3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Elkezdődött a költségvetés vitája

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.01.30. szerda
 
Utoljára módosítva: 2019-01-30 14:58
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Megkezdte a költségvetés vitáját a gyöngyösi képviselő-testület. A 14 milliárd forintos főösszegű büdzsé számait februárban véglegesítik, addig bárki tehet javaslatot a grémiumnak.

     

    Idei első rendes ülésén megkezdte a város költségvetésének tárgyalását a gyöngyösi képviselő-testület. A mintegy 14 milliárd forintos főösszegű büdzséről első fordulóban egyeztettek a képviselők. Az önkormányzat idén is megfontolt és takarékos gazdálkodásra törekszik, ezért a működési kiadásokat 3 százalékkal csökkentve tervezték meg az első fordulós javaslatban. A központi bérintézkedések hatásaként az önkormányzati társaságok bruttó bértömegét 15 százalékkal megemelt mértékben tervezték meg a költségvetésben. A központi költségvetés által visszatartott általános támogatás és a szolidaritási hozzájárulás mértéke 740 millió forint körül alakul idén, ezt az összeget az önkormányzat nem kapja meg a központi költségvetésből. Az önkormányzat így 1,4 milliárd forintos állami támogatással számolhat, amit a kötelezően ellátandó feladatokra, köztük például a gyermekétkeztetés biztosítására fordíthat. Az önkormányzat legnagyobb bevétele idén is a helyi adókból származik, ezen belül is az iparűzési adó jelenti a legjelentősebb bevételi forrást, összesen 2,2 milliárd forintot. Az összes helyi adóból tervezett bevétel 2019-ben 3 milliárd forint közelében alakul. A grémium által első fordulóban elfogadott költségvetési javaslatot közszemlére bocsátják, majd február 18-án közmeghallgatást tartanak róla, ahol bárki megfogalmazhatja a javaslatait. Ezt követően, a februári ülésen véglegesítik majd a büdzsé számait a képviselők.

    Többen élhetnek az önkormányzati ösztöndíj lehetőségével

    A képviselő-testület módosította az önkormányzati ösztöndíj feltételeit. A havi 40 000 forintos ösztöndíjat 2017-ben hozta létre az önkormányzat szociálisan rászoruló gyöngyösi fiatalok pénzügyi támogatása céljából, a településhez történő kötődés erősítése, a helyi munkaerőpiac szervezésének segítése, a tanulmányi költségek enyhítése érdekében. A januári ülésen elfogadott változások következtében többen élhetnek majd a pályázati lehetőséggel, miután a feltételül szabott egy főre eső jövedelem felső határát a mindenkori minimálbér összegében határozta meg az önkormányzat. Ugyancsak fontos változás, hogy az eddig meghatározott BA és MSc képzések mellett a meglévő végzettséghez képest speciális szakképzést nyújtó tanulmányokat folytatók is kaphatnak ösztöndíjat. A támogatás feltétele, hogy az ösztöndíjban részesülők a bizonyítvány megszerzését követően az önkormányzatnál vagy cégeinél helyezkedjenek el.

    Munkásszálló építésére pályázik a város

    A képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat pályázatot nyújt be a központi munkaerőpiaci program keretében munkásszálló építésére. A grémium a 100-150 férőhelyes szálló építésének helyszínéről nem döntött, a lehetséges javaslatok februárban kerülnek a grémium elé. A munkásszálló építését a városban és környékén a következő években létrejövő több mint 2000 új munkahely indokolja. A felépített munkásszálló negyven négyzetméteres, könnyűszerkezetes lakóépületek formájában jönne létre, amelyek a fenntartási időszakot követően bérlakásként hasznosíthatók lesznek.

    A Barátok templomának tornyát is felújíthatják

    A Szent Bertalan-templom toronysisak-rekonstrukciója után újabb templomtorony újulhat meg a városban, miután a képviselők a Gyöngyös-Alsóvárosi Ferences Plébánia kérésére 10 millió forinttal járultak hozzá a Sarlós Boldogasszony Ferences templom tornyának felújításához. A gyöngyösiek által Barátok templomaként ismert épület tornyának állapota annyira leromlott, hogy balesetveszélyessé vált, ami a felújítását elkerülhetetlenné tette. A munkák több mint ötvenmillió forintba kerülnek, a különbözetet a plébánia egyéb forrásokból teremti elő.

    Meghosszabbították a szerződést

    Az önkormányzat 2020 március végéig meghosszabítja a gyepmesteri telep működtetésére vonatkozó szerződését az Új Nap Egyesülettel. Az egyesület négy éve működteti a gyepmesteri telepet, amely átlagosan 120-130 kutyának ad helyet. Az egyesület az idei évben szeretné a régi, 20-30 éves kenneleket felújítani, a kennelek környékén a területet, kifutót lebetonozni, valamint a kerítés cseréje, javítása lenne szükséges. Ehhez az idei tervek alapján önkormányzati támogatást nem kérnének, elegendő lenne, ha a szolgáltatási díj összegét tudnánk emelni. Az önkormányzat 2019-ben 12,7 millió forinttal járul hozzá a gyepmesteri telep működtetéséhez.

    Új polgárőr egyesület alakult

    Új polgárőr egyesület jön létre Gyöngyösön. A Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület névhasználati kérelemmel fordult a grémiumhoz, amihez a képviselők hozzájárultak. Az új egyesület részben a meglévő polgárőr egyesületből kilépett tagokra alapoz. A Gyöngyös Város Polgárőrség és a Mátrafüredi Új Polgárőrség mellett ez lesz a harmadik hasonló egyesület a városban.

    Közművelődési megállapodást kötöttek

    Az önkormányzat közművelődési megállapodást köt a Gyöngyösi Városszépítő- és Védő Egyesülettel az Értéktár Bizottság működtetésére. A bizottság gondozza az úgynevezett települési értéktárt, amely jelenleg 66, a városra és térségére egyedileg jellemző tételt tartalmaz.

    Kerthelyiség is tartozik majd az ifjúsági térhez

    A grémium tárgyalt a Mátra Művelődési Központban létrehozandó ifjúsági tér kialakításáról, és a lehetséges alternatívák közül azt fogadta el, amely a tervezett ifjúsági teret a jelenlegi irodák átalakításával hozná létre, a Vak Bottyán utca felé kertkapcsolatot létesítve, így a fiatalok számára egy terasz is létrejön majd.

    Kínai testvérvárosa lehet Gyöngyösnek

    2018. október végén a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével a kínai Luohe városa testvérvárosi kapcsolat létrehozásának szándékával kereste meg az önkormányzatot. Luohe 2,6 millió lakosával kis városnak számít Kínában, azonban gazdasági, oktatási és kulturális élete példaértékű növekedést mutat a nemzetközi kapcsolatok szélesítésében. A grémium a testvérvárosi kapcsolatok 2018-as alakulásáról szóló beszámolóval együtt jóváhagyta az új testvérvárosi kapcsolat kiépítéséről szóló javaslatot.

    Paralimpiai felkészülést támogatnak

    A grémium a költségvetés általános tartaléka terhére 500 ezer forintos támogatást hagyott jóvá Lévay Petra parasportoló felkészülésének támogatására. A gyöngyösi születésű válogatott paratriatlonista a riói olimpiai kvalifikáció alkalmával egyetlen hellyel csúszott le az olimpiai keretről, amihez a pénzhiány is hozzájárult. A 2020-as tokiói paralimpián már biztos résztvevőként szeretne indulni, és ennek érdekében számos versenyen kíván indulni, a támogatást a versenyek és a felszerelése finanszírozására fordítja.


    Közösségi funkciók