3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Biztonság hat lépésben

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.08.13. kedd
 
Utoljára módosítva: 2019-08-13 13:38
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Nehezítse meg a betörők dolgát, védje meg otthona biztonságát a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, valamint Heves Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsaival!

   
   

  Mindannyiunk rémálma, hogy egyszer arra ér haza, betörő járt az otthonában, értékes és kedves emlékeket őrző tárgyai pedig eltűntek.

  Hajlamosak vagyunk azt gondolni, velünk ez nem történhet meg, pedig bármelyikünk válhat bűncselekmény áldozatává.

  Azt is tudomásul kell vennünk, hogy lakásunk védelméről sem a rendőrség, sem más nem fog gondoskodni, ebben elsősorban magunkra számíthatunk. Hogy elkerüljük a nem várt betörést, érdemes számba venni a lehetséges biztonsági megoldásokat, és eldönteni, mekkora költséget tudunk szánni vagyonunk biztonságára, mennyi az elfogadható és a megfelelő biztonság.

  Biztonság 6 lépésben

  1. A védelem tervezése

  Tapasztalatunk, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok erőszakos kinyitásával követik el. Javasoljuk a lakások, lakóházak nyílászáróinak alapos szemrevételét, biztonságuk felmérését egészen a második emeletig, attól magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtóét.

  2. A környezet vizsgálata

  Elsősorban azt kell megvizsgálni, van-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára és hasonló dolgokra kell gondolni. Ha van ilyen, tegye meg a szükséges ellenlépéseket.

  A fa koronája visszavágható, az esőcsatorna, egyéb vezeték szakszerűen távolabb helyezhető.

  Jó megoldás lehet az ablakra védőfólia alkalmazása, jó szolgálatot tehet a redőny és legbiztonságosabb a védőrács.

  Fontos a bejárati ajtó és a nyílászárók környezetében a növényzet olyan módon alakítása, hogy ne takarják el azokat, ezáltal a betörőt is.

  A láthatóság érdekében hasonlóképpen fontos a jó világítás, lehetőség szerint alkalmazzon mozgásérzékelő lámpákat.

  3. A bejárat védelme

  A bejárat a betörés szempontjából a lakás legkritikusabb pontja. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb módszer. Sokszor rossz minőségű mind az ajtó, mind a zár, ami megkönnyíti a betörő dolgát. A minimális biztonság megteremtése érdekében fontos megismerni a biztosítók elvárásait, és azoknak megfelelő ajtók, zárak szakszerű beszerelése és alkalmazása. Kérjen segítséget a Személy és Vagyonvédelmi Kamaráktól, akik ismerik a területükön működő vagyonvédelmi vállalkozásokat, és tanáccsal tudnak szolgálni a biztonság megteremtésében.

  4. Elektronikai védelem, riasztók alkalmazása

  Az elektronikai védelem a mechanikai védelem és a személyi őrzés fontos kiegészítője, de kerülhet önállóan is alkalmazásra.

  Míg a hívatlan látogató azon szorgoskodik, hogy bejusson lakásunkba, fontos, hogy a külvilág tudomására hozzuk, valaki jogtalanul be akar hatolni az otthonunkba. Felszerelhetünk helyi szirénákat, zajkeltőket, ebben az esetben hívjuk fel a szomszédok figyelmét a hang- illetve fényjelzés jelentésére. Másik megoldás az un. távriasztás. Ennek lényege, hogy attól a pillanattól, hogy a betörő dolgozni kezd, az otthonunktól távolabb egy erre szakosodott központ észleli a behatolást, és azonnal riaszt, értesíti a tulajdonost, a helyszínre küldi az embereit, illetve a rendőrséget. Milyen legyen a jelző-riasztó rendszer? Kérjen segítséget a Személy és Vagyonvédelmi Kamarától, tájékozódjon a MABISZ-nál!

  5. Az otthon tárolt értékek biztonsága

  Ha nem muszáj, ne tároljon otthon nagy mennyiségű készpénzt, nagy értékű, nem mindennap használatos ékszereket, kötvényeket, stb. Bízza ezt bankra! Ha mégis, alkalmazzon az értékek őrzésére széfet. És ami ehhez kapcsolódóan szintén nagyon fontos, ismerje az értékeit, készítsen róluk értékleltárt, fényképet, ha mégis ellopnák őket, a későbbi azonosításhoz ezek jelentős segítséget adnak.

  6. Néhány alapvető magatartás szabály

  A lakást, a kaput, azokat a nyílászárókat, amelyekre nincs rálátása, de könnyen behatolhatnak rajta (teraszajtó, függő folyosóra nyíló ablak, ajtó) akkor is tartsák zárva, amikor otthon tartózkodnak!

  Lakótársaival gondoskodjanak a helyiségek megfelelő zárásáról (lépcsőházak, közös tárolók, pincék)

  Végzettségét, címeit, családi állapotát ne tüntesse fel a névtábláján, elég a vezetéknév!

  Idegeneket ne engedjenek be a lakásba! Ha idegenek érkeznek váratlanul, értesítse szomszédait, hozzátartozóit, kérjen segítséget a Rendőrségtől (112)

  Ha hosszabb távollétre készül, feltétlenül értesítse azokat a személyeket, akikben megbízhat, és távollétéről lehetőleg ne tájékoztassa a nagyvilágot az interneten keresztül!

  A lakást és értékeit javasoljuk biztosítás kötésével is védeni.

  Heves Megyei Rendőr-főkapitányság
  Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály
  112

  Az otthonuk és értékeik védelmében engedjék meg, hogy az alábbi linkeken egy rövid ismertetőt valamint egy játékot ajánljuk figyelmükbe:

  További információkat talál a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács oldalán, ahonnan letöltheti a fontos tanácsokat tartalmazó Házőrző alkalmazást


  Közösségi funkciók