3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Idén is tűzifával és burgonyával segítik a rászorulókat

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.08.30. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A képviselő-testület csütörtökön tartotta tanácskozását. A rendkívüli testületi ülés felütésén érződött, elkezdődött a választási kampány.

     

    Kiss Tivadar, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője felszólalásában úgy fogalmazott: a túlnyomórészt kölcsönszerződések megkötéséről, támogatásokról és többletforrások biztosításáról szóló napirendi pontok azt sugallják, gyors kasszasöprés zajlik a városban, amit a választási kampánnyal magyarázott.

    A felvetésre reagálva Hiesz György polgármester méltatlannak nevezte a képviselő feltételezését, hiszen az ülés rendkívülivé nyilvánítása egyértelműen azt jelzi, halaszthatatlan, határidőhöz kötött döntéseket kell meghoznia a testületnek. Arra kérte kollégáját, tartózkodjon a durva stílusú megnyilvánulásoktól, térjen vissza ahhoz a megszokott hangvételhez, ami eddig jellemezte az önkormányzati frakciók munkáját.

    A városvezető véleményét osztotta Kévés Tamás (Jobbik) alpolgármester és dr. Végh Attila, az MSZP-DK-EGYÜTT frakcióvezetője is.

    A rendkívüli testületi ülésen a grémium több szervezet, egyesület támogatásáról is döntött, valamint további útfejújításról is határoztak.

    Kölcsönszerződést kötnek

    Gyöngyös képviselő-testülete csütörtöki rendkívüli ülésén méltányolta a Mátrai Hegyközségek Tanácsa kérelmét, mellyel a szervezet tízmillió forintos átmeneti támogatást kért az önkormányzatától. Kérelmüket azzal indokolták, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert, megegyező összegű hozzájárulást utófinanszírozásként kapják meg a Fő tér 10. szám alatt lévő közösségi tér kialakításához, a beruházás már elkezdődött, ám a költségek meghaladják a hegyközség anyagi lehetőségeit. A grémium úgy döntött, a mátrai szőlészeket és borászokat tömörítő közösségnek kamatmentes átmeneti finanszírozást biztosít, hatvan napos visszafizetési határidővel.

    A határozat meghozatala előtt Kovács Róbert, a városháza pénzügyi igazgatója tájékoztatta a testületet arról, hogy a kölcsönszerződéssel biztosított támogatás likviditási szempontból semmilyen kockázatot nem jelent a városnak, hiszen az Európai Unió és a hazai költségvetés közös finanszírozású pályázata garantálja a fedezetet.

    A képviselők a napirend lezárása előtt arra kérték a hegyközség elnököt, tájékoztassa őket a társaság fenntartásában lévő Mátrai Borok Háza további üzemeltetéséről, ugyanis több kifogás is megfogalmazódott amiatt, hogy nyáron, a legélénkebb turistaszezonban mindvégig zárva volt a helyi borok népszerűsítését is szolgáló üzlet.

    Támogatást kapnak

    A képviselő-testület további támogatásokról is határozott. Az Energia SC által tervezett műfüves félpálya megvalósításához 15,5 millió forint vissza nem térítendő hozzájárulást biztosított a 2020-as költségvetés terhére. A sportklub sakkszakosztálya pedig 2,5 millió forint önkormányzati támogatást fordíthat a sakkozók magasabb osztályban való versenyzésére, illetve gyöngyösi sakksport háttérbázisának kiszélesítésére.

    A helyi civil szerveződések közül az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány 40 ezer forintra számíthat a Kévés Tamás rendelkezésére álló alpolgármesteri keretből, míg az Együtt Gyógyulni Könnyebb Alapítvány százezer forintot kap Kiss Tivadar képviselői keretéből.

    Burgonyát és tűzifát is adnak

    A szociálisan rászoruló családok idén is számíthatnak az önkormányzat segítségére, amely már a városi költségvetés tervezésekor tüzelőanyag vásárlására nyolcmillió forintot, étkezési burgonya beszerzésére pedig kétmillió forintot különített el a szociális kiadások terhére. A beszerzéshez szükséges pénzügyi fedezet rendelkezésre áll. A megvásárolt tűzifán kívül ? amit fűtési szezonban lehet majd igényelni - az önkormányzat a város közigazgatási területén kivágott fákat, levágott gallyakat is a szociálisan rászoruló családoknak ajánlja fel tüzelésre. A tüzelőanyagból várhatóan mintegy 260 család részesül majd.

    Az első osztályú étkezési burgonyát szintén a nehéz sorban élő családok, valamint az egyedülállók igényelhetik majd, várhatóan 20-25 kilogrammos kiszerelésben. Az élelmiszerből megközelítőleg 530 gyöngyösinek jut majd.

    Megújulnak a buszvárók

    Már a városgazda telephelyén vannak felújítva és átszerelve azok a korábban reklámhordozóként szolgáló szerkezetek, melyeket egy hirdetési szolgáltatással foglalkozó médiavállalattól vett át az önkormányzat. A használaton kívüli építményekből a cég kiszerelte a reklámokat, helyükre üveg oldalfalat épített. A megújult berendezéseket autóbuszos utasváróként hasznosítják tovább Gyöngyös tizenöt autóbusz-megállóhelyén egyebek között a Pesti, az Olimpia, a Petőfi, a Báthory és a Páter Kiss Szaléz utcában, valamint a ?kispiacnál? és Mátrafüreden. Az utasvárók felújítása mintegy 2,5 millió forintba kerül, a munka várhatóan október végén fejeződik be.

    Folytatódik karbantartás

    A közutak üzemeltetésére 20 millió forintot különített el a testület az idei költségvetésből. A munkák elvégzésével a Városgondozási Zrt.-t bízták meg, amely a feladatellátás során újabb úthibákat tárt fel, ezért többletforrást igényelt a várostól. A testület döntése alapján az önkormányzat a Gyöngyösön zajló központi belterületi útkarbantartási munkák elvégzéséhez további négymillió forintot biztosít.

    A testület döntése értelmében az önkormányzat a Harmadosztályként ismert városrészen zajló útfelújítások kapcsán szerződést köt a kivitelezést végző HE-DO Kft.-vel az Iglódi utca helyreállítása érdekében is. Az aszfaltozáshoz mintegy 7 millió forintot biztosít a város. Továbbá kijavítják a korábban egy teherautó alatt beomlott az úttestet a Csárda utcában. A csapadékvíz-elvezető csatorna és az út rendbetételére 12,7 millió forint áll rendelkezésre a költségvetés általános tartaléka terhére.

    Bizottsági tagok

    A gyöngyösi képviselő-testület a rendkívüli ülésen elfogadta a Helyi Választási Bizottság (HVB) tagságát. A végleges javaslat kialakításánál figyelemmel voltak arra, hogy a választási eljárás során mind a jogi szakértelem, mind a civil szerepvállalás teret kaphasson, és a társadalmi életben megbecsült személyek is részt vehessenek a munkában. E szerint a HVB tagja dr. Antal György, dr. Vinczúr Zsolt és Füleki Menyhértné, póttagja Balázs Ernő és Farkas István. A megválasztottak hamarosan esküt tehetnek, és megkapják megbízólevelüket.

    Befutó lehet Gyöngyös

    Gyöngyös jövőre is egyik fontos állomás alehet a Tour de Hongrie ? Magyar Kerékpáros Körversenynek, ugyanis a város pályázatot nyújt be befutó helyszín kategóriában. A részvétel biztosításaként a képviselő-testület előzetesen kötelezettséget vállalt arra, hogy eredményes pályázat esetén a pályázati kiírás szerinti 10 millió forint önkormányzati támogatást biztosít a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesületet 2020-ban megillető önkormányzati hozzájárulás terhére.

    Több lesz a kamera

    A lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a nagyobb figyelmet igénylő városrészek fokozott megfigyelése érdekében újabb mobil térfigyelő kamerákat helyez ki a közterületekre az önkormányzat. A körzetek képviselőinek javaslata alapján tizenegy kamerát szerelnek fel ideiglenesen vagy tartósan.

    Állást kínál a város

    Megüresedett mezőőri álláshely betöltésére ír ki pályázatot Gyöngyös önkormányzata, amely hat alkalmazottal működteti mezei őrszolgálatát. A határozatlan időtartamú közalkalmazotti álláshelyre a pályázati felhívás megjelentetését követően lehet majd jelentkezni.


    Közösségi funkciók