3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Gyöngyös idén is csatlakozik a Föld Órájához

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.03.22. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A Föld Órája világméretű akció népszerűsége töretlen, évről-évre egyre több ország, közösség és magánszemély csatlakozik a szimbolikus mozgalomhoz, melynek célja a figyelemfelhívás a természetes élettér védelmének fontosságára és szükségességére.

     
     

    2007-ben Sydneyben 2,2 millió háztartás és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyt egy órára, egy évvel később az esemény már globális mozgalommá vált. 2017-ben 187 ország csatlakozott az akcióhoz és világszerte 12000 jól ismert épület sötétedett el egy órára. Gyöngyös évek óta csatlakozik a kezdeményezéshez.

    Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, hogy kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. A mozgalom célja azonban sokkal több, mint az egyórás energiamegtakarítás, figyelemfelhívás a túlfogyasztás negatív következményeire, a Föld erőforrásainak drámai fogyására, a probléma megoldásához vezető közös szerepvállalás szükségességére. Az esemény 60+ logója az egy órán túl mutató cselekvés szükségességét szimbolizálja.

    Az idei esemény mottója: „Kapcsolódj a Földhöz”, középpontjában pedig a biológiai sokféleség megőrzése áll. Szárazföldi és vizes élőhelyek, erdők, növények, állatok természetes életterének fennmaradása nélkül felbomlik a biológiai egyensúly, aminek súlyos következményei lesznek az emberre nézve is. A mottóhoz a wifi – a kapcsolódás ismert – szimbóluma társul, melynek egyes elemei egy-egy vállalható, mindennapos kihívást rejtenek a levegőtisztaság, az erdők védelme, a hulladékképződés megelőzése és mindezen keresztül az emberi egészség védelme érdekében.

    Idén március 24-én, szombaton kerül sor a közös villanyoltásra. Gyöngyös városa egyetért a mozgalom céljaival, felelősséget érez szűkebb és tágabb környezetünk, a fenntartható jövő iránt, ezért idén is csatlakozott a mozgalomhoz. 2018. március 24-én, szombaton 2030 és 2130 óra között kialszik a Fő tér dísz- és közvilágítása, a Szent Bertalan templom, a Zeneiskola, és a Szent Korona Ház díszvilágítása. A Praesepe Csillagászkör idén is várja a Fő téren azokat, akik a Föld óráját a csillagok tanulmányozásával szeretnék tölteni és bíznak benne, hogy az időjárás is kedvez majd ehhez.

    A világ legnagyobb önkéntes akciójának hazai szervezője továbbra is a WWF Magyarország. Az akciót támogatók a foldoraja.hu weboldalon tudnak regisztrálni. Arra biztatunk minden gyöngyösi lakost, közösséget és vállalkozást, hogy csatlakozzon a világ legnagyobb civil környezetvédelmi akciójához, regisztráljon, hogy jelezze a Föld jövője iránti elkötelezettségét és ne csak ebben az egy órában, hanem minden nap olyan mértékben használja a Föld erőforrásait, amilyen mértékben valóban szüksége van rá.


    Közösségi funkciók