3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Vigyázat, ismét unokázós csalók!

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.01.07. kedd
 
 
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  Az elmúlt hetekben Heves megye több városában is több millió forinttal károsítottak meg jellemzően idős embereket ismeretlen tettesek - olvasható a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság hírlevelében.

   

  2019. december 21. Gyöngyös

  Egy 69 éves idősebb hölgyet keresett fel a lakásán egy ismeretlen férfi, aki közölte vele, hogy a lánya karambolozott és a károk rendezése érdekében letétbe kell helyeznie 4 millió forintot. A sértett ezt követően átadott az ismeretlen férfinak egy millió forintot és megbeszélték, hogy még aznap délután átadja a maradék 3 millió forintot is. Szerencsére erre már nem került sor, mert időközben kiderült, hogy a sértett lánya nem szenvedett balesetet.

  2019. december 23. Hatvan

  Egy 89 éves idős hölgyet hívott fel ismeretlen tettes telefonon 2019. december 23-án a délelőtti órákban, aki az unokájaként mutatkozott be és közölte, hogy autóbalesetet szenvedett. Hogy az ügyből ne kelljen rendőrségi ügyet csinálni, készpénzre volna szüksége, amiért egy férfi ismerőse fog menni. Ezt követően az idős hölgy a megbeszélteknek megfelelően egy borítékba téve ledobott másfél millió forint készpénzt az erkélyről a jelentkező idegennek.

  2019. december 28. Eger

  Egy 70 éves hölgyet hívott fel egri lakásán egy ismeretlen telefonáló azzal, hogy a fia és az unokája balesetet szenvedett és sürgősen pénzre volna szükségük. A sértett a pénzért jelentkező bukósisakot viselő ismeretlen részére 4,5 millió forintot adott át három részletben.

  Kérjük, hogy a hasonló esetek elkerülésének érdekében:

  Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, a jelzett tartalmú telefonhívásokat! Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat!

  Ellenőrizzék le a telefonon kapott információ, balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát!

  Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!

  Hívják a Rendőrséget: 112

  Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat: Bármilyen váratlan helyzetben hívják közvetlen hozzátartozójukat, más, megbízható felnőttet, vagy a Rendőrséget, bátran kérjenek segítséget!

  Ne feledjék, ha baj van, a Rendőrség az, aki segíteni tud!

  Amennyiben kellően óvatosak és elővigyázatosak voltak és nem történt bűncselekmény a sérelmükre, de kaptak hasonló tartalmú telefonhívást, kérjük értesítsék a Rendőrséget!

  Ne feledkezzenek meg a további legalapvetőbb magatartás szabályokról sem az úgynevezett trükkös módszerrel elkövetni szándékozott egyéb csalások, lopások megelőzése érdekében és hívják fel erre idős hozzátartozóik figyelmét:

  Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!

  Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput!

  Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek! Kérjenek Önök segítséget a Rendőrségtől!

  Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!

  Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött!

  A rendőr nem vesz át/ nem is vehet át pénzt a sértettektől, vagy a büntetőeljárás más részvevőjétől sem kártérítésre, sem egyéb célból.

  Javasoljuk:

  Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is.

  Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ha mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!

  Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor hívja a Rendőrséget (112) az ingyenesen hívható számon! A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény továbbra is terv marad.

  Végül, de nem utolsó sorban, a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan figyeljék meg a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá írják fel gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, érkezésük, távozásuk irányát és erről tájékoztassák a Rendőrséget!

  Heves Megyei Rendőr-főkapitányság


  Közösségi funkciók