3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Ebben az összetételben utoljára ülésezett a város képviselő-testülete

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.09.20. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Egyebek mellett a Gyöngyösi Atlétikai Klub pénzügyi helyzetéről, a Városgondozási Zrt. 40 milliós eszközbeszerzéséről és a Berényi-Haller-kastély felújítását is tartalmazó beruházás nyílt közbeszerzésének kiírásáról is döntött szeptemberi ülésén a gyöngyösi képviselő-testület.

     

    Utoljára ülésezett a város 2014-ben megválasztott képviselő-testülete, a grémium már csak a jövő heti ünnepélyes cikluszáró ülésen találkozik.

    Nehéz helyzetben a GYAK – szót kértek az elnökség kilépett tagjai

    A szeptemberi ülésen rendkívüli előterjesztésként tűzte napirendjére a képviselő-testület a Gyöngyösi Atlétikai Klub pénzügyi helyzetéről szóló tájékoztatót. Hiesz György polgármester idézte fel az elmúlt évek és az elmúlt napok történéseit. Mint elmondta, a klub által bonyolított tao-s beruházások, így a lelátó és az öltöző építése „enyhén szólva sem sikertörténet”, a gazdálkodás pedig akkor csúszott el véglegesen, mikor az előző elnökség alatt tavaly áprilisban elmulasztották a tao-s pályázat benyújtását. Az elmúlt napok történéseit vázolva a polgármester vázolta: az egyesület elnökségének öt tagja, valamint a felügyelő bizottság elnöke és egy tagja lemondott tisztségéről. A lemondott tagok a klub elnökével szembeni bizalomvesztéssel indokolták döntésüket, és a tisztújító közgyűlés mielőbbi összehívását kezdeményezték. A lemondott elnökségi és fb-tagok közül a várost vezető grémium előtt négyen jelentek meg, hogy tájékoztatást adjanak a klub helyzetéről. A napirendi pont tárgyalására a képviselők meghívták Weisz Pétert, a klub elnökét is, aki azonban nem kívánt részt venni az ülésen.

    Az egyesületi tagságukat megtartó volt elnökségi tagok nevében Kozma Zsolt összegezte információikat. Mint fogalmazott, két és fél héttel ezelőtt szembesültek vele, hogy a klub másfél hónap alatt felélte az önkormányzat által júniusban nyújtott 15 millió forintos támogatást, a számlája gyakorlatilag üres, az augusztusi béreket nem tudják kifizetni, és a labdarúgócsapat NB III.-as szereplése is veszélybe került. Mint az ülésen kiderült: a klub a labdarúgócsapat utazásait bonyolító cégnek is közel 9 millió forinttal tartozik. Elmondták: készítettek egy válságtervet, ami alapján az egyesület idei éve teljesíthető lenne, a képviselő-testület tájékoztatását pedig azért tartották fontosnak, hogy a tisztújításig tartson ki a 113 éves klub mellett, amelyben 200 utánpótláskorú gyermek sportol.

    A képviselők a hosszúra nyúlt vita végén arról határoztak, hogy javasolják a tisztújító közgyűlés összehívását, és egy konszolidációs terv elkészítését, és azonnali elszámolást kérnek az idén nyújtott önkormányzati támogatások felhasználásáról.

    Nyílt közbeszerzést írnak ki az újabb uniós beruházásra

    A képviselő-testület úgy döntött, nyílt közbeszerzési eljárásban választja ki az Észak-nyugati városrész rehabilitációjára elnyert európai uniós támogatású projekt kivitelezőit. A több mint 400 millió forintos beruházás tartalmazza egyebek mellett a Petőfi utcai Berényi-Haller-kastély felújítását, irodaépület építését, hat önkormányzati bérlakás felújítását, közműépítéseket, útburkolat-felújítást és közvilágítás kiépítését.

    Ugyancsak új közbeszerzési eljárást indít az önkormányzat a parkfenntartási feladatok ellátására. Ezeket a munkákat öt éve a ZÖFE Kft. végzi, azonban az elmúlt években annyi pluszfeladat jelentkezett, amit a jelenleg érvényes szerződés keretei már nem bírtak el. Ezért a társaság és az önkormányzat közös megegyezéssel felbontja a parkfenntartási szerződést, és új közbeszerzést indít.

    Ingyenes wifi-pontokat alakítanak ki a város 17 pontján

    A város tizenhét pontján alakítanak ki ingyenes wifi-pontokat. Az önkormányzat 15 ezer eurós támogatást nyert el az európai uniós támogatású WiFi4EU program keretében, amelynek köszönhetően a Barátok terén, a Bugát Pál téren, a Buszpályaudvar környékén, a strandon, a Fő téren és a Hanisz Imre téren, a Kossuth Lajos utcában, a mátrafüredi Béke utcában, Sástón és a nyolcvanas lakótelep központjában alakítanak ki ingyenes wifi-pontokat, míg a Kálváriaparti Általános Iskolánál, a Városkert utcai játszótéren, a Bugát Pál Kórház környékén és az Ifjúság utcai olvasóparkban az önkormányzat saját forrásból épít ki a WiFi4EU szabványa szerinti wifi-pontokat.

    40 millióból bővíti eszközparkját a Városgondozás

    Közel 40 millió forintot fordít eszközbeszerzésre a Városgondozási Zrt. Az önkormányzati társaságnak egy tulajdonában álló telek értékesítéséből származott bevétele, amit a képviselő-testület korábbi határozata szerint eszközparkjának bővítésére és korszerűsítésére fordít. A bevételből egyebek mellett daruval felszerelt billenőplatós tehergépjárművet, seprőgépet, hótolóval, sószóróval felszerelhető fűnyíró traktort, motoros kaszákat, láncfűrészeket vásárol a társaság.

    Átütemezték a Petőfi utca felbontását

    Mégsem kezdik el a Petőfi utcában a szennyvízcsatorna cseréjét szeptember 23-án. Az útfelbontással járó munkákat egy európai uniós támogatású beruházás keretében tervezték megvalósítani. A 2,2 milliárd forintos beruházás révén Gyöngyösön megvalósul a 100 %-os csatornázottság, ez azonban a Petőfi utcában csak az út teljes lezárásával valósítható meg. A kivitelező elkezdte a lakosság tájékoztatását a lezárásról, de az önkormányzat álláspontja szerint az ideiglenes forgalmi rend, a közösségi közlekedés új útvonalának kialakításához és a lakosság tájékoztatásához a szükségesnél és az előírtnál jóval rövidebb idő állt rendelkezésre, ezért arra kérte a kivitelező Mészáros és Mészáros Kft.-t, hogy ütemezze át a kivitelezést. Mivel a Petőfi utca fenntartását végző állami közútkezelő november 10-ig adott engedélyt az állami úton folytatható munkavégzésre, ezért idén a munkákkal halasztás esetén már nem végeznének, így végül amellett döntöttek, hogy jövő tavasszal végzik el a beruházás Petőfi utcát érintő részét.

    Márton-napra megnyithat a Borok Háza

    A képviselők kérésére tájékoztató került a grémium elé a Mátrai Borok Háza felújításáról. Mint a dokumentumból kiderül, a felújítási munkák a Fő tér 10. udvarában zajló színpadépítési munkák után kezdődhetnek, és a nyílászárók cseréje mellett festést, burkolást, asztalos munkákat és a vizesblokk teljes cseréjét foglalják magukba. A beruházás a Mátrai Hegyközségi Tanács finanszírozásában valósul meg. A Borok Háza tervezett nyitása idén novemberben, az újévjáratos borok bemutatásával együtt, Márton-nap környékén várható.

    Ösztöndíjak

    Az önkormányzat idén is csatlakozik a kormány által kiírt Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, amelynek célja a szociális helyzetük miatt rászoruló egyetemi, főiskolai hallgatók, továbbá felsőoktatási intézménybe jelentkezni kívánó fiatalok anyagi segítése. Ez a cél központi és önkormányzati költségvetési források egyidejű felhasználásával valósul meg. Az ösztöndíjpályázat a felsőoktatási intézmények szociálisan hátrányos helyzetű nappali tagozatos hallgatói számára nyújt rendszeres pénzbeli támogatást. A már felsőoktatásban tanulók esetében tíz hónapon, a 2020. szeptemberétől felvételre kerülő hallgatók esetében háromszor tíz hónapon keresztül folyósítják az ösztöndíjat.

    A képviselők módosították az önkormányzat saját ösztöndíjrendeletét is annak érdekében, hogy bővüljön azoknak a köre, akik a havi negyvenezer forintos juttatásban részesülhetnek.

    Kölcsönnel segítik az alapítványokat

    A képviselők úgy döntöttek, hogy az önkormányzat – hasonlóan az Új Nap Köszhasznú Egyesület és a Mátrai Hegyközségek Kft. kérelme alapján hozott döntéshez – a Gyöngyösi Úszó Alapítvány és a Meseházikó Alapítvány részére is kölcsönt nyújt utófinanszírozású pályázatuk megvalósításának érdekében. A kölcsön összegét a támogatás folyósítását követően fizetik vissza az önkormányzat részére az érintett szervezetek. A grémium több alapítvány támogatásáról döntött, és 2,2 millió forinttal segítette a Pátzay János Zeneiskola alapítványának versenyzongora-beszerzését. A hangszer megvásárlásához már korábban is hozzájárulást nyújtott a város, így a nagyértékű versenyzongora az önkormányzat tulajdonába kerül, de a zeneiskola növendékei használhatják majd.

    Módosuló háziorvosi körzetek

    A grémium jóváhagyta a felnőtt háziorvosi körzetek módosítására irányuló javaslatot. Az érintett háziorvosok kérésére a gyöngyösi III. számú felnőtt háziorvosi körzetből a Dembinszky utca, a Huszár utca és a Klapka utca páros oldala a VI. számú felnőtt háziorvosi körzetbe kerül áthelyezésre. A Heves Megyei Kormányhivatal Járási Népegészségügyi Osztálya és a Magyar Orvosi Kamara helyi szervezete véleményezte és elfogadta a rendelettervezetet.


    Közösségi funkciók