3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A lakókat segíti majd az új parkolási rend

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.04.27. péntek
 
Utoljára módosítva: 2018-04-27 15:58
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az ott lakók kivételével csak két órán át parkolhatnak majd az autósok a buszpályaudvar és a toronyház környékén – egyebek mellett erről is döntött csütörtöki ülésén a város képviselő-testülete, amely tárgyalt pályázatok benyújtásáról, egy ifjúsági közöségi tér kialakításról és a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetés odaítélésről is.

     

    Változik a parkolási rend

    A képviselő-testület változtatott a parkolási renden azon a két területen, ahol a legnagyobb gondot okozza a lakóknak a szabad parkolóhelyek hiánya. Az egyik ilyen terület a buszpályaudvar környéke, a Koháry István utca – Kármán József utca – Könyves Kálmán tér – Egri út (mindkét oldalt beleértve) által határolt terület, ahol az elmúlt években több mint hatvan új parkolóhely épült, ám így is zsúfoltak a várakozóhelyek. A csütörtöki döntés értelmében itt legfeljebb két órán át lehet majd egy helyen várakozni, az érintett területen élők pedig lakásonként egy parkolókártyát igényelhetnek, amellyel korlátozás nélkül parkolhatnak. A parkolási időt egyszerű, bármelyik papír-írószer boltban beszerezhető műanyag vagy papír órákon kell beállítani, és ezt a szélvédő mögött elhelyezni. Akik nem rendelkeznek ilyen órákkal, a buszpályaudvar melletti parkolót vehetik majd igénybe, amelynek fizetőssé tételéről még a legutóbbi ülésen döntött a grémium. Hasonló rendszert vezetnek be a toronyház környékén, a Pesti út –Kisfaludy Károly utca –Bajcsy-Zsilinszky Endre –Róbert Károly út mindkét oldalán, valamint a Bajcsy és Szövetkezet utcák közötti területen. Az önkormányzat mindkét helyszínen ingyenes P+R parkolókat alakít ki, ahol az ingázók letehetik járműveiket.

    A Fő téri teraszokról egyeztettek

    A gyöngyösi képviselő-testület még tavaly döntött úgy, hogy a Fő téren az épített teraszok vonatkozásában egységes megjelenést szorgalmaz. Több típusterv készült el, amelyeket a városháza munkatársai bemutattak a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek, akik a többszöri egyeztetés során el is fogadták azokat. Idén márciusban a polgármesteri hivatal több alkalommal is levélben kereste meg az üzemeltetőket, amelyben az engedélykérelmek benyújtására ösztönözte őket. A kilenc vendéglátóhely közül mindössze egy jelzett vissza, az ő kérelmét a testület legutóbbi ülésén el is fogadta. Egy másik vállalkozó a régi, elbontott teraszának újraépítésére nyújtott be kérelmet, amit a hivatal elutasított. A helyi rendelet ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a vendéglátóhelyek előtt két méter széles sávban, illetve a fasorok között asztalokat, székeket helyezzenek el napi tizenhat óra időtartamban közterülethasználati engedély birtokában és közterülethasználati díj megfizetése mellett.

    Pályázatokat nyújtanak be

    A grémium két pályázat benyújtásáról is döntött. A Kócsag úti családi bölcsőde intézményfejlesztését mintegy 8 és fél millió forintból kívánja elvégezni az önkormányzat, a költségek felét pedig egy hazai forrású pályázat segítségével kívánja előteremteni. A Belügyminisztérium bűnmegelőzési projektek megvalósítására kiírt pályázatán húszmillió forintra pályázik az önkormányzat egyebek mellett településbiztonsági, gyermek- és ifjúságvédelmi és áldozatsegítési feladatok végrehajtására.

    A képviselők támogatták az Energia SC Gyöngyös elképzeléseit a Sport úti Sporttelep felújításával kapcsolatban. A sportklub öt pontból álló, hosszú távú fejlesztési programot tárt a képviselők elé, a beruházásokat tao-támogatásból kívánja elvégezni, amihez az önkormányzattól kéri az önerő biztosítását. A grémium az elképzelések közül első körben a két salakos teniszpálya füvesítését támogatta, amelyhez 1 millió 200 ezer forint támogatást nyújt. Az összesen négymillió forintba kerülő beruházás sokat javíthat az utánpótláscsapatok edzési lehetőségein. A további felújítási tervekkel a képviselők elviekben egyetértettek, és úgy határoztak, hogy a költségvetés adta lehetőségek függvényében támogatják majd azokat.

    Társasház épülhet a Sóház téren

    A testület úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a Sóház téren található közel 1500 négyzetméteres önkormányzati telek értékesítésére. Az erről szóló előterjesztés szerint a terület akár 5-6 társasházi lakás kialakítását is lehetővé teszi a hozzájuk tartozó személygépkocsi-beállókkal együtt.

    A művelődési házban lesz az ifjúsági központ

    A képviselő-testület január óta keresi a helyét egy ifjúsági közösségi térnek, és több lehetőség részletes megvizsgálása után az áprilisi ülésen úgy döntött: a GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ épületében alakítja ki a közösségi teret. A Barátok terén álló épület alkalmas az ifjúsági központ kialakítására, a munkálatokhoz közel ötmillió forintot biztosít az önkormányzat. A tervek szerint közösségi célra az épület pincéje is használható lesz, amely például zenekari próbáknak adhatnak helyet. Az épület keleti oldalánál egy kerthelyiséget is kialakíthatnak.

    Civil szervezeteket, alapítványokat támogattak

    A képviselő-testület jóváhagyta a szakbizottságok javaslatát a városban működő civil szervezetek, intézmények, alapítványok, nemzetiségi önkormányzatok és magánszemélyek támogatására. Egészségügyi és szociális tevékenység támogatására közel kétmillió forintot, oktatási, nevelési tevékenység támogatására mintegy másfél millió forintot, kulturális, művészeti tevékenység támogatására több mint 9 és fél millió forintot, míg sportcélú tevékenység támogatására közel 5 és fél millió forintot osztottak szét a pályázók között a bizottságok.

    Az áprilisi ülésen döntöttek a képviselők a nyugdíjas szervezetek támogatására kiírt pályázati keret felosztásáról is: tizenhárom szervezetet összesen 2 millió 850 ezer forintos támogatásban részesített a grémium.

    A képviselők úgy döntöttek, hogy az egyházi szervezetek támogatására kiírt pályázati keretből háromszázezer forinttal támogatják a Ferences Rendi Autista Segítő Központ működését, és hétszázezer forintos támogatást nyújtanak az alsóvárosi temető kápolnája tetőszerkezetének javításához.

    A médiatámogatásokra elkülönített 2 és fél millió keretet a képviselők egyenlő arányban osztották fel a két pályázó, a Maxi Rádió és az Erbeszkorn Tamás gyöngyösi hírei nevű Facebook híroldal között.

    Ők a város érdemes pedagógusai

    A képviselők az áprilisi ülésen döntöttek a „Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa” kitüntetések odaítéléséről. A díjat minden évben egy bölcsődei vagy óvodai pedagógus, egy általános iskolai, és egy középiskolában vagy felsőfokú intézményben tanító tanár kaphatja meg. Az elismerést idén Csombok Pálné, a Tündérkert Tagóvoda vezetője, Túri Klára, a Gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanítója és Dr. Liebmann Lajos, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának egyetemi docense veheti át a pedagógusnap alkalmából szervezett városi ünnepségen.


    Közösségi funkciók