnunk kell, hogy hasonló tragédia ne fordulhasson elő még egyszer, ebben is fontos szerep hárult az emlékévre. A polgármester szerint még ma is sok feladat várat magára azok közül, amelyeket a tűzvész után megfogalmaztak a város vezetői és az újjáépítést vezető építészek, és ezek megvalósításáról az önkormányzat annak ellenére sem tett le, hogy ma már elképzelhetetlen, hogy tűz olyan mértékű károkat okozzon egy városban, mint azt száz évvel ezelőtt tette.

    A gyöngyösi nagy tűzvész emlékév februárban Fülöp Lajos és Lisztóczky László Mit láng elpusztít, láng felépíti újra című kötetének bemutatójával kezdődött, a november közepéig tartó eseménysorozat keretein belül alkotói pályázatokat hirdettek, helytörténészek előadásokat tartottak, kiállítások nyíltak a Mátra Múzeumban és a Mátra Művelődési Központban, óriástablók kerültek a város tűzvész által érintett épületei elé, május 21-én – a tűzvész emléknapján – pedig tűzoltóversennyel, korabeli tűzoltó-bemutatóval és kulturális programokkal emlékezhettünk a száz évvel azelőtt történtekre. Ezen a rendezvényen az 1917-ben Gyöngyösre látogatott IV. Károly magyar király és Zita királyné unokája, Habsburg György volt a város díszvendége. Az önkormányzat szolidaritási alap létrehozásával is megemlékezett az évfordulóról, a Települési Önkormányzatok Szövetsége által kezelt alapból azok a települések kaphatnak támogatást, amelyeket valamilyen természeti katasztrófa sújtott.

    Az emlékév zárórendezvénye Kozéki Krisztián A hamvaiból feltámadt főnix című könyvének bemutatója volt, amelyet a szerző és a kötet szakmai lektorálását végző Báryné dr. Gál Edit ajánlott a könyvtárban megjelent érdeklődők figyelmébe. Mint a történész elmondta, a könyv számos, eddig nem ismert fejezettel egészíti ki a nagy tűzvész történetét, és több olyan fotót is bemutat, amelyek eddig a helytörténészek előtt is ismeretlenek voltak. A könyvbemutatóval együtt kiállítás is nyílt a könyvtárban, amely a múzeumban korábban bemutatott időszaki kiállítás tárgyai mellett új elemeket is a közönség elé tár.


    Közösségi funkciók