3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Ifjúsági központ alakulhat a műemlék ingatlanban

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.12.13. péntek
 
 
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Ifjúsági és turisztikai központtá alakulhat a Nádor utca 10. szám alatti műemlék épület egy szlovák-magyar közös európai uniós pályázatnak köszönhetően. A pályázat benyújtásáról idei utolsó ülésén döntött a gyöngyösi képviselő-testület, amely határozott a gyermekek számára térítésmentesen nyújtott oltási programok folytatásáról is.

     

    Folytatják az oltási programokat

    A grémium úgy döntött, 2020-ban is folytatja a gyöngyösi csecsemők számára térítésmentesen nyújtott rotavírus elleni védőoltási programot, valamint jövőre is biztosítja a 12. életévüket betöltő fiúgyermekek számára a humán papillóma vírus elleni védőoltást – ugyancsak térítésmentesen. A két, évek óta folytatott védőoltási program fedezetére összesen több mint 13 millió forintot biztosít az önkormányzat. Az oltási program lebonyolítását a házi gyermekorvosok, valamint az iskolaorvosok és iskolai védőnők bevonásával bonyolítja az önkormányzat.

    Megújulhat és új funkciót kaphat a Bíró-kúria

    Egy szlovák-magyar közös pályázat keretében újulhat meg a Nádor utca 10. szám alatt lévő önkormányzati ingatlan, a műemléki védelem alatt álló, úgynevezett Erőss-Bíró kúria. Az európai uniós finanszírozású INTERREG pályázat keretében a régen üresen álló, jelenleg funkció nélküli ingatlan idegenforgalmi szálláshelyként, turisztikai, ifjúsági közösségi térként funkcionálna. A projekt összköltsége másfél millió euró, ami egyenlő arányban oszlik meg a szlovák és a magyar konzorciumi partnerek között.

    Fejlesztenék a helyi tömegközlekedést

    A képviselő-testület úgy döntött, újabb egy évvel meghosszabbítja a helyi tömegközlekedés üzemeltetéséről szóló szerződését a jelenlegi szolgáltató jogutódjával, a Volánbusz Zrt.-vel, ugyanakkor a hatályos alapszerződést több ponton tervezi módosítani. Az együttműködés fontosabb feladatai között megfogalmazták többek között az elektronikus jegykezelés bevezetését, a menetrend optimalizálását, a helyközi járatok üzemeltetőjével háromoldalú megállapodás megkötését, a Bugát Pál Kórház megállópár kialakítására vonatkozó lehetőségek vizsgálatát, a menetrenddel kapcsolatos online tájékoztatás fejlesztését, a mátrai területek és a rendezvények autóbuszos szolgáltatással történő ellátását és a hosszabb távú szolgáltatás feltételeinek meghatározását. Az új feladatok végrehajtására vonatkozó intézkedési tervet a társaság március 1-ig készíti el.

    Európai kerékpárút-hálózathoz csatlakoznak

    Új kerékpárút épülhet az Apc-Rózsaszentmárton-Szűcsi-Gyöngyöspata-Gyöngyös útvonalon. A Kerékpárút a Mátra alján elnevezésű projekt a tervek szerint mintegy 2 milliárd forintból valósulna meg Rózsaszentmárton gesztorságával az érintett települések által alapított konzorcium keretein belül. A megvalósuló kerékpárút az Euro-Velo európai kerékpárút-hálózat részét képezné.

    Új ügyvezető a tévé élén

    A képviselő-testület tudomásul vette Rostás Ákos, a Gyöngyösi Városi Televízió Nonprofit Kft. ügyvezetőjének lemondását. Rostás Ákos 15 éve vezeti a társaságot, amely a helyi mozi üzemeltetése mellett a Gyöngyösi Újság kiadója is. A jövőben azonban saját vállalkozásának vezetésére szeretne koncentrálni. A Gyöngyösi TV ügyvezetői feladatainak ellátásával a képviselő-testület 2020. január 15-étől Pifkó Tamást, a városháza eddigi sajtóreferensét bízta meg.

    Beszámolók, tervek, ügyrendek

    A gyöngyösi grémium decemberi ülésén elfogadta a polgármester különböző társulási tanácsokban végzett tevékenységről szóló beszámolót, valamint a kisebbségi önkormányzatok 2019-es működéséről szóló dokumentumokat is. Ugyancsak megszavazták a képviselő-testület és az önkormányzati bizottságok 2020-as ügyrendjéről szóló előterjesztéseket, és elfogadták a Mátra Honvéd Kaszinóval és a Kolping Család Kulturális Egyesülettel kötött közművelődési megállapodások teljesítéséről szóló beszámolót, az önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepcióját és a 2020-ra vonatkozó belső ellenőrzési tervet is. A megtárgyalt és elfogadott beszámolók között volt a környezetvédelmi program 2018/2019-es teljesítéséről szóló, és ugyancsak támogatták a képviselők a következő két évre szóló környezetvédelmi feladattervet.

    Együttműködést ajánlott a képviselő

    Horváth László országgyűlési képviselő napirend előtt volt a képviselő-testület vendége. A honatya úgy fogalmazott: azért érkezett, hogy gratuláljon a megválasztott képviselőknek, és sikeres munkát kívánjon nekik. Horváth László együttműködéséről biztosította a grémiumot, és válaszolt a képviselők kérdéseire. Ugyancsak a napirendi pontok tárgyalását megelőzően mutatkozott be a képviselő-testület előtt dr. Tanárki-Fülöp István, a Gyöngyösi Járási Hivatal nemrégiben kinevezett vezetője.

    Gyöngyös is csatlakozik a Szabad Városok Szövetségéhez

    A képviselők többsége úgy döntött, hogy Gyöngyös is csatlakozik az úgynevezett Szabad Városok Szövetségéhez. A gyöngyösi önkormányzat csatlakozását Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kezdeményezte. Levelében azt írta: a szövetség szervezése egy, a közös értékeket, célokat rögzítő deklaráció elfogadásával indul, a szövetség alakuló ülését 2020. januárjában tervezik megtartani. Ugyancsak megkereste az önkormányzatot Budapest XV. kerületének polgármestere, akinek kezdeményezése arra irányul, hogy az önkormányzatok minél nagyobb számban fogalmazzanak meg ellenállást az önkormányzatok működését hátrányosan befolyásoló kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, különös tekintettel a helyi adóbevételek célzott felhasználását előíró törvénymódosítást is tartalmazó, jelenleg parlamenti tárgyalás alatt álló ún. salátatörvényre. A grémium támogatta ezt a kezdeményezést is.

    Kitüntetésekről döntöttek

    Egy sor kitüntetésről is határozott a képviselő-testület az év utolsó ülésén. Az Év Utánpótlás Leány Sportolója címet Deme Dorka uszonyosúszónak, a Mátrai Erőmű Búvárklub junior Európa- és világbajnoki bronzérmes versenyzőjének ítélte a grémium, míg az Év Utánpótlás Fiú Sportolója címet idén Magda Boldizsár, a Parafa Úszó Klub versenyzője kapta. Magda Boldizsár 2019-ben négy magyar bajnoki címet és két diákolimpiai bajnoki címet szerzett. Az Év Női Sportolója Kovács Zsófia, kétszereses olimpiai résztvevő triatlonista kapta, aki jó úton halad a tokiói kvalifikáció felé. Az Év Férfi Sportolója címet Roska László sokszoros masters bajnok szenior úszó kapta. Az Év Utánpótlás Csapatának a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola diákolimpiai bronzérmes lány futballcsapatát választották a képviselők. Az Év Felnőtt Csapata címet a HE-DO B. Braun Gyöngyös Liga Kupa-győztes élvonalbeli férfi kézilabdacsapata veheti át, míg az Év Sportszakemberének Belkovics Bélát, a VAMAV Lövész Sportklub elnökét választották.

    A Gyöngyös Város Kultúrájáért kitüntetés Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tagja veheti át a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő városi ünnepségen, míg közösségi kategóriában a Ká-Ró Színkör, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának színköre kapta az elismerést.

    A Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért kitüntetést Csörgő Kata és Csörgő Terka egyetemi hallgató ikerpár, a Berze Nagy János Gimnázium volt tanulói megosztva kapták meg, a Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért kitüntetéssel Csanádi Bertold Balambér gimnáziumi és zeneiskolai tanuló teljesítményét ismerték el, míg Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért kitüntetést Zeltner Domonkos egyetemi hallgató kapta.

    A képviselő-testület Marsi Zoltán rendőr alezredest, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetőjét terjesztette fel a Heves Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díjra, míg a Heves Megyei Klímabarát Díjra az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusát javasolta a Heves Megyei Közgyűlésnek.

    Új taggal bővülhet a kistérség

    A képviselő-testület támogatta Domoszló csatlakozási szándékát a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társuláshoz. Domoszló 2015-ben lépett ki a társulásból, és 2020. január elsejétől kíván újra tagja lenni, amiről a 24 jelenlegi tagönkormányzat képviselő-testületének is szavaznia kell.


    Közösségi funkciók