3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Első olvasatban tárgyalták a költségvetést

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.01.26. péntek
 
Utoljára módosítva: 2018-01-26 19:01
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A költségvetés első fordulós tárgyalása is szerepelt a gyöngyösi képviselőtestület idei első ülésének napirendjén. A grémium egyebek mellett arról is döntött: nonprofit gazdasági társaságot hoz létre a közművelődési feladatok ellátására.

     

    Cél a takarékos gazdálkodás
    A gyöngyösi képviselők a grémium januári ülésén első fordulóban tárgyalták a város 2018-as költségvetési tervezetét, amely az előző évekhez hasonlóan idén is takarékos gazdálkodást tűz ki célul, és hiány valamint hitelfelvétel nélkül tervez. A mintegy 12 és fél milliárd forintos főösszegű büdzsé kiemelt figyelmet fordít a parkfenntartási feladatellátás és a köztisztaság javítására, valamint a hó- és síkosságmentesítési feladatokra, és ugyancsak a prioritások között kezeli a közbiztonság javítását. A büdzsé az európai uniós pályázatok révén megvalósuló – összességében 5,5 milliárd forintos értékű –, és a 2017-ről áthozott feladatként megvalósuló mintegy 130 millió forintos beruházásokon felül 200 millió forintos fejlesztési keretet tartalmaz, amelyet a testület frakciói arányosan osztanak el a választókörzetek fejlesztésére. A 2018-ra tervezett adóbevételeket 3 milliárd forintban határozza meg a dokumentum, az összeg legnagyobb része – több mint 2,3 milliárd forint – a helyi iparűzési adóból származó bevétel. A költségvetési tervezetet az önkormányzat közszemlére teszi, majd február 8-án, a második fordulós tárgyalás előtt közmeghallgatáson várja a lakosság észrevételeit.

    Átalakul a GYÖNGYÖK

    A képviselő-testület úgy döntött, hogy a jelenlegi intézményi formát felváltandó nonprofit gazdasági társaságot alapít a közművelődési feladatok ellátására. A kulturális nonprofit gazdasági társaságok a tapasztalatok szerint rugalmasabb gazdasági és kulturális tevékenységet tudnak folytatni a költségvetési szerveknél – írja az előterjesztés, amely számos Gyöngyöshöz hasonló méretű várost nevesít, ahol az átalakítás pozitív változásokat hozott: egyebek mellett Cegléd, Esztergom, Dunaújváros, Jászberény, Kecskemét, Orosháza, Szentendre és Szolnok is hasonló formában látja el a közművelődési feladatokat. Az új cég ügyvezetőjét pályázat útján választja majd ki az önkormányzat.

    Speciális étrendet biztosítanak a gyerekeknek
    A grémium úgy határozott, hogy átvállalja a gyermekek speciális étrendjének többletköltségét a szülőktől. Az önkormányzat a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban is biztosítja az ételallergiás gyermekek részére a speciális étkezést, amelyet immár a gyermekjóléti szolgáltatásokról szóló rendeletébe is beemelt. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években jelentősen emelkedett a különböző allergiás megbetegedésekben szenvedő gyermekek száma – napjainkban mintegy ötven gyermek igényel a városban speciális étrendet.

    Átalakították a lakástámogatási rendszert
    A képviselők a város népességmegtartó erejének fokozása és a lakosságszám növelése céljából módosították az önkormányzat lakáscélú támogatásáról szóló rendeletét. A vissza nem térítendő és kamatmentes kölcsön formájában nyújtható támogatásra azok pályázhatnak, akik nem töltötték be 45. életévüket, és első lakásukat vásárolják, vagy fiatal párként első közös lakástulajdonukat kívánják megszerezni. Az új rendelet a helyi támogatás feltételéül már nem követeli meg a támogatási kérelem időpontját megelőzően a legalább hároméves gyöngyösi lakóhelyet vagy legalább hároméves folyamatos munkaviszonyt, elegendő ha a kérelmező vállalja, hogy Gyöngyösön lakóhelyet, tartózkodási helyet létesít. A módosítás ugyanakkor néhány ponton szigorításokat is tartalmaz. A támogatásban csak büntetlen előéletű személyek részesülhetnek, és szükséges a köztartozásmentesség és a társadalombiztosítási jogviszony igazolása is. Az új jogszabály az egy főre eső jövedelem összegét a mindenkori nyugdíjminimum 750%-ra emeli – ez jelenleg 213 750 Ft. A támogatás új vagy használt lakás megvásárlásához, nem lakás céljára szolgáló helyiség lakássá történő átalakításához, új lakás építéséhez, illetve meglévő lakás bővítéséhez használható fel, maximális összege pedig 1 200 000 forint, melynek legfeljebb fele nyújtható vissza nem térítendő támogatásként.

    Hatékony a rágcsálóirtás
    A grémium elfogadta a rágcsálóirtás 2017-es tapasztalatairól szóló beszámolót, amelyben a szolgáltató egyebek mellett azt írja, hogy az évek óta tartó munkáknak köszönhetően Gyöngyös a hasonló népességű magyarországi városok között patkányhelyzet szempontjából rendkívül jó helyzetben van. A beszámoló szerint a hatékony rágcsálóirtás szempontjából nagyon fontos, hogy az esetleges patkányfertőzöttség minél előbb a vállalat tudomására jusson, hogy a szükséges intézkedéseket megtehesse. Bejelentést a szolgáltatónál a 37/316-427-os telefonszámon, vagy a polgármesteri hivatalban, a 37/510-300, 425 mellék tárcsázásával lehet tenni. A testület elé került dokumentumból az is kiderül, hogy a patkányok elszaporodását az illegális hulladéklerakás mellett a kóbor állatok, macskák, kutyák, madarak közterületen történő etetése is segíti, a kihelyezett ételmaradékokat, magokat ugyanis a rágcsálók is előszeretettel fogyasztják.

    Emelik a köztisztviselői illetményalapot
    A testület megszavazta a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapjának 10 százalékos emelését. A köztisztiviselői illetményalap tíz évvel ezelőtt emelkedett utoljára, aminek hatására az önkormányzatok által foglalkoztatott köztisztviselők jelentős bérhátrányba kerültek az állami tisztviselők és a versenyszférában dolgozókkal szemben. Az illetményalap emeléséről 2017. január elseje óta van joga dönteni az önkormányzatoknak.

    A strand fejlesztési irányairól tárgyaltak
    A képviselő-testület megismerte és elfogadta az üzemeltető Gyöngyösi Sportfólió Kft. javaslatát a városi strand fejlesztési irányairól. A grémium azzal bízta meg az ügyvezetőt, hogy végezzen közvéleménykutatást, igényfelmérést a városlakók körében, és az annak tapasztalatai alapján kidolgozott, árakat tartalmazó fejlesztési tervvel térjen vissza a képviselő-testület elé.

    Hol lesz az ifjúsági ház?
    A testület ismét tárgyalt egy ifjúsági központ létrehozásáról, ám a képviselők többsége nem támogatta a Nádor utca 10. szám alatti ingatlan hasznosítását erre a célra. A grémium azzal bízta meg a polgármesteri hivatal szakembereit, hogy vizsgálják meg a bérlés vagy új ingatlan építésének lehetőségét is, és újabb javaslatokat fogalmazzanak meg a testület részére.

    Karbantartói csoportot hoztak létre
    Az önkormányzat 2018-ban is részt kíván venni a közfoglalkoztatási programban – döntött a képviselő-testület, amely arról is határozott: a közmunkaprogramban jelenleg foglalkoztatott, szakképesítéssel rendelkező munkavállalókból hatfős karbantartói csoportot hoz létre. Az új egység bérét hat hónapon át, három havi továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel, egy európai uniós pályázat segítségével finanszírozza az önkormányzat.


    Közösségi funkciók