3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Nyugati elkerülő, szemét, járdák, utak - közmeghallgatás

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.02.19. kedd
 
 
    Szerző: Suha Péter
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Az idei költségvetés a takarékosság és a hatékonyság jegyében készül, fontos célkitűzés, hogy stabil működés mellett valósulhassanak meg a tervezett beruházások - foglalta össze a közmeghallgatáson Kévés Tamás alpolgármester az idei büdzsé jellemzőit.

     

    Az idei közmeghallgatáson Kévés Tamás alpolgármester ismertette a büdzsé legfontosabb ismérveit, egyebek mellett elmondva: a 14.2 milliárd forintos költségvetés működési hiánnyal nem számol, fejlesztési hiány jelen állapotában mintegy 80 millió forinttal szerepel benne.

    Az önkormányzat a már folyamatban lévő, eltérő - tervezési, illetve megvalósítási - szakaszban lévő beruházásokat szeretné megvalósítani.

    Ennek kapcsán megjegyezte: jelentős tehertétel, hogy a száz százalékos pályázati támogatottságú projektek a pályázati elbírálástól a tényleges kivitelezésig eltelt időben jelentősen drágultak a bér- és anyagköltségek emelkedése miatt, így az önkormányzatnak ezekhez is forrásokat kell biztosítania.

    Szintén jelentős terhet ró az önkormányzatra a minimálbér illetve a garantált bérminimum kötelező emelése, amihez azonban az állam nem adott plusz pénz, így ezt is a helyhatóságnak kell kigazdálkodnia.

    A bevételeket kedvezőtlenül befolyásolja, hogy a LEAR megszüntette gyöngyösi termelését, ez több százmillió forintos adókiesést jelent. Ezzel együtt a lakossági adóterheket az önkormányzat nem növeli - jegyezte meg az alpolgármester.

    Szólt arról is: az önkormányzat kormányzati engedéllyel hitelfelvételt eszközöl, a beruházások megvalósítása érdekében.

    Idén befejződik a Szent Bertalan-templom felújítása, a Gyöngyös-Mátrafüred kerékpárút felújítása, folytatódik az Észak-Nyugati városrész fejlesztése, a laktanya területén is fejlesztés indul, több gyermekintézmény korszerűsítése is megtörténik. Folytatódik a szennyvíz-hálózat bővítése. A közvilágítás korszerűsítésére immár a harmadik közbeszerzési eljárás zajlik, reményét fejezte ki, hogy végre eredményesen zárul, és ez a beruházás is megvalósulhat.

    A lakosokat - mint az a hozzászólásokból is kitűnt - talán leginkább foglalkoztató út- és járdaépítések is folytatódnak, az anyagi lehetőségekhez mérten.

    A fiatalok helyben tartása illetve letelepedésének segítése érdekében a város továbbra is támogatást biztosít, mint ahogy a lakásért életjáradék program folytatására szánt összeg is szerepel a költségvetésben.

    A lakosok szinte kivétel nélkül a város adott pontjain az utak és járdák állapotával kapcsolatos panaszokkal érkeztek, illetve többen szóvá tették, hogy egyre szemetesebb a város, különösen annak jól körülhatárolható részei: az Észak-Nyugati városrész illetve az úgynevezett Harmadosztály.

    Többen felvetették a nyugati elkerülő út kérdését is, mondván: már nagyon sokszor volt kampánytéma és kampányigéret, de az út csak nem akar elkészülni.

    Felvetették azt is: szerencsésnek tartották volna, ha a térség országgyűlési képviselője is megjelenik a közmeghallgatáson, hogy személyesen elmondhassák neki például az állami utakkal kapcsolatos panaszaikat.

    Kévés Tamás rögzítette: mint minden képviselő-testületi ülésre, úgy a közmeghallgatásra is meghívták Horváth Lászlót, s volt is már arra példa, hogy el tudta fogadni a meghívást.

    Az elkerülő kapcsán közölte: az újratervezésre az kormány mintegy 100 millió forintos keretet különített el, és reményét fejezte ki, hogy a következő választási kampány előtt már tényleg elkészül az út...

    A konkrét városi utcákra, utakra, járdaszakaszokra vonatkozó felvetéseket részben helyben megválaszolta az alpolgármester illetve Németi László városüzemeltetési igazgató, igéretet téve a konkrét panaszok kivizsgálására.

    A részletesebb, vagy hosszabb áttekintést igénylő kérdéseket írásban fogják megválaszolni a kérdezőknek - hangzott el a közmeghallgatáson.


    Közösségi funkciók