3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Tisztán Gyöngyösön - drogprevenciós projekt

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.04.01. hétfő
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Gyöngyös Város Önkormányzata 75 millió forint támogatást nyert a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében megvalósított célzott prevenciós programokra kiírt EFOP-os pályázaton, melyet a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) tagjai kezdeményeztek és írtak önkéntes munkában. A Tisztán Gyöngyösön című, két év időtartamú projekt 2019. március 1-jével indult. Céljait Illés Veronika szakmai vezető foglalta össze.

     

    A projekt célja Gyöngyösön és vonzáskörzetében a szermentes életmód népszerűsítésével csökkenteni a különböző (de kiemelten: drog, alkohol és számítógépes) függőségek kialakulásának kockázatát, illetve rendszeres használat esetén szakmai segítség nyújtása, valamint támogató környezet kialakítása, erősítése. A város elsődleges célcsoportját a városban és vonzáskörzetében élő, 13-25 éves fiatalok alkotják.

    A projekt megvalósítóinak tapasztalata azt mutatja, hogy a szenvedélybetegségekhez kapcsolódó élmények megjelenítése, az arról való kommunikáció sokkal könnyebb áttételes módon, művészeti alapú tevékenységek alkalmazásával. A csoportfoglalkozásokat professzionális, művészeti tevékenységekben jártas csoportvezetők megbízásával, rendszeres formában tervezzük. A művészetterápiás foglalkozásnak nem direkt célja a prevenciós meggyőző munka, hanem a közös alkotótevékenységgel szándékozunk számukra pozitív élményeket nyújtani. A filmalkotó foglalkozások alatt elkészült filmek egy része megtekinthető lesz a neten, bár a műfajból adódóan ezek a filmek sokkal inkább az élményfeldolgozást szolgálják, így nem feltétlen a nyilvánosság számára készülnek. A történetmesélés képregényben módszert egy indiai szociális fejlesztő dolgozta ki. Magyarországi adaptációjára ebben a projektben kerül első alkalommal sor. Az elkészült alkotásokból kiállítást rendezünk a város kulturális színterein. A hip-hop stílus népszerűsége vitathatatlan ebben a korosztályban, de a kockázati célcsoport körében is. Tapasztalatunk szerint komoly önértékelési potenciált jelent, amikor egy-egy fiatal saját száma felkerül a YouTube-ra. Ezt a célt tudjuk kitűzni a zenei foglalkozások motivációjaként is.

    Sok fiatal nő fel olyan családban, ahol a szülők agresszióval oldják meg saját problémáikat, gyakran alkalmaznak testi fenyítést. Az ilyen családokban felnövő gyerekek gyakran játszanak agresszív játékokat és legtöbbször szintén agresszív gyerekekkel játszanak. Órák ezreit töltik el agresszív számítógépes játékokkal és a televízióban sugárzott, erőszakkal teli programok nézésével. Kamaszkorukban pedig közülük sokan csatlakoznak agresszív fiatalokból álló bandához vagy más antiszociális csoporthoz. Az agressziókezelő tréning célja olyan ismeretekkel és készségekkel felruházni a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű fiatalokat, amelyek segítségével a résztvevők magatartása a társas érintkezések során pozitív irányba változik.

    A projekt előkészítése során egyértelművé vált, hogy a kockázati célcsoporttal kapcsolatban álló segítők is a projekt célcsoportját kell, hogy képezzék. Ebbe a körbe nemcsak a közvetlenül érintett családtagok, hanem a lakókörnyezetben élők, az iskolatársak, a kortársak, az ellátásban dolgozó szakemberek, az oktatási-nevelési intézmények munkatársai is beletartoznak.

    A projekt talán legnagyobb kihívását jelenti azoknak a szülőknek a megszólítása és bevonása, akik talán még nem is szembesültek az esetlegesen kialakuló függőséggel, pedig gyermekeik már rendszeresen fogyasztanak drogot, alkoholt, túlzott mennyiségű energiaitalt, órákat töltenek az interneten vagy rendszeresen dohányoznak. A támogató szülői csoport működésének célja támogató környezet biztosítása a családok bevonása által. A foglalkozásokon a szülők számára lehetőség nyílik a szolidaritás megélésére, segítségkérésre, a problémákkal kapcsolatos megoldások keresésére, a közösségi élmény megtapasztalására.

    A tizenévesek társadalmi szokásai komoly kihívást jelentenek a felnőtt társadalom számára. Mára a szülők, pedagógusok által képviselt elvek egy része a fiatalok számára elértéktelenedett. A hasonló korosztályba tartozó kortárs segítők könnyebben és hatékonyabban érik el nehézségekkel küzdő társaikat, mint egy korban idősebb személy. A kortárs képzés során kiképzett kortárs segítők eredményesebben tudnak beavatkozni a droghasználattal kapcsolatos folyamatokba. A képzés után a fiatalok részt vesznek a város drogprevenciós tevékenységben, illetve segítik a problémával küzdő társaik eljutását a megfelelő ellátóhelyre.

    Az egyes szenvedélybetegségekkel kapcsolatban érintett szakemberek számára szervezett munkacsoportban a résztvevők ismereteinek bővítése, szemléletformálás történik abból a célból, hogy a prevenció új technikáit megismerjék, a hangsúly átkerüljön a szankcionáló, büntető jellegű megoldásokról a preventív, segítő megoldásokra.

    A projekt keretében elindul a rendszeres tanácsadás és a napi 4 órában telefonon elérhető krízisvonal is. Az addiktológiai konzultációnak nem csak pszichoaktív anyag nélküli életforma kialakítása a célja, hanem a különféle természetes élettevékenységek megélésének, családi konfliktusok rendezésének elősegítése és a visszaesések megelőzése.

    A Tisztán Gyöngyösön projekt nyitórendezvénye 2019. május 2-án lesz a Start Műhelyben.


    Közösségi funkciók