3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Idén utoljára üléseztek a gyöngyösi képviselők

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2017.12.15. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Egyebek mellett a helyi tömegközlekedés tarifáiról is döntött idei utolsó ülésén a gyöngyösi képviselőtestület, amely új életet lehelne a lakásért életjáradék programba. A grémium a programról új rendeletet fogadott el, amely több ponton is könnyít a feltételeken, hogy többen élhessenek a lehetőséggel.

     

    Lakásért életjáradék

    A képviselő-testület új rendeletet alkotott a lakásért életjáradék programról, amelyet 2008-ban vezetett be először az önkormányzat, ám az érdeklődés alacsony volt iránta. Az új rendelet szerint a programban azok vehetnek részt, akik betöltötték a 65. életévüket, és legalább 30 négyzetméteres lakással vagy 50 négyzetméteres házzal rendelkeznek. A program célja, hogy a hozzátartozó nélkül élő idősek életminőségét javítsa, a járadék ugyanis élete végéig megilleti az igénylőt, akinek halála után az ingatlan tulajdonjoga az önkormányzatra száll. Az új rendelet csak néhány ponton tér el a hatályostól, és leginkább olyan pontosításokat tartalmaz, amelyek az igénylés feltételeit könnyítik.

    Változik a helyijáratú buszjegyek és bérletek ára

    A képviselő-testület egy évvel meghosszabbította szerződését a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-vel, a Mátra Volán jogutódjával. A grémium több fordulóban tárgyalt a közlekedési vállalattal a helyijáratú autóbuszközlekedés átalakításáról, annak fenntartása ugyanis évek óta túl nagy terhet jelent az önkormányzatnak, miközben a járatok jelentős része alacsony kihasználtsággal működik. A képviselő-testület a szerződés meghosszabbításával egyidőben a menetdíjak emeléséről is határozott, így 2018. január 1-jétől 15 százalékkal emelkednek a jegy- és bérletárak a helyijáratú autóbuszokon. A következő évben hat, alacsony kihasználtsággal működő járat szűnik meg a városban, később pedig további racionalizálás várható. Ezeket egy részletes utasszámlálás adatai alapozzák majd meg, és a közlekedési társaságtól is várnak javaslatokat.

    Felmérték a sportpályák állapotát

    A polgármesteri hivatal munkatársai az önkormányzat sportfejlesztési koncepciójában foglaltaknak megfelelően felmérték a városban található szabadtéri sportpályák állapotát, és javaslatot tettek azok felújítására. A cél, hogy minden közterületi sportpálya betöltse eredeti szerepét, és korszerű burkolattal ellátott, kerítéssel körbezárt, futballkapukkal, kosárlabdapalánkkal, pályafelfestésekkel ellátott létesítményként működjön. Az előterjesztés tucatnyi sportpálya rendbetételére tett javaslatot, ugyanakkor kivont a körből olyan területeket, amelyek régóta nem sportpályaként funkcionálnak. A felújítások szakaszosan, előre ütemezetten valósulnak majd meg.

    Bérlakások felújítására pályáznak

    A grémium úgy döntött, pályázatot nyújt be bérlakások felújítására. Az európai uniós pályázat segítségével a Püspöki u. 23. szám alatt található hét bérlakás felújítását szeretné elvégezni az önkormányzat, amely hétmillió forintra pályázott. A kiíráson az önkormányzatok csak olyan, szegregátumban lévő lakásokkal indulhatnak, amelyek más uniós pályázatban nem érintettek.

    Ingyenesen használható wifi-pontok kialakítására pályáznak

    A képviselő-testület úgy döntött, pályázatot nyújt be az Európai Unió WIFI4EU elnevezésű programjához, amelynek célja, hogy Európa-szerte ingyenes, szélessávú internethozzáférést biztosítson a lakosság és a turisták számára. Nyertes pályázat esetén az önkormányzatot csak a fenntartási és üzemeltetési költségek terhelik, amely a hároméves fenntartási időszak egészére vetítve mintegy tízmillió forintot jelent. Az ingyenes wifi-pontok helyszínét később jelölik ki, a pályázat kiírása 2018 elejére várható.

    Elfogadták a rendezvénynapatárt

    A képviselő-testület elfogadta a város 2018-as rendezvénynaptárát, és előzetes kötelezettségvállalást tett annak érdekében, hogy a Gyöngyösi Kulturális- és Rendezvényközpont leszerződhessen a fellépőkkel. Erre a célra harmincmillió forintot hagyott jóvá előzetesen a grémium.

    Módosították a sportolói kitüntetésekről szóló rendeletet

    Az „Év Sportolói” elnevezésű városi kitüntetés eddig is több kategóriában adott lehetőséget a város legjobb sportolóinak elismerésére, azonban ezidáig nem volt külön kategória az utánpótláskorú sportolók számára. Ezen változtatott decemberi ülésén a képviselő-testület, amely létrehozta az „Év Utánpótlás Leány Sportolója”, az „Év Utánpótlás Fiú Sportolója” és az „Év Utánpótlás Csapata” kategóriákat a 18. életév alatti egyéni sportolóknak és csapatoknak, és egyúttal megszüntette a „Gyöngyösi Fiatalok a Sportért” kitüntetést. A 18. éltévüket betöltött sportolók eredménye az „Év Női Sportolója”, az „Év Férfi Sportolója” és az „Év Felnőtt Csapata” kategóriákban ismerhető el. Változott a fiatalok számára odaítélhető díjak korhatára is, a „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért”, „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért”, és a „Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért” kitüntetésekre felterjeszthetők korhatárát a grémium harmincról harmincöt évre emelt fel.

    Kitüntetésekről döntöttek

    Utóbbi elismerések odaítéléséről éppen a decemberi ülésen döntöttek a képviselők, csakúgy, mint a „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetésekről, amelyekből minden évben kettőt ítélhet oda a testület. Az egyik elismerést megosztva kapta meg Fehér Miklós és Adamik Miklós fotóművész, akik évtizedek óta meghatározói Gyöngyös fotós közösségének, életpályájuk összefonódása miatt pedig a testület úgy találta méltónak, ha együtt tünteti ki a két fotográfust. A „Gyöngyös Város Kultúrájáért” kitüntetést a két fotóművész mellett Gyurosovits-Petheő Csilla, a Gyöngyösi Játékszín vezetője, rendezője veheti majd át a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő városi ünnepségen. A „Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért” elismerésre a grémium Görbe Tamást, a Berze Nagy János Gimnázium és a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatóját találta a leginkább érdemesnek. A dokori dolgozatának megvédésére készülő Görbe Tamás a kémiatudomány területén szerzett kimagasló érdemeket, több nemzetközi kutatásnak is résztvevője volt, és számos jelentős szakmai lapban jelentek meg publikációi. A „Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért” elismerésben Szendrei Dávid Pétert, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola növendékét részesítette a grémium. A 10. évfolyamos, tehetséges zongorista számos versenyen ért el kiváló eredményt az elmúlt tíz évben, és városi rendezvényeken is gyakran szerepel, tanára szerint kiváló kamarazenésszé érett. A „Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért” kitüntetést Nagy Réka Emese, a Gyöngyösi Televízió szerkesztője, számos karitatív program elindítója veheti majd át a városi diáknap alkalmával. Nagy Réka több egyesület munkáját segíti fotósként, médiafoglalkozásokat tart a gyöngyösi Autista Segítő Központban, karitatív kerekezés elnevezésű kezdeményezésével pedig beteg vagy fogyatékossággal élő fiatalnak segített a kezelésekhez szükséges anyagi források összegyűjtésében.


    Közösségi funkciók