3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Enyhítettek a parkolási feltételeken

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.10.26. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Csak munkanapokon, és csak 8-tól 16 óráig lesz érvényben korlátozás az autóbusz-pályaudvar környékén. A gyöngyösi képviselő-testület októberi ülésén enyhített a parkolás feltételein, a toronyház környékére vonatkozó szabályokat azonban változatlanul hagyta.

     

    Enyhítettek a feltételeken, elengedik a büntetést

    A képviselő-testület a tapasztalatok és a lakossági visszajelzések alapján módosította a feltételekhez kötött várakozási övezetekre vonatkozó szabályokat. Az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékén szeptemberben bevezetett előírások szerint az érintett területeken parkolókártya hiányában legfeljebb két órán át lehet várakozni, a parkolási idő kezdetét pedig egy iskolai oktatásban használatos, papír vagy műanyag tanulóórán kell beállítani, és azt a szélvédő mögé, jól látható módon elhelyezni. A korlátozás eddig a hétvégékre is kiterjedt, és 7-től 19 óráig szabályozta a várakozást. A most elfogadott módosítás értelmében az autóbusz-pályaudvar környékén csak munkanapokon 8 és 16 óra között lesznek érvényesek a korlátozások. A változások várhatóan december elejétől lépnek életbe, ugyanakkor a toronyház környékén változatlan marad a szabályozás. A képviselők arról is döntöttek, hogy azokat, akik november 1-jéig egyetlen alkalommal hágták át a szabályokat, és a polgármesteri hivatal megindította velük szemben a közigazgatási eljárást, a hatóság csak figyelmezteti, vagyis büntetést nem szab ki velük szemben. Azok azonban, akik a november 1-jéig terjedő időszakban többször vétettek a szabályok ellen, vagy november 1-je után használják az előírásoktól eltérő módon a parkolókat, már számítaniuk kell büntetésre. A testület a jelenlegi beruházási árakhoz igazította a parkoló-fejlesztési hozzájárulás mértékét, amelyet 380 ezer forintról 520 ezer forintra módosított. A hozzájárulást annak kell megfizetnie, aki az általa épített építmény használatba vételéhez szükséges parkolószámot saját telkén nem tudja elhelyezni. A hozzájárulás összegét az önkormányzat csak parkolók létesítésére fordíthatja. Idén októberig egyébként 57 parkoló épült a városban, míg tavaly összesen 79 új parkolóhelyet alakított ki az önkormányzat.

    Folytatódik a buszvárók megújítása

    Egy közterületi reklámhelyek értékesítésével foglalkozó céggel kötött együttműködés keretében a város tizenkét pontján cserélték le a régi buszvárókat újakra. A leszerelt buszvárók azonban sok jelenlegi várónál jobb állapotban vannak vagy nagyobb védelmet nyújtanak, így az önkormányzat felújítás után lecseréli a régi buszvárókat a most leszereltekkel. A polgármesteri hivatal szakemberei megvizsgálták a lehetőségeket, és az általuk javasolt tizenkét helyszínnel a grémium is egyetértett.

    A hajléktalan-ellátás javítására pályáznak

    A hajléktalan-ellátás hosszabbított nyitvatartásának fedezetéhez szükséges forrásra pályázik az önkormányzat mint a Gyöngyös Körzete Kistérség gesztorönkormányzata a Belügyminisztériumnál. A kiíráson legfeljebb mintegy 1,8 millió forintra lehet pályázni.

    Tervek, programok

    A grémium első olvasatban elfogadta az önkormányzat környezetvédelmi programjának feladattervét, amelyet a novemberi ülésen véglegesít majd. Ugyancsak elfogadták a következő ötéves időszakra szóló helyi esélyegyenlőségi programot, és a 2019-es rendezvénytervet is. A hagyományos városi rendezvényeket, mint például a Mátrai Bornapokat, a Fehérborfesztivált vagy a Városnapot jövőre is megrendezik, az elképzelések szerint azonban két nagyrendezvénnyel bővülne a programok sora: a májusban rendezendő kétnapos rockfesztivál és a június elejétől augusztus végéig tartó Gyöngyösi Nyári Játékok új eleme lesz a városi programkínálatnak.

    Plusztámogatás a GYAK utánpótlásának

    A képviselő-testület még júniusban fogadott el 15 millió forintos plusztámogatást a Gyöngyösi Atlétikai Klub számára, akkor azonban ahhoz a feltételhez kötötte a támogatás folyósítását, hogy a klub tao-támogatásra benyújtott pályázata utólagosan befogadásra kerüljön. A grémium most eltekintett ettől a feltételtől, de kikötötte, hogy az egyesület csak az utánpótlásra fordíthatja a támogatást. További feltétele a támogatás folyósításának, hogy az egyesület elszámoljon két pályázathoz adott önkormányzati önerő felhasználásáról a novemberi testületi ülésig. A nagy múltú sortklub finanszírozása azért került veszélybe, mert a május elejei határidőig nem töltötte fel tao-pályázatát, így az idei évben elesett a társasági adóból adható támogatásoktól.

    Új testvérvárosi kapcsolat jöhet létre

    Az olaszországi Cittaducale városa kereste meg Gyöngyöst testvérvárosi együttműködés szándékával. A hétezres lélekszámú város Rieti megyében, Lazio régióban található, 80 km-re Rómától. A testvérvárosi kapcsolat kialakítása gazdasági, kulturális és idegenforgalmi szempontok alapján is hasznos lehet, ezért a képviselő-testület jóváhagyta az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot, amely az első lépés a testvérvárosi kapcsolat kialakítása felé vezető úton.

    Kitüntetésről döntöttek

    A képviselők döntöttek a Gyöngyös Város Szociális Ügyéért kitüntetés odaítéléséről is, amelyet ebben az évben Oroszné Balogh Mónika, az Idősek Bentlakásos Otthona dolgozója vehet át a szociális munka napja alkalmából rendezendő városi ünnepségen. A szakember húsz éve dolgozik az idősellátás területén, 2006 óta az Idősek Bentlakásos Otthonának munkatársa.


    Közösségi funkciók