3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Csökken a garázsadó Gyöngyösön

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.11.24. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Négyzetméterenként hatvan forinttal kevesebbet kell fizetni a családi házakkal azonos helyrajzi számon lévő garázsok után jövőre Gyöngyösön. A képviselő-testület novemberi ülésén a helyiadó-rendelet módosítása mellett megkezdte a 2018-as költségvetés előkészítését, és elfogadta a város drogprevenciós stratégiáját.

     

    Megkezdték a költségvetés elkészítését
    A költségvetési koncepció első fordulós tárgyalásával megkezdődött a 2018-as büdzsé tervezése Gyöngyösön. Az önkormányzat továbbra is takarékos gazdálkodásra törekszik, hiánnyal és hitelfelvétellel nem tervez, és jövőre is igyekszik majd kihasználni minden pályázati lehetőséget. Az előterjesztés tárgyalása során több képviselő és bizottság javaslatára az is bekerült a koncepcióba, hogy jövőre a fejlesztési kiadásokat a 2017-essel megegyező mértékben tervezze meg a pénzügyi és költségvetési igazgatóság.

    Csökken a garázsadó

    A képviselő-testület két ponton változtatott az önkormányzat helyiadó-rendeletének építményadóról szóló bekezdésén. Az egyik változás a garázsokkal rendelkező családi házakra vonatkozik: 2018-tól a családi házakkal egy helyrajzi számon szereplő gépkocsitárolók után az eddigi 360 forint helyett négyzetméterenként 300 forint lesz az adó éves mértéke. A másik változtatás egy törvényi kötelezettség miatt került be a helyiadó-rendeletbe. A településkép védelméről szóló jogszabály szerinti reklámhordozók után ugyanis kötelező jelleggel adót kell fizetni, amely az építményadóba kerül beépítésre. A testület döntése értelmében az ingatlanokon elhelyezett reklámhordozók után fizetendő adó mértéke évi 3000 forint lesz 2018 január elsejétől.

    Az önkormányzat az elmúlt években több lépcsőben csökkentette a helyi adóterhek mértékét. 2014-ben a lakossági terhek mérséklése érdekében a magánszemélyek kommunális adójában minden adótárgyra vonatkozóan, valamint az építményadóban adóztatott gépjárműtárolókra 10 százalékkal csökkentette az adó mértékét. A helyi iparűzési adóban 2015-től a kis- és mikrovállalkozások 1,5 millió Ft vállalkozási szintű adóalapja után adómentességet vezettek be, illetve az építményadóban a kis- és középvállalkozások adóterhei csökkentek a hasznos alapterület nagyságára alapozott sávos adómérték bevezetésével, míg 2016-ban a 20 millió Ft adóalapot el nem érő vállalkozó háziorvosok részesültek 50 százalékos iparűzésiadó-kedvezményben.

    Prevenciós pályázaton indul az önkormányzat

    Novemberi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület tagjai döntöttek arról, hogy az önkormányzat induljon az Emberi Erőforrás Operatív Program pályázati kiírásán egészségmegőrzési, illetve prevenciós feladatok megvalósítására. Az elnyerhető támogatási összeg ötven és százmillió forint között lehet, a projekthez az önkormányzatnak ingatlant kell biztosítania, amely közösségi térként is működhet. Az előterjesztés a Nádor u. 10. szám alatti Bíró-kúriát nevesítette a célra, és ezt szorgalmazta Gyöngyös Városi Diáktanács is, amelynek mintegy ötven tagja jelent meg a városházán. A testület végül – a műemlék ingatlan felújításának várhatóan magas költségei miatt – úgy döntött, vállalja a pályázat benyújtását és ingatlan biztosítását, azonban az elfogadott határozat nem nevez meg konkrét épületet. Januárban újra tárgyal majd a témáról a grémium, amely a felújítás költségeinek ismeretében dönt majd a Nádor utcai helyszín átadásáról.

    A grémium elfogadta az önkormányzat drogprevenciós stratégiáját, amely második olvasatban került a képviselők elé. Először szeptemberben tárgyalt róla a testület, a mostani, átdolgozott dokumentumba az akkori javaslatok is beépültek. A stratégia a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal együttműködve valósult meg, a célja pedig, hogy hatékony válaszokat fogalmazzon meg a szerhasználat kihívásaira.

    Decemberre halasztották a helyi autóbuszközlekedésről szóló döntést

    A képviselő-testület napirendjén szerepelt a helyi járatú autóbuszközlekedés biztosításáról szóló szerződés meghosszabbításáról szóló előterjesztés, de a grémium a decemberi ülésre halasztotta a döntést. A KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-vel kötött megállapodás december 31-ig szól, és várhatóan egy évvel hosszabbítja majd meg az önkormányzat, amely korábban egyeztetéseket kezdett a menetrend átalakításáról. A decemberi előterjesztés valószínűleg járatszámcsökkentési javaslatot is tartalmaz majd, mert sok járat kihasználatlanul működik, a jelenlegi sűrűséggel pedig évente 80-100 millió forintjába kerül az önkormányzatnak a szolgáltatás fenntartása.


    Marad az együttműködés a Máltai Szeretetszolgálattal

    A képviselő-testület meghosszabbította ellátási szerződését a Mátrafüreden idősotthont működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Az önkormányzat 2018-ban mintegy öt és félmillió forinttal támogatja a két gyöngyösi intézményt üzemeltető szervezetet.


    Visszakéri az önkormányzat a volt tüdőgondozó épületét

    Az önkormányzat korábban igényt jelentett be az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) felé a volt tüdőgondozó épületének ingyenes tulajdonba vételére. Az ÁEEK válaszlevelében az ingyenes vagyonkezelésbe adást javasolta, amit a képviselő-testület mostani ülésén elfogadott, és úgy döntött: kezdeményezni fogja a vagyonkezelésbe vételt az állami szervezetnél.

    Segítik a Mátra Múzeum felújítását

    A grémium a műemlékek felújítására elkülönített költségvetési keret fel nem használt részének átcsoportosításával 2,4 millió forinttal járult hozzá a Mátra Múzeum – egyébként önkormányzati tulajdonú – természettudományi pavilonjának burkolatjavítási munkáihoz.

    A testület alapítványok támogatásáról is döntött: az önkormányzat a polgármesteri, alpolgármesteri és képviselői keretek terhére kilenc alapítvány munkáját segíti összesen több mint hatszázezer forinttal. A támogatott célok között a Pátzay János Katolikus Zeneiskola zongoravásárlása, a Gyöngyösi Állatkert maki kifutójának építése, a fogyatékkal élők számára létrehozott lakóotthon működésének segítése, a Musica Mansueta Kamarazenekar, a Dance Land Táncstúdió és az Attitude Táncműhely előadásainak támogatása, a Cantare Váris Vegyeskar lemezkiadásának költségeihez való hozzájárulás, valamint a Katona József Úti, az Epreskert Úti és a Mátrafüredi Tagóvoda különböző tevékenységeinek támogatása szerepelt.


    Közösségi funkciók