3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A szén-monxid-mérgezések megelőzhetők

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2018.12.08. szombat
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az elmúlt években megszaporodtak a tüzelő, fűtő berendezésekkel kapcsolatos káresetek, szén-monoxid-mérgezések.

   

  A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral, súlyos, esetleg halálos sérülésekkel járó lakástüzek alakulhatnak ki, pedig ezek nagy része megelőzhető lenne – hívja fel a figyelmet lakossági tájékoztatójában a Gyöngyösi Ka-tasztrófavédelmi Kirendeltség.

  Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, valamint nagyon sok háztartásban a használati melegvizet átfolyós rendszerű gázüzemű berendezéssel biztosítják. Többek között ennek is következménye, hogy megszaporodtak a tüzelő, fűtő berendezésekkel kapcsolatos káresetek, CO mérgezések. A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral, súlyos, esetleg halálos sérülésekkel járó lakástüzek alakulhatnak ki, pedig ezek nagy része megelőzhető lenne.

  A szén-monoxid veszélyei

  A fűtési szezon kezdetével növekszik a szén-monoxid mérgezés veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek, és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén ez a kockázat egyre nő.

  A szén-monoxid mérgezést kiváltó okok lehetnek

  • a tüzelő, fűtő, és egyéb berendezések helytelen használata,

  • nem kellően tömített kazán, kályha, kandalló, füstcső,

  • elszennyeződött „átfolyós” vízmelegítő,

  • a karbantartás és ellenőrzés hiánya,

  • a helyiségek nem megfelelő szellőztetése.

  A nehezen észlelhető, színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelő berendezésből vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe, ez azonban a berendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésével megelőzhető.

  A szén-monoxiddal kapcsolatos balesetek több, mint fele a fürdőszobákban történik, az okok között pedig a levegő-utánpótlás hiánya szerepel az első helyen. A gázüzemű átfolyós vízmelegítők vagy bojlerek és a páraelszívók egyidejű működése esetén egy teljesen zárt fürdőszobában percek alatt elhasználódik a rendelkezésre álló levegő. Az így keletkező vákuum hatására az égéstermékek visszaáramlanak a kéményből a készülékbe, majd a fürdőszobába.

  Ha valamilyen hiba miatt szén-monoxid kerül a légtérbe, azt a megfelelő eszközök érzékelni és jelezni tudják. A katasztrófavédelem szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt vizsgálták a szén-monoxid érzékelők alkalmasságát és forgalmazását. Négy gyártó tíz ellenőrzött terméktípusából a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elvégzett laboratóriumi tesztek alapján összeállított pozitív és negatív lista a http://www.nfh.hu/node/7984 honlapon olvasható.


  A kémények üzemeltetésével kapcsolatos veszélyek

  A kémények szabálytalan kivitelezése esetén

  • égéstermék áramolhat vissza a lakótérbe, egyéb zárt terekbe,

  • meghibásodhat a tüzelő-fűtő berendezés.

  Szilárd anyagok, hulladékok vagy olaj égetésekor

  • korom, kátrány rakódhat le a kémény falára,

  • leszűkülhet a kémény belső kerülete,

  • magas hő hatására a korom, kátrány meg is gyulladhat.

  Az előzőekből is látható, milyen nagy jelentősége van a tüzelő berendezések és a kémények rendszeres ellenőrzésének. A fűtőeszköz karbantartásához hívjanak szakembert, a kémény ellenőrzését, tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére!

  A kémények ellenőrzését továbbra is kéményseprő szakemberek végzik. Az, hogy milyen gyakran érkezik valakihez a kéményseprő, attól függ, hogy az adott háztartásban milyen tüzelőberendezést használnak.

  Azoknál a kéményeknél, amelyekbe

  • szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszköz van bekötve – évente,

  • amelyekbe gázüzemű fűtőberendezés van bekötve – kétévente,

  • az időlegesen használt ingatlanok (pl. nyaraló) esetében – négyévente végeznek ellenőrzést.

  Nem kell ellenőriztetni a jogszabály szerint használaton kívül helyezett kéményeket.

  A lakosság részére a kémény ellenőrzése ingyenes, ha azt a kéményseprő az előre közölt időpontban el tudja végezni.

  A kéményseprő 15 nappal az ellenőrzés előtt írásos értesítőt dob a postaládába. Ha az ebben megadott időpontban nem találja otthon az ingatlan tulajdonosát/használóját, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a munkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a tulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új időpontot, amikor elvégezhető a munka. A harmadik időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat, de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással.

  Természetesen lehetőség van arra is, hogy valaki az ingyenes sormunkán túli kéményellenőrzést vagy tisztítást rendeljen meg. Ezt a 1818-as telefonszámon, azon belül a 9-es, majd az 1-es menüpont kiválasztásával elérhető ügyfélszolgálaton teheti meg. A két kötelező sormunka között megrendelt ellenőrzésért és a sormunkába nem tartozó munkák elvégzéséért szintén fizetni kell.

  A kémény szabálytalanságát hibakódokkal jelzi a kéményseprő az ellenőrzéskor átadott tanúsítványon.

  A hibakódok jelentése: (a tanúsítvány hátoldalán is olvasható)

  1. Az élet és a vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetése esetén a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezető használata tilos a hiba igazolt kijavításáig!

  2. Nem megfelelő az égéstermék-elvezető.

  3. Nem megfelelő az összekötő elem.

  4. Nem megfelelő a tüzelőberendezés.

  5. Nem megfelelő a levegő utánpótlás, üzemeltetés veszélyes, szakember bevonása szükséges.

  6. Szabálytalan bekötés az égéstermék-elvezetőn.

  A 2-6. kóddal jelölt hibákat a következő felülvizsgálatig ki kell javítani. Amennyiben nem történik meg a javítás, a kémény használatát megtiltják (1. hibakód).

  A meglévő tetőszerkezetre (fedélszerkezetre) felhelyezett bitumenes zsindely esetén szikrafogót kell a kéményre építeni.

  Amennyiben a kéményseprő az ellenőrzés során megállapította, hogy a kémény veszélyes, azt nem használhatják a tanúsítványon megjelölt hiba kijavításáig. A javítást csak tanúsított kéményépítő szakkivitelezők végezhetik.

  A hiba kijavítása után újbóli műszaki felülvizsgálatot kell megrendelni a kéményseprő-ipari szervtől. A kéményt használni csak az általuk kiállított tanúsítvány alapján szabad.

  Amennyiben a kéményseprő tevékenységével vagy a tőle kapott tájékoztatással kapcsolatban panasza van, először a kéményseprő-ipari szolgáltatóhoz forduljon!

  A kéményseprő-ipari szerv

  megnevezése: BM OKF Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szerv

  Heves Megyei Ellátási Csoport

  címe: 3300 Eger, Klapka György út 11.

  honlapjának elérési útvonala: http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

  e-mai címe: kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu

  személyes ügyintézés az Eger, Klapka út 11. szám alatti irodában lehetséges hétfőn 8:00 - 20:00 óráig

  egyéb munkanapokon 8:00 - 14:00 óráig

  telefonos elérhetőség a BM OKF GEK által kezelt központi telefonszám: 1818, 9-es majd 1-es menüpont, azon belül

  • 9.1.1 időpontfoglalás

  • 9.1.2 megrendelés

  • 9.1.3 számlázás

  • 9.1.4 bejelentés/panasz

  • 9.1.5 adatmódosítás

  • 9.1.6 általános információ

  • 9.1.9 adatkezelési tájékoztató

  Ha a kivizsgálás után további panasszal kívánnak élni, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordulhatnak.

  Az Igazgatóság címe: 3300 Eger, Klapka út 11. vagy 3301 Eger, pf. 253.

  e-mail címe: heves.titkarsag@katved.gov.hu


  Közösségi funkciók