3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Folyamatos a házisertés-állomány sertéspestis elleni védelme

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.08.16. csütörtök
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A Nébih folytatja az afrikai sertéspestis terjedésével kapcsolatos ellenőrzéseket, házisertésben továbbra sem lelhető fel a kórokozó, de a házisertés-tartókat továbbra is fokozott figyelemre intik az állatállomány táplálása, a közegészségügyi előírások betartása terén.

     

    Az elmúlt két hónapban több európai országban is rosszabbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet. Romániában a legsúlyosabb a helyzet, eddig mintegy 50.000 sertést kellett leölni. A magyar határhoz közeli Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben már 14 településen állapították meg az ASP jelenlétét, vaddisznókban és házi sertésekben egyaránt. Ezek közül az egyik kitörés kevesebb, mint 10 kilométerre volt Magyarországtól. Ukrajnában egyaránt jelentettek kitöréseket a Duna-delta és Odessza környékén, a fehérorosz határ nyugati részén, valamint az ország középső területein. Lengyelországban az elmúlt időszakban több mint 1.500 vaddisznó és 53 házi sertés esetében igazolták az ASP-t. A Balti államok közül Litvániában és Lettországban a vaddisznó esetek száma nőtt meg jelentősen. Litvániában emellett a házi sertés állományokban is folyamatosan terjed a vírus – olvasható a Nébih friss közleményében.

    Magyarországon eddig csak vaddisznóknál igazolta az ASP jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A háztáji állomány védelme érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi előírásokat. Meg kell akadályozni, hogy a házi sertések vaddisznóval érintkezzenek. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni! Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot! Heves megye legnagyobb része fertőzött vagy különösen ellenőrzött területnek számít, de előfordulást térségünkben is csak a vadállományban regisztráltak.

    A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet. Esetükben a legfontosabb szabály, hogy utazásaik alkalmával ne hozzanak magukkal sertéshúst és abból készült termékeket azokból az ún. harmadik országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

    Az ASP megelőzésére és korai felismerésére vonatkozó intézkedések hatékonyságának növelése érdekében új országos főállatorvosi határozat lépett életbe Magyarországon júniusban.

    A korábban érvényben lévő OFÁ határozathoz képest módosultak például a korlátozás alá vont területek. Az ASP szempontjából magas, közepes, illetve alacsony kockázatúnak minősülő területek besorolása a jelenlegi járványügyi helyzetnek megfelelően történt.

    Ugyancsak megváltoztak az ártalmatlanított vaddisznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai. Az újonnan megállapított kártalanítási összegek az Országos Magyar Vadászkamara javaslata alapján kerültek az OFÁ határozatba. Az új határozat a korábbinál pontosabban szabályozza, valamint a vonatkozó európai közösségi rendeletekkel is harmonizálja a közúti hulladékgyűjtést követő ártalmatlanítás menetét.

    Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a Nébih honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

    A helyi állategészségügyi hatóság elérhetősége:

    Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály, 3200 Gyöngyös, Deák Ferenc út 17/2. tel.: 06 (37) 500-304, fax: 06 (37) 500-305, e-mail: foallatorvos.gyongyos@heves.gov.hu.


    Közösségi funkciók