3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Közmeghallgatás: fókuszban az utak és a kórház

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.02.09. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Döntően a Vachott Sándor út állapotával, a nyugati elkerülő úttal és az egészségügyi ellátás problémáival foglalkoztak a közmeghallgatás résztvevői.

     
     

    A kötelező béremelés jelentős terhet jelent, nincs központi ellentételezés.

    Az elnyert pályázati támogatások miatt jelentősen megemelkedett Gyöngyös költségvetési főösszege, mintegy 12.5 milliárd forintból gazdálkodhat idén a város – ismertette a közmeghallgatáson a büdzsé kapcsán Hiesz György polgármester. Mint hozzátette: a kiadások fele a működésre megy el, ezen belül is a legjelentősebb részt a bérek és járulékok adják.

    Megjegyezte azt is: a képviselő-testület döntött a tíz éve változatlan köztisztviselői illetményalap tíz százalékos emeléséről, emellett a kötelező bérfejlesztés – aminek állami ellentételezésére nem számíthatnak – is jelentős terhet jelent. Mindezekre azonban biztosít forrást a költségvetés, és megtartják a kafetéria-juttatásokat is.

    A pályázati támogatásokkal együtt mintegy 5.2 milliárd forintot fordíthatnak idén fejlesztésekre.

    Az elnyert pályázatok kapcsán – így például a nagytemplom toronysisakjának helyreállítása, a Gyöngyös-Mátrafüred kerékpárút építése – kapcsán megjegyezte: az már most látszik, hogy a beruházások a bérek és anyagárak növekedése miatt biztosan nem fognak beleférni abba a keretbe, amivel eredetileg számoltak. A nagytemplom projektjéhez például a legkedvezőbb ajánlat is harminc százalékkal drágább volt, mint a tervezett összeg.

    A bevételekről szólva elmondta: bár az adóterheket nem növelték, a tavalyinál magasabb adóbevétellel számolnak, a termelő vállalkozások és a turizmus teljesítményének növekedésére alapozva.

    Reményét fejezte ki, hogy a tervezett nagy beruházások – a nagytemplom toronysisakjának helyreállítása, a kerékpárút, az észak-nyugati városrész fejlesztése, a laktanya egyik épületegyüttesében egy közösségi tér kialakítása – idén a megvalósulás szakaszába érhetnek, bár a kivitelezők kiválasztása és az előkészítés egyéb mozzanatai meglehetősen időigényesek. Az idei fejlesztési tervek között említette még a Mátra Művelődési Központ energetikai és gépészeti felújítását, a Jeruzsálem úti óvoda és bölcsőde felújítását és bővítését, valamint új iparterület kialakítását.

    A tavalyinál többet szánnak az otthonteremtés támogatására, megállítandó a népességfogyást. Az önkormányzati bérlakások felújítására és a lakásért életjáradék program beindítására is terveztek forrást – közölte.

    A helybéliek döntően két nagy témakörben fogalmazták meg panaszaikat: az utak, azon belül is kiemeltek a Vachott Sándor út állapotára panaszkodtak többen.

    Válaszában a polgármester kifejtette: állami utakról van szó, az önkormányzat lehetőségei korlátozottak. Bejelentette: a nyugati elkerülő megépítéséhez kötődően várhatóan a város jelenleg legrosszabb állapotú útjai – köztük a Vachott Sándor és a Kossuth út – egy megállapodás szerint a város kezelésébe kerül majd, de előtte felújítják ezeket. Az elkerülő kapcsán – ugyancsak kérdésekre, felvetésekre válaszolva – úgy vélekedett: a beruházás 2020-ban valósulhat meg legkorábban.

    Többen panaszkodtak az egészségügyi ellátás problémáira, ezekre reagálva a polgármester emlékeztetett: a városnak semmilyen fenntartói joga nincs már a kórházban évek óta, ám ezzel együtt ígéretet tett, hogy a panaszokat továbbítják a kórház vezetésének.

    A városban belső kerékpárutak kialakítását célzó kérdésre elmondta: építeni drága lenne, kijelölni talán olcsóbb, azonban tudni kell, hogy ez esetben a parkolók száma csökkenne, holott a folyamatos parkolóépítések ellenére is égető a parkolóhiány a városban.

    A közterületek tisztaságát firtató kérdésekre válaszul elmondta: mintha sokan megfeledkeznének arról, hogy a házuk, ingatlanuk előtti járdák tisztítása az ő feladatuk. A közterület-felügyelet a jövőben szigorúbban számon fogja kérni a tulajdonosokat, ha elmulasztják a kötelezettségüket, magyarul nem takarítják a tulajdonuk előtti közterületet.


    Közösségi funkciók