3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Az eredeti zászló mását vonták fel az emlékműre

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.06.05. szerda
 
Utoljára módosítva: 2019-06-05 11:44
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Megáldották, majd félárbócra eresztették a tavaly felavatott gyöngyösi Országzászló emlékmű új Mátra Országzászlóját. Az eredeti zászló pontos mását a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete készítette, és ajánlotta fel a város számára.

     
     

    Az első világháborút lezáró békediktátum 1920-as aláírása után Trianon jelentette azt a magyarság számára, amit addig Mohács jelentett: a szó a nemzet tragédiájának szimbólumává vált, és maradt a mai napig - fogalmazott ünnepi beszédében Hajagos József, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pedagógusa a nemzeti összetartozás napján az Országzászló emlékműnél rendezett városi ünnepségen. - Ahogy Mohácsnak, úgy Trianonnak is hosszú távú következményei lettek, aminek megismerése nélkül nem érthetjük meg huszadik századi történelmünket - fogalmazott a történész, aki beszédében azt is érzékeltette, milyen nehézségek árán tudták megőrizni nemzeti identitásukat az elcsatolt területeken élő magyarok.

    Nemzeti Összetartozás Napja

     
    52 kép
    Dátum: 2019-06-05 10:07:00
     

    A Versailles-i békeszerződés aláírásának kilencvenkilencedik évfordulóján rendezett ünnepséget az egy évvel ezelőtt felavatott Országzászló emlékműnél rendezték, amelyet az 1930-as években indult országzászló-mozgalom részeként elkészült, eredeti Mátra Országzászló pontos másaként állítottak fel a Szent Bertalan-templom előtti szakrális téren. Az emlékmű idén vált teljessé, miután a nemzeti összetartozás napján megáldották, majd félárbócra eresztették az eredeti emlékművön lobogó zászló másolatát, amelyet a Gyöngyös testvérvárosában, Kézdivásárhelyen működő Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete készített el, és ajánlott fel a város számára Gyöngyös Város Barátainak Köre kezdeményezésére.

    A zászlót megáldó Balog Gyula kanonok úgy fogalmazott: a zászló nem egy szövetdarab, hanem jelképe múltunknak, jelenünknek, jövőnknek, valamint a magyarság összetartozásának és hazaszeretetünknek is.

    Az ünnepi műsorában közreműködtek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola diákjai, akik „Mert nem lehet feledni...;rdquor; című összeállításukkal emlékeztettek mindenkit a trianoni békediktátum hatásaira.

    A műsort követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat az Országzászló emlékműnél, majd a Szent Bertalan-templomban szentmisével ért véget a megemlékezés.


    Közösségi funkciók