3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.04.02. kedd
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Gyöngyös történelme során többször megtapasztalta a tűz okozta borzalmakat. Ahhoz, hogy ez ismételten ne forduljon elő, összefoglaljuk azokat a szabályokat, amelyeket be kell tartani a tűzesetek elkerülése érdekében.

     

    Grillezés, kerti sütés-főzés

    A legnagyobb veszélyforrás a szabadtéri tűzgyújtás, nyílttéri égetés. A jogszabályok nem tiltják a kerti grillezést, szabad téri sütést, főzést. Ebben az esetben is fontos azonban, hogy a tűz nem hagyható őrizetlenül, mindig lenni kell tűz oltására alkalmas anyagnak a tűzrakóhely közelében, és a tüzet azonnal el kell oltani, ha arra már nincs szükség. Központilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom esetén a lakóingatlanon kívüli területen tilos az ilyen jellegű tevékenység. Az engedélyezett sütés-főzés, a megengedett helyen és időben végzett égetés során tilos háztartási, szelektív és veszélyes hulladékot elégetni.

    Zöldhulladék égetése

    A növényi hulladék (kertművelésből származó hulladék) estében lényeges, hogy az ingatlan hol helyezkedik el. Ez alapján lehet eldönteni, hogy szabad, vagy nem szabad égetni, és ha igen, mikor. Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb tíz hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. A kérelemre és az engedélyezés feltételeire vonatkozó információval a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség szolgál. Belterületen az önkormányzat rendeletében foglaltak szerint az 500 m˛-t meghaladó méretű kertes ingatlanokon növényi hulladék, kerti hulladék nyílttéri égetése április hónap első, és október hónap utolsó csütörtökén és vasárnapján az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban és a helyi rendeletben foglalt előírások betartása mellett megengedett.

    Az égetés során nem csak a tűz megelőzésére, hanem a környezet védelmére is ügyelni kell. Ezért az égetendő kerti növényi hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot, csak és kizárólag növényi terméket (gallyak, vesszők, ágak, gaz, gyomnövények). Azok is előbb jól kiszárítva az erős füstképződés elkerülése végett. Az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

    Mi a helyzet tűzgyűjtási tilalom idején?

    Általános tűzgyújtási tilalom elrendelése esetén tilos mindennemű tűzgyújtás, nyílttéri égetés. Tehát, amennyiben a rendeletben engedélyezett napok valamelyikére tűzgyújtási tilalom esik, akkor az évi négynapos lehetőség a tilalmazott napokkal csökken, mert a rendeletben tartalék napok nincsenek megadva.

    A fentiek betartása mindannyiunk közös érdeke mind a tűz megelőzése, mind az egészség védelme szempontjából. A szabályok betartását a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Városrendészet Mezei Őrszolgálata kiemelten ellenőrzi. A szabályok megszegőivel szemben tűzvédelmi bírság, vagy környezetvédelmi bírság szabható ki.

    Gonda Tivadar
    közbiztonsági referens


    Közösségi funkciók