3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Játszóterek és parkolás - soron kívül tanácskoztak a képviselők

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.08.31. péntek
 
Utoljára módosítva: 2018-08-31 13:38
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A játszóterek felújítása és az új parkolási rendelet is napirendre került a gyöngyösi képviselő-testület augusztusi, rendkívüli ülésén. A grémium több folyamatban lévő beruházás előrehaladásáról is tájékoztatót hallgatott meg, és döntött az idei tüzelő- és burgonyatámogatásokról is.

     

    Felújítják az elhasznált játszóeszközöket

    Augusztus végi, rendkívüli ülésén tárgyalt a gyöngyösi képviselő-testület a játszóterek felújításáról. A játszóterek négyévenként esedékes minősítésére a nyáron került sor. Az ellenőrzés során a 30 közterületi és 11 intézményi játszótér több mint 400 játéka közül mintegy 80-at minősítettek nem megfelelőnek, ezeket le kellett zárni. A felújításukra forráshiány miatt nem kerülhetett sor, ezért került most a képviselők elé a kérdés. A testület úgy döntött, hogy a frakciók rendelkezésére álló fejlesztési keret terhére 5,3 millió forintot, a költségvetési forráshiány terhére pedig 1 millió forintot biztosít a felújítás költségeire.

    Két hét múlva érvénybe lép az új parkolási rend

    A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy feltételekhez kötött várakozási övezetet alakít ki a buszpályaudvar és a toronyház környékén. Az érintett területeken legfeljebb két órán át lesznek használhatók a parkolók, míg a lakások tulajdonosai kártyát kapnak, amivel korlátozás nélkül parkolhatnak. A rendszer fontos eleme P+R parkolók kijelölése, hogy az ingázók ott tegyék le járműveiket, ahol a helyi lakók mozgását nem korlátozzák. A változások szeptember 15-étől lépnek érvénybe, most a képviselők egyebek mellett arról is döntöttek, milyen büntetésre számíthatnak azok, akik nem tartják be a szabályokat: a rendeletmódosítás szerint egyhetes türelmi időt követően 5 és 200 ezer forint közötti büntetést szabhatnak ki a közterület-felügyelők, de jogi személyek esetén a felső határ 2 millió forint lesz. A grémium arról is határozott, hogy a bevezetés után a tapasztalatok ismeretében novemberben megvizsgálja, a lakástulajdonosok számára további parkolókártyák kiadhatók lesznek-e.

    A Török Ignác utca forgalmi rendjéről vitáztak

    A képviselők hosszan vitáztak a Török Ignác úti lakók kérelme alapján született tájékoztatóról. A bevásárlóutca lakói és az ott működő üzletek tulajdonosai azért fordultak az önkormányzathoz, mert a 24-es számú főút forgalmi rendjének megváltoztatásával a Koháry útról a Mátra felé közlekedő járművek balra kanyarodva nem fordulhatnak be az utcába, így csak az Alkotmány - Páter Kiss Szaléz - Kossuth - Koháry utca útvonalon kerülve tudnak bejutni az utcába. A grémium elé került tájékoztatóból kiderült, hogy a forgalmi-rend változtatás elsődleges célja a városon áthaladó forgalom gyorsítása és a gyalogosok átkelésének biztonságosabbá tétele volt, amit csak jelzőlámpák telepítésével lehetett elérni. Az új forgalmi rend beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám azt a képviselők is elismerték, hogy a Török Ignác utcában működő vállalkozások és az ott lakók sérelmet szenvedtek, azonban már a tervek elkészítésekor is egyértelművé vált, hogy a Török Ignác utcába a balra kanyarodás lehetőségét csak a beruházási költségek jelentős emelkedésével lehetett volna megvalósítani. A vitában az is elhangzott, hogy a helyzet megoldását a főutakat – a 24-es mellett többek között a 3-as utat, a Kossuth utcát, a Damjanich és Vachott Sándor utcákat – üzemeltető állami közútkezelőnek kellene vállalnia, mint ahogy a megvalósult beruházást is tőle vállalta át tulajdonképpen az önkormányzat. A képviselő-testület most két alternatíva részletes megvizsgálására adott feladatot a polgármesteri hivatal városüzemeltetési igazgatóságának. Az egyik változat kisebb kerülővel tenné lehetővé a behajtást, a másik a Török Ignác utca forgalmi irányának megváltoztatásával orvosolná a helyzetet. A vitában szó esett a Than Károly utca végén létesült gyalogátkelő zöld jelzésének hosszáról is, és a képviselők arra kérték az illetékeseket, hogy növeljék meg a zöld jelzés időtartamát, hogy mindenki biztonságosan átkelhessen a zebrán.

    Mélyebben kell a zsebébe nyúlnia az önkormányzatnak

    Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők több folyamatban lévő beruházás előrehaladásáról. Kiderült, hogy a közvilágítás lámpatesteinek LED-es fényforrásokra való cseréjére kiírt közbeszerzési eljárás lezárult, azonban a legolcsóbb ajánlat is negyvenmillió forinttal a beruházás tervezett, 300 milliós értéke felett van. A beruházást hitelből, a várható elektromosáram-megtakarításra alapozva kívánja elvégezni az önkormányzat, így a pluszköltségeket idén nem tudja vállalni, ezért a közbeszerzés várhatóan eredménytelenül zárul majd. Szeptemberben ismét a képviselők elé kerül a kérdés, akik akkor választhatnak majd, hogy a műszaki tartalom csökkentésével, vagy a 2019-es költségvetés megterhelésével hidalják át a többletköltség-igény okozta nehézségeket.

    A volt Táncsics Mihály Laktanyában több beruházás is folyamatban van. Az új tűzoltólaktanya építésének előkészületei lezárultak, a munkaterület átadása októberben, novemberben várható, az építkezés 2020 közepére fejeződhet be. Csaknem kész a Gyöngyösi Kézilabda Klub által tao-pályázat útján épített új edzőcsarnok, és zajlik a hozzá kapcsolódó öltözőépület beruházása is, amire a Gyöngyösi Atlétikai Klub nyert el pályázati forrást. A TOP-os pályázatból készülő sportközpont, az úgynevezett Aktív Ház előkészületei is magas készültségi fokban vannak, de a városüzemeltetési igazgatóság tájékoztatójából az is kiderült, hogy a különböző beruházásokhoz kapcsolódó közműfejlesztéshez a jövő évi költségvetés terhére mintegy 10 millió forint pluszforrásra lesz szükség.

    Idén is osztanak burgonyát és tűzifát

    A grémium összesen több mint 700 ezer forint támogatást hagyott jóvá négy alapítvány számára, és döntött a tűzifa- illetve burgonyatámogatásról is. Tűzifa-támogatásban az előző évekhez hasonlóan mintegy háromszáz család részesülhet az előttünk álló fűtési szezonban. Az önkormányzat nem csak vásárolja a tűzifát, hanem a fakivágásból, gallyazásból származó faanyagot, nyesedéket is továbbadja támogatásként azoknak, akik megfelelnek a rendeletben megfogalmazott feltételeknek. Étkezési burgonyát várhatóan mintegy ezer család részére tud biztosítani az önkormányzat családonként 20-25 kilogramm mennyiségben. Tűzifa vásárlására mintegy 8 és fél millió forintot, burgonyatámogatásra egymillió forintot különített el a város.

    Létrejön az új közösségi tér
    Ifjúsági közösségi tér jön létre a Mátra Művelődési Központban. A Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. az augusztus végi képviselőtestületi ülésen számolt be a tervekről, amelyek szerint az intézmény úgynevezett kukac termében, valamint a pincében alakítják ki a közösségi teret, az önkormányzat által biztosított közel ötmillió forintos keretből, és egyéb forrásokból. Az elképzelések között könnyűzenei próbaterem és házi hangstúdió létrehozása, valamint a vizuális kultúrával kapcsolatos képzések, előadások, találkozók szervezése is szerepel. Az előterjesztés tárgyalása során bemutatkozott a grémium előtt az ifjúsági iroda új vezetője, Soltész-Kecskés Lilla, aki az Attitude Táncműhely vezetőjeként eddig is szoros kapcsolatban volt az érintett korosztállyal.

    Csökken a visszaélések lehetősége a buszokon
    Elektronikusra cserélik a jelenlegi, mechanikus jegyérvényesítő berendezéseket a gyöngyösi autóbuszokon. Mindez a helyi tömegközlekedést bonyolító Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. testület elé került tájékoztatójából derült ki. Az új rendszer előnye, hogy a berendezések az eddigiekkel szemben nem csak lyukasztással érvényesítik a menetjegyeket, hanem időbélyegzővel is ellátják, ami könnyíti az ellenőrzést, ezáltal a várakozások szerint csökkenti a visszaélések számát.


    Közösségi funkciók