3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Ötvenhárom millió forint a gyöngyösi szülészet fejlesztésére

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2019.12.19. csütörtök
 
Utoljára módosítva: 2019-12-19 15:04
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A Bugát Pál Kórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán 30 aktív (25 szülészeti és 5 nőgyógyászati) ágy található. Az osztály 2015 óta a kórház újonnan épült épületszárnya II. emeletén működik, kiváló infrastrukturális feltételek mellett. A szülőszoba és az újszülött osztály viszont a kórház régi épületében helyezkedik el, de közvetlen kapcsolatban van a fekvőbeteg osztállyal. A szülőszoba 8 ággyal rendelkezik, évek óta az osztályon történő szülések száma átlagosan 850 évente.

   

  Az intézmény menedzsmentje és az osztály minden munkatársa elkötelezett a családbarát, bababarát és családközpontú szülészet osztály létrehozása mellett. A szülészeti osztály előterét úgy alakítottuk ki, hogy egy családias nappalira hasonlítson, van gyereksarok, az ülő alkalmatosságok nem kórházi jellegűek, inkább kényelmes kanapészerűek. Lassan két éve alkalmazzuk az "aranyóra" szabályát osztályunkon. Szülésznőink, csecsemős nővéreink tudják, és propagálják a szoptatás fontosságát. Az osztályon gyermekorvos javaslata nélkül nem kap tápszert egyetlen újszülött sem. A szülőszobán bordásfalat biztosítottunk, labdáink vannak. A vajúdás során nem ragaszkodunk a régi elvekhez, figyelembe vesszük a vajúdó kérését is - mondta dr. Szelva István osztályvezető főorvos.

  A most elnyert 53,11 millió forintból szeretnénk elérni, hogy a szülőszobai traktus a tárgyi feltételek biztosításával felzárkózzon az osztály színvonalához. A klimatizált egyedi fürdőszobával ellátott apás rooming-in szobás osztály mellé egy a XXI. századnak megfelelő szülőszobát fogunk kialakítani - nyilatkozta Weisz Péter főigazgató.

  Az alternatív szülőszobai lehetőségek (kádban szülés és vajúdás, a sétálva vajúdás, a szülőágyon, vagy szülőszéken szülés) biztosítása mellett a Bugát Pál Kórház szülészetén megteremtik a biztonságos vajúdás személyi, és tárgyi feltételeit. Kiemelt céljuk, hogy a beérkező kismamák és apukák minél komfortosabb körülmények között éljék meg a születés "misztériumát", ehhez szükséges a szülőszoba felújítása. El kívánják érni, hogy az anyák nagyobb biztonságban érezzék magukat, és a természetes fájdalmukat minél elviselhetőbbé tegyék, előzetes tájékoztatással, szülésvezetéssel, és a rendelkezésünkre álló fájdalomcsillapítási módszerekkel. Céljuk továbbá, hogy az apák ne választható formának, hanem természetes dolognak gondolják, és tartsák az együtt-szülés lehetőségét. Ehhez szükséges, hogy a szülőszobán is érezzék, hogy helyük van ott. Megfelelő szociális körülményeket szeretnének ehhez biztosítani (öltöző, vizesblokk).

  Minél jobb körülményeket teremtünk a szülőszobán, az anyukák annál kevesebb stresszel élik meg a szülést, az újszülöttek kötődése, a tejtermelés serkentése annál eredményesebb lesz. Szeretnénk elérni, hogy a bababarát kórház szoptatási irányelveit maradéktalanul be tudjuk tartani. A szülés a szülők meghatározó élménye legyen, mert ez segít a családok megtartásában, összetartásában, segíti a későbbi gyerekvállalásokat - erősítette meg dr. Assani Omar, orvosigazgató.

  Az együtt-szülés optimális feltételeinek, az alternatív szülési lehetőségek biztosításához, az apák megfelelő elhelyezésének megteremtéséhez kívánják a pályázat által nyert összeget felhasználni, hogy minél barátságosabb legyen a szülés, mint a családdá válás egyik legfontosabb lépcsőfoka.

  Ennek elérése érdekében alternatív szüléskísérésre alkalmas szülőhelyiséget (szülőkáddal, hőfokszabályozós csappal) az apa, illetve szüléskísérő számára öltözőt, zuhanyzót alakítanak ki a gyöngyösi kórház szülészetén.

  A projekt keretén belüli az osztály dolgozói: orvosok és szülésznők, valamint szakápolók képzésekben vesznek részt, melynek célja a szülés minél jobb kisérése, segítése.

  Kialakítanak és megfelelő tárgyi eszközökkel látják el azt a helyiséget, melyet az anya és családcsoportok, vagy a szoptatást segítő csoportok, a szülésfelkészítő tanfolyamot látogatók is igénybe tudnak venni.

  Szeretnének egy állandó pszichológust foglalkoztatni, aki naponta találkozna a várandós anyukákkal, gyermekágyasaikkal, részt venne a szülésfelkészítő, az egyedi és csoportos, szülőnő és szülő párok részére tartandó tanfolyamban, a hazabocsájtást követően pedig telefonos tanácsadást végezne, közreműködne a segítségre szorulók kiszűrésében a szülés előtt, és a korai gyermekágyban.

  Az eszközbeszerzéseket 2020. év elején indítják, az építési felújítást 2020. december hónap végéig szeretnék megvalósítani. A képzésekett jövő év elején kezdik és folyamatosan ütemezik.


  Közösségi funkciók