3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Jövőre sem emelkedik a helyi adók mértéke

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.12.01. szombat
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A 2018-as szinten marad a helyi adók mértéke jövőre Gyöngyösön. A város annak ellenére sem tervez adóemelést, hogy a gazdasági környezet változásai miatt az önkormányzat 2019-ben jelentősen alacsonyabb iparűzésiadó-bevételre számít.

     

    Jövőre sem változik a helyi adók mértéke Gyöngyösön – derült ki a képviselő-testület elé került tájékoztatóból, amelyet novemberi ülésén tárgyalt meg a grémium. A dokumentum szerint a 2018-as adóbevételi tervek valamennyi adónem esetében teljesültek, jövőre azonban jelentősen csökkenő adóbevételekkel lehet számolni. Az önkormányzat legnagyobb bevétele a helyi iparűzési adóból származott 2018-ban: a vállalkozások által befizetett adó 2 milliárd 350 millió forintot tett ki. December 31-én azonban a város legnagyobb adóbefizetője befejezi tevékenységét, az új üzemek pedig várhatóan csak 2020-ban kezdik meg termelő tevékenységüket, így adókötelezettségük csak később keletkezik. A tájékoztató ezért 2019-ben mintegy 250 millió forinttal kevesebb iparűzésiadó-bevétellel és 15 millióval kevesebb építményadó-bevétellel számol. Ez utóbbi adónem befizetései idén mintegy 460 millió forinttal járultak hozzá az önkormányzat költségvetéséhez. A polgármesteri hivatal a magánszemélyek kommunális adójának tekintetében is csökkenést vár jövőre a 70 éven felüliek adómentessége miatt, így az önkormányzat adóbevételei összességében 266 millió 500 ezer forinttal mérséklődnek az előrejelzések szerint.

    A helyi adók mértéke az elmúlt években több lépcsőben csökkent Gyöngyösön. 2014-ben a magánszemélyeket érintő adónemekben, így a kommunális adó, valamint a garázsadó vonatkozásában csökkentek 10 százalékkal az adóterhek, a kedvezményeket egy évvel később a 70. életévüket betöltött magánszemélyek számára nyújtott alanyi mentességgel bővítette tovább az önkormányzat, ami több mint negyvenmillió forintot hagy az érintettek pénztárcájában. 2015-től a 1,5 millió forintos mértéket meg nem haladó adóalappal rendelkező vállalkozások iparűzésiadó-mentességét vezették be, illetve a kis- és közép vállalkozások adóterhei csökkentek a sávos építményadó-mértékek bevezetésével. 2016-ban újabb lépésként a 20 millió forint adóalapot el nem érő vállalkozó háziorvosok részesültek 50 százlékos iparűzésiadó-kedvezményben.

    A testület elfogadta a város 2019-es költségvetési koncepcióját, amely alapján megkezdi a jövő évi költségvetés tervezését a polgármesteri hivatal. A koncepció jövőre is megfontolt, takarékos gazdálkodást tervez. A koncepció vitájában elhangzott: jövőre sok beruházás indul a városban, amelyhez jelentős forrást kell biztosítani, ez pedig csökkenti az önkormányzat pénzügyi mozgásterét.

    Intézkedési tervet alkottak a lakók nyugalma érdekében

    Az önkormányzat intézkedési tervet alkotott a vendéglátó- és élelmiszerüzletek éjszakai nyitvatartási rendje betartásának ellenőrzésére. Az intézkedési terv megalkotására azért volt szükség, mert a szórakozóhelyek, illetve az éjjel-nappal nyitva tartó élelmiszerüzletek környékéről számos lakossági panasz érkezik a túlzott zajártalomról és köztisztasági problémákról. Az elkészült intézkedési terv a társhatóságok bevonásával, rendszeres, célzott ellenőrzések megvalósításával kívánja rendezni a problémát elsősorban azokon a területeken, ahol lakóövezetben találhatók az éjszakai vendéglátóhelyek, például az Orczy utca, a Mátrai út, a Vármegyeház tér, a Róbert Károly utca és a Barátok tere környékén. A kereskedelmi, fogyasztóvédelmi és népegészségügyi hatóság mellett a Városrendészet, a Rendőrség, a Katasztrófavédelem és a polgárőrség bevonásával tervezi végrehajtani az intézkedési tervben foglaltakat.

    Parkolás: lesz, ahol marad a régi rend

    December elsejétől változnak a parkolási szabályok az autóbusz-pályaudvar környékén, ahol parkolási engedély hiányában legfeljebb két órán át lehet várakozni. Az új szabályok értelmében csak munkanapokon, 8 és 16 óra között lesz érvényben korlátozás. A képviselő-testület a lakók kérésének eleget téve azonban úgy döntött, nem változtatja meg a feltételekhez kötött várakozási övezet szabályait a Mérges u. 1-11. társasház mögötti parkoló, a Jeruzsálem u. 4. és 6. társasházak közötti parkolók, az Egri u. 5. – Mérges u. 2. társasházak előtti parkoló területén és az Egri u. északi oldalán lévő parkolók Koháry u. – Könyves K. tér közötti szakaszán. Ezekben az utcákban minden nap, 7 és 19 óra között érvényesek a korlátozások, csakúgy, mint a toronyház környékén. Egyébként nem csak az érintett területen lakók, hanem a különböző betegségek miatt nehezebben mozgó, és általában kezelésekre járó személyek is kérhetnek a polgármestertől korlátlan várakozásra jogosító parkolási engedélyt, ami az autóbusz-pályaudvar környéki, feltételekhez kötött várakozási övezetre lesz érvényes. A grémium arról is döntött, hogy a feltételekhez kötött övezetekben a fizetőparkolókra érvényes, éves parkolókártyával korlátozás nélkül lehet majd parkolni szintén december 1-től.

    Az új szabályozás tapasztalatairól szóló beszámolóból egyébként egyebek mellett az is kiderült, hogy az autóbusz-pályaudvar és a toronyház környékén közel ezer parkolóhelyen vezette be az önkormányzat a parkolókártya hiányában legfeljebb kétórás várakozási időt, és körülbelül ugyanennyi engedélyt adott ki az ott lakók számára. A tapasztalatok szerint a kijelölt, ingyenes P+R parkolók kihasználtsága közel százszázalékos, miközben az érintett két területen enyhült a parkolók terheltsége.

    Strandlabdarúgó stadion épülhet Gyöngyösön

    A képviselő-testület mintegy 13 millió forintot biztosított az Energia SC számára egy tao-s forrásból finanszírozandó beruházás önerejéhez. A Nemzeti Strandlabdarúgó Liga bajnoki címvédő csapatát működtető egyesület egy strandlabdarúgó stadion építéséhez nyert tao-pályázatot. A strandon megépítendő létesítmény teljes költsége 43 millió forint. A testület a Gyöngyösi Atlétikai Klub számára korábban megítélt 15 millió forintos támogatás biztosításával kapcsolatban úgy döntött: az összeg átutalását a klub decemberi közgyűlése után teljesíti.

    Tervek, beszámolók, szerződések

    A grémium elfogadta a város 2019-es programtervezetét, és jóváhagyta a Pipis-hegyre vezető út északi területén, a Pipis-hegy alatt vezető dűlőút elnevezéséről szóló előterjesztést. Az utat Vörösmarti dűlőnek nevezte el. A testület meghosszabbította ellátási szerződését a Magyar Máltatai Szeretetszolgálattal, az önkormányzat több mint hatmillió forinttal támogatja a Mátrafüreden idősotthont működtető szervezetet. A képviselők elfogadták a város környezetvédelmi programjának kiegészített feladattervét is.


    Közösségi funkciók