3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Arany János tehetséggondozó program

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.09.06. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    A program célja, hogy segítse a hátrányos helyzetű, tehetséges diákok továbbtanulását olyan középiskolákban, kollégiumokban, ahol a felsőoktatási tanulmányokra való eredményes felkészítésük biztosított.

     

    Milyen előnyökkel jár a programban való részvétel?

    A tanulók egyéves előkészítő évfolyam, az iskola helyi tantervében foglaltak teljesítése és az érettségi vizsgaszabályzatban előírt feltételek esetén tehetnek érettségi vizsgát. Az előkészítő évfolyamon a diákok emelt szintű anyanyelvi és idegen nyelvi oktatásban, matematika- és informatikaoktatásban, önismereti, személyiség- és képességfejlesztő, kommunikációs és tanulás-módszertani programokban vesznek részt. A programban tanuló diákok felkészülhetnek az emelt szintű idegen nyelvi érettségi vizsgára, és a nemzetközi ECDL számítástechnikai vizsgával egyenértékű tudást szerezhetnek informatikából, mindemellett térítésmentesen szerezhetnek gépjármű-vezetői jogosítványt. A program résztvevői valamennyien kollégisták lesznek. Az „aranyos” tanulók kollégiumi elhelyezése ingyenes, étkezésük pedig támogatott.

    Gyöngyös Város Önkormányzata a fenti előnyökön túl havi 10.000 Ft ösztöndíjjal támogatja a résztvevők tanulmányait.

    Kik jelentkezhetnek a programba?

    Minden olyan tanuló, aki a középiskola kilencedik évfolyamára jelentkezik abban a tanévben, amelyben a pályázatot meghirdetik, illetve hátrányos helyzetű, rászoruló vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

    Mi a pályázás menete?

    A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat a tanuló osztályfőnöke, intézményvezetője állítja össze és küldi meg az Önkormányzat részére. A pályázatot 2019 decemberében a települési önkormányzat juttatja el az első helyen kiválasztott középiskola címére.

    A programban részt vevő intézmények közül a tanulók elsősorban a lakóhely szerinti megye intézményébe nyerhetnek felvételt. A programban résztvevő iskolák megyénkben: a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium és az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium.

    A diákok 2020 januárjában felvételi eljárást megelőző válogatáson vesznek részt: egy elbeszélgetést követően fogalmazást írnak és képességeket vizsgáló feladatlapokat töltenek ki. A jelentkezőknek részt kell venniük a kilencedik évfolyamra felvételiző tanulók számára szervezett központi írásbeli felvételi vizsgán abban az intézményben, ahová az Arany János Tehetséggondozó Program keretében a felvételüket kérik.


    Közösségi funkciók