3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Századik születésnapokat ünnepeltek

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.09.10. kedd
 
Utoljára módosítva: 2019-09-10 15:26
 
    Szerző: Pifkó Tamás
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Két százéves születésnapot is tartottak az elmúlt hétvégén Gyöngyösön. Szippl Jánosné és Szabó Ferencné egyaránt népes családja körében ünnepelte a jeles évfordulót, és fogadta Hiesz György polgármester köszöntését.

     
     

    Szippl Jánosné a Tolna megyei Kisdorogon született 1919. szeptember 8-án Jergler Margit néven. Első gyermek volt a családban, négy testvére született. Szülei földművelésből éltek, szegénységük ellenére is tisztességben és a katolikus vallás szerint élték mindennapjaikat, nevelték gyermekeiket. Hat elemit végzett, de korán elkezdődött számára a nagybetűs élet, mert az elemi befejezése után "szolgálni" kellett mennie, mert a népes család eltartása gondot jelentett a szülőknek. Huszonkét évesen ment férjhez, majd együtt Kisvejkére költöztek, ahol negyven évig éltek. Napszámban dolgoztak, majd a termelőszövetkezetek kialakulását követően ott helyezkedtek el. Két lány gyermekük született, mindkét lányát szorgalomra és munkára szoktatta, és szűkös anyagi körülményei ellenére is taníttatta őket. Az idősebb lányát korán elvesztette.

    Férje elvesztése után, özvegyként élt tovább Kisvejkén. Huszonegy éve költözött lányához és annak családjához Gyöngyösre. Két testvére él még Tolna megyében, akikkel azóta is tartja a kapcsolatot. Lányaitól két-két fiú unokája és kilenc dédunokája született. A legidősebb dédunoka harminc éves, a legfiatalabb pedig a második évét töltötte be nemrég. Margitka néni tizenegy éve jár az Idősek Klubjába, mindennapos vendég a Visonta úton, ahol a társasjátékokat kedveli leginkább.

    Szabó Ferencné - született Somogyi Mária - 1919. szeptember 8-án Nagyváradon látta meg a napvilágot egy ötgyermekes gazdálkodó család gyermeként. Marika néni hatvan évig élt együtt férjével, akivel három gyermeket nevelt fel. Egyikük súlyos, gyógythatatlan betegségben szenvedett, és mindennapos ápolásra szorult. Marika néni negyvenöt éven át gondozta gyermekét, miközben a budapesti Népművészek Szövetkezetében dolgozott népi iparművészként. Egyebek mellett népviseletbe öltöztetett babákat, díszpárnákat, szűrrátétes munkákat készített egészen 94 éves koráig.

    Ma már csak két fia él, férje 2001-ben távozott az élők sorából, és testvéreit is elveszítette. Öt unokája és hat dédunokája született, akik közül - mint Marika néni fogalmaz - "egyet szívünk legnagyobb bánatára magához szólított az Úr". Az ünnepelt százévesen is aktív, két bottal mozog, és bár varrni szemének romlása miatt ma már nem tud, mindennapjai nem telnek unalmasan.

    Az önkormányzat nevében Hiesz György polgármester emléklappal, ajándékkosárral, tortával és virággal köszöntötte az ünnepelteket.


    Közösségi funkciók