3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Sportolókat és vállalkozókat köszöntöttek az évértékelőn

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.01.18. péntek
 
Utoljára módosítva: 2019-01-18 20:49
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Ünnepélyes keretek között adták át az Év Sportolói kitüntetéseket, valamint a Gyöngyös Város Gazdaságáért védjegyeket a Mátra Múzeumban. Az ünnepségen tartotta meg évértékelő beszédét Hiesz György polgármester.

     
     

    Az önkormányzati ciklus utolsó évértékelőjét visszatekintéssel kezdte Hiesz György polgármester, aki az elmúlt négy év legnagyobb eredményének a béke megőrzését nevezte, és úgy fogalmazott: idén is csak az összefogás hozhat eredményt a város számára.

    Évértékelő és kitüntetések

     
    30 kép
    Dátum: 2019-01-18 20:46:00
     

    Az elmúlt esztendőt értékelve Hiesz György kiemelte: az európai uniós beruházásokhoz szükséges pluszforrások biztosításának szükségessége és a közel egymilliárd forintos központi költségvetési elvonás szűkre szabta az önkormányzat kereteit, azonban így is mintegy 650 millió forint értékben valósultak meg saját erős beruházások Gyöngyösön – köztük az Epreskert Úti Tagóvoda felújítása, amit jövőre a Fecske Úti Tagóvoda követ majd. A városvezető az uniós támogatású pályázatok között megemlítette a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak rekonstrukcióját, amely az északi városrész szennyvízelvezetési rendszerének kiépítése mellett egyedüliként indulhatott el 2018-ban.

    Idén számos egyéb fejlesztés kezdődik meg, így például a Mátra Művelődési Központ energetikai korszerűsítése, helyi programok és közösségek támogatása, a Jeruzsálem Úti Bölcsőde bővítése, a volt honvédségi laktanya rekonstrukciója vagy az északnyugati városrész épületeinek és infrastruktúrájának megújítása. A polgármester szerint azonban 2019-ben is komoly terhet ró majd az önkormányzatra, hogy az uniós támogatású projektek legtöbbjéhez pluszforrást kell biztosítani, amihez hitelfelvételre is szükség lehet. Hiesz György ugyanakkor azt is megemlítette: ebben a ciklusban először kellett hitelt felvennie a városnak, 2018-ban infrastrukturális fejlesztésekre és a LED-es közvilágítás kiépítésére egyaránt 300 millió forint hitelt vett fel az önkormányzat. Ez utóbbi beruházás jelentős energetikai megtakarítást eredményez majd, aminek köszönhetően három éven belül megtérül. A polgármester kitért az intézmények, így a kórház, a múzeum nyertes pályázataira, és azt mondta: idén várhatóan elindul az új tűzoltólaktanya építése is.

    Az elmúlt évben a helyi gazdasági élet szereplői is számos fejlesztést hajtottak végre &ndsah; mondta a városvezető, aki kiemelte a B. Braun 400 munkahelyet létrehozó bővítését és a Pannon Concept valamint a Privát Logisztika fejlesztéseit. A turisztikai attrakciók között említette a sástói libegő megépítését és a kékestetői tv-torony kávézójának megújítását, valamint az Avar szálló újjáépítésének elkezdését. Mindez tovább növelheti az amúgy is dinamikusan növekvő vendégéjszaka-számmal büszkélkedő térség turisztikai vonzerejét.

    Az oktatás helyzetét értékelve a polgármester kiemelte az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusának stabilizációját, és úgy fogalmazott: nagy felelősség hárul a középiskolákra, hiszen az adatok arról tanúskodnak, hogy a gyöngyösi nyolcadikosok nagy része nem helyben tanul tovább, és ők jellemzően nem is térnek már vissza a városba. A polgármester ebben a munkában együttműködést ajánlott az egyébként állami és egyházi fenntartásban működő intézmények

    számára.

    Pezsdítően hatott a Mátrai borvidékre, hogy 2017-ben az itt dolgozó Szőke Mátyás lett az év borásza – fogalmazott Hiesz György, aki szerint az ágazatban 2018-ban elkezdődött fiatalítás azt jelentheti, hogy a kiváló borokat adó térségnek jövője is van.

    A városvezető évértékelőjében arról is beszélt: a következő években 2200 új munkahely jön létre a városban és környékén, ami óriási lehetőséget jelent, és hosszú évekre meghatározhatja a város jövőjét. Hiesz György szerint ezt lakásépítések és a munkásszállások kapacitásainak bővítése kell, hogy kövesse, ezért az önkormányzat pályázatot tervez benyújtani munkásszálló építésére. A polgármester úgy fogalmazott, Gyöngyös előtt két választási lehetőség áll: „vagy elmegy mellettünk a világ, es belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, vagy a helyi vállalkozásokat erősítve kihasználjuk ezt a lehetőséget, és hosszú évekre fejlődési pályára állítjuk a várost.” Hiesz György szerint ebben nagy szerep hárul a civil élet szereplőire, a sportolókra, a kulturális területen tevékenykedőkre, és minden városlakóra, akik eddig is segítettek megőrizni a város békéjét.

    Akikre méltán lehetünk büszkék - kitüntetettek

    Hagyományosan az évértékelő ünnepségen adják át az Év Sportolói elismeréseket. Elsőként az Év Utánpótlás Leány Sportolója kitüntetés talált gazdára, az elismerést Csiszár Viviennek adta át Hiesz György polgármester. Császár Vivien a Gyöngyösi Triatlon Klub versenyzője, de sportolt a Gyöngyösi Atlétikai Klub színeiben is. 2016-ban az országos terepduatlon versenyen nem csak korosztályában, hanem az összesített mezőnyben is első helyet szerzett, 2018-ban pedig a tereptriatlon országos bajnokságon szerzett abszolút második és korosztályos első helyezést. Kiváló eredményeivel több nemzetközi versenyre is kvalifikálta magát, amelyeken ugyancsak sikeresen szerepelt.

    Az Év Utánpótlás Fiú Sportolója kitüntetést a Parafa Úszóklub versenyzője, Magda Boldizsár vehette át. A tizenegyszeres magyar bajnok, a Magyarország jó tanulója, jó sportolója címmel kitüntetett Magda Boldizsár 2018-ban 21 nemzetközi és hazai versenyen indult, amelyeken összesen 76 érmet szerzett, melyből 49 arany, 19 ezüst és 8 bronzérem volt. Tavalyi eredményei közül kiemelkedik a négy magyar bajnoki aranyérme és egy második helyezése, továbbá két országos diákolimpiai bajnoki címe.

    Az Év Utánpótlás Csapata elsimerést a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium V. Korcsoportos Fiú Strandröplabda Csapatának adta át a polgármester. Az Ivády Kristóf, Kerek Dominik, Kupás Lőrinc Pál, Nagy Kristóf Gergő, Végh Márk összeállítású együttes Farkas László edző irányításával 2018-ban országos diákolimpiai bajnoki címet szerzett.

    A kitüntetések sorában az Év Férfi Sportolója elismerés következett, amit Mozsár Alex vehetett át. A Mátrai Erőmű Búvárlub színeiben versenyző Mozsár Alex többszörös korosztályos magyar- és világbajnok, akinek 2018-ban már a felnőtt mezőnyben is letette névjegyét a világkupán szerzett ezüstérmével és világbajnoki harmadik helyezésével. Tavaly decemberben a rövidpályás magyar bajnokságon hat bajnoki címet szerzett, és országos csúcsot úszott.

    Az Év Sportszakembere kitüntetés volt az utolsó a sportolóknak járó elismerések sorában. A díjat Veress András, a Mátrai Erőmű Búvárklub edzője vehette át, aki huszonöt éve foglalkozik búvár- és uszonyosúszók felkészítésével. Edzői pályafutását Európa- és világbajnoki címek sora kísérte, tanítványai közé tartozik mások mellett Vilhelm Szilárd, Kardos Laura és Mozsár Alex is. Kovács Zsófia triatlonista olimpikonunk és Lévay Petra parasportoló úszásedzéseit is irányította.

    A gyöngyösi sportélet kiválóságai mellett a város kiemelkedően teljesítő vállalkozóit is köszöntötték az évértékelő ünnepségen. Az önkormányzat, valamint a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által adományozott Gyöngyös Város Gazdaságért védjegyet nagyvállalat kategóriában a Bezzegh Kft., kis- és középvállalkozás kategóriában a Gyöngyösi TV Nonprofit Kft., mikrovállalkozás kategóriában pedig a Benevár Vendéglátó Bt. kapta.

    Ócsai Lajos, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi elnökhelyettese pohárköszöntőjében 2018-at a gyöngyösi beruházások évének nevezte. A következő évről az alelnök azt mondta: nem lesz könnyű az év a vállalkozások számára, amelyeknek a béremelések komoly nehézséget jelentenek, de azok a fejlesztési, beruházási elképzelések, amelyek jelen vannak a városban, segíthetnek enyhíteni a problémákat.

    Az évértékelő ünnepi pillanatainak megteremtésében a Sound of Spirit Énekegyüttes működött közre.


    Közösségi funkciók