3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A szén-monxid-mérgezések megelőzhetők

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.12.08. szombat
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az elmúlt években megszaporodtak a tüzelő, fűtő berendezésekkel kapcsolatos káresetek, szén-monoxid-mérgezések.

     

    A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral, súlyos, esetleg halálos sérülésekkel járó lakástüzek alakulhatnak ki, pedig ezek nagy része megelőzhető lenne – hívja fel a figyelmet lakossági tájékoztatójában a Gyöngyösi Ka-tasztrófavédelmi Kirendeltség.

    Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, valamint nagyon sok háztartásban a használati melegvizet átfolyós rendszerű gázüzemű berendezéssel biztosítják. Többek között ennek is következménye, hogy megszaporodtak a tüzelő, fűtő berendezésekkel kapcsolatos káresetek, CO mérgezések. A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral, súlyos, esetleg halálos sérülésekkel járó lakástüzek alakulhatnak ki, pedig ezek nagy része megelőzhető lenne.

    A szén-monoxid veszélyei

    A fűtési szezon kezdetével növekszik a szén-monoxid mérgezés veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek, és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén ez a kockázat egyre nő.

    A szén-monoxid mérgezést kiváltó okok lehetnek

    • a tüzelő, fűtő, és egyéb berendezések helytelen használata,

    • nem kellően tömített kazán, kályha, kandalló, füstcső,

    • elszennyeződött „átfolyós” vízmelegítő,

    • a karbantartás és ellenőrzés hiánya,

    • a helyiségek nem megfelelő szellőztetése.

    A nehezen észlelhető, színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelő berendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe, ez azonban a berendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésével megelőzhető.

    A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több, mint fele a fürdőszobákban történik, az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők vagy bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

    Ha valamilyen hiba miatt szén-monoxid kerül a légtérbe, azt a megfelelő eszközök érzékelni és jelezni tudják. A katasztrófavédelem szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt vizsgálták a szén-monoxid érzékelők alkalmasságát és forgalmazását. Négy gyártó tíz ellenőrzött terméktípusából a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elvégzett laboratóriumi tesztek alapján összeállított pozitív és negatív lista a http://www.nfh.hu/node/7984 honlapon olvasható.


    A kémények üzemeltetésével kapcsolatos veszélyek

    A kémények szabálytalan kivitelezése esetén

    • égéstermék áramolhat vissza a lakótérbe, egyéb zárt terekbe,

    • meghibásodhat a tüzelő-fűtő berendezés.

    Szilárd anyagok, hulladékok vagy olaj égetésekor

    • korom, kátrány rakódhat le a kémény falára,

    • leszűkülhet a kémény belső kerülete,

    • magas hő hatására a korom, kátrány meg is gyulladhat.

    Az előzőekből is látható, milyen nagy jelentősége van a tüzelő berendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésének. A fűtőeszköz karbantartásához hívjanak szakembert, a kémény ellenőrzését, tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére!

    A kémények ellenőrzését továbbra is kéményseprő szakemberek végzik. Az, hogy milyen gyakran érkezik valakihez a kéményseprő, attól függ, hogy az adott háztartásban milyen tüzelőberendezést használnak.

    Azoknál a kéményeknél, amelyekbe

    • szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszköz van bekötve – évente,

    • amelyekbe gázüzemű fűtőberendezés van bekötve – kétévente,

    • az időlegesen használt ingatlanok (pl. nyaraló) esetében – négyévente végeznek ellenőrzést.

    Nem kell ellenőriztetni a jogszabály szerint használaton kívül helyezett kéményeket.

    A lakosság részére a kémény ellenőrzése ingyenes, ha azt a kéményseprő az előre közölt időpontban el tudja végezni.

    A kéményseprő 15 nappal az ellenőrzés előtt írásos értesítőt dob a postaládába. Ha az ebben megadott időpontban nem találja otthon az ingatlan tulajdonosát/használóját, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a munkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a tulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új időpontot, amikor elvégezhető a munka. A harmadik időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat, de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással.

    Természetesen lehetőség van arra is, hogy valaki az ingyenes sormunkán túli kéményellenőrzést vagy tisztítást rendeljen meg. Ezt a 1818-as telefonszámon, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpont kiválasztásával elérhető ügyfélszolgálaton teheti meg. A két kötelező sormunka között megrendelt ellenőrzésért és a sormunkába nem tartozó munkák elvégzéséért szintén fizetni kell.

    A kémény szabálytalanságát hibakódokkal jelzi a kéményseprő az ellenőrzéskor átadott tanúsítványon.

    A hibakódok jelentése: (a tanúsítvány hátoldalán is olvasható)

    1. Az élet és a vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetése esetén a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezető használata tilos a hiba igazolt kijavításáig!

    2. Nem megfelelő az égéstermék-elvezető.

    3. Nem megfelelő az összekötő elem.

    4. Nem megfelelő a tüzelőberendezés.

    5. Nem megfelelő a levegő utánpótlás, üzemeltetés veszélyes, szakember bevonása szükséges.

    6. Szabálytalan bekötés az égéstermék-elvezetőn.

    A 2-6. kóddal jelölt hibákat a következő felülvizsgálatig ki kell javítani. Amennyiben nem történik meg a javítás, a kémény használatát megtiltják (1. hibakód).

    A meglévő tetőszerkezetre (fedélszerkezetre) felhelyezett bitumenes zsindely esetén szikrafogót kell a kéményre építeni.

    Amennyiben a kéményseprő az ellenőrzés során megállapította, hogy a kémény veszélyes, azt nem használhatják a tanúsítványon megjelölt hiba kijavításáig. A javítást csak tanúsított kéményépítő szakkivitelezők végezhetik.

    A hiba kijavítása után újbóli műszaki felülvizsgálatot kell megrendelni a kéményseprő-ipari szervtől. A kéményt használni csak az általuk kiállított tanúsítvány alapján szabad.

    Amennyiben a kéményseprő tevékenységével vagy a tőle kapott tájékoztatással kapcsolatban panasza van, először a kéményseprő-ipari szolgáltatóhoz forduljon!

    A kéményseprő-ipari szerv

    megnevezése: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szerv

    Heves Megyei Ellátási Csoport

    címe: 3300 Eger, Klapka György út 11.

    honlapjának elérési útvonala: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

    e-mai címe: kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu

    személyes ügyintézés az Eger, Klapka út 11. szám alatti irodában lehetséges hétfőn 8:00 - 20:00 óráig

    egyéb munkanapokon 8:00 - 14:00 óráig

    telefonos elérhetőség a BM OKF GEK által kezelt központi telefonszám: 1818, 9-es majd 1-es menüpont, azon belül

    • 9.1.1 időpontfoglalás

    • 9.1.2 megrendelés

    • 9.1.3 számlázás

    • 9.1.4 bejelentés/panasz

    • 9.1.5 adatmódosítás

    • 9.1.6 általános információ

    • 9.1.9 adatkezelési tájékoztató

    Ha a kivizsgálás után további panasszal kívánnak élni, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordulhatnak.

    Az Igazgatóság címe: 3300 Eger, Klapka út 11. vagy 3301 Eger, pf. 253.

    e-mail címe: heves.titkarsag@katved.gov.hu


    Közösségi funkciók