3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Idén sem állhat meg a város fejlődése

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.01.17. péntek
 
Utoljára módosítva: 2020-01-17 22:44
 
    Szerző: Juhász Marianna
     
     

    Bezár
    Cikk küldés
     
     

    Örülünk a magas adóbevételnek, de nem örülünk annak, hogy a város adóerő-képessége miatt az idén az állam várhatóan mintegy egymilliárd forintot elvon tőlünk – kezdte beszédét Hiesz György polgármester azon a már hagyományosnak számító évértékelő rendezvényen, ahol Gyöngyös 2019-es gazdasági teljesítményét méltatta.

     
     

    A városvezető kiemelte: az európai uniós pályázatokon tavaly Gyöngyös több mint 7 milliárd forintot nyert fejlesztésre, amit 2,2 milliárd forintos önerővel ki tudott egészíteni. Így vált lehetővé például a város LED-lámpás közvilágítása, ami várhatóan jelentős költségmegtakarítást eredményez.

    A megvalósult pályázatok közül kiemelte a Szent Bertalan-templom rekonstrukcióját és a Gyöngyöst Mátrafüreddel összekötő kerékpárút korszerűsítését, valamint a Mátra Művelődési Központ (MMK) energetikai fejlesztését. Ám hozzátette: sajnos egyik beruházás sem volt zökkenőmentes, mert a megvalósítással megbízott Várostérségfejlesztő Kft. hol a tervezés, hol a kivitelezés során problémákba ütközött. A társaság élén történt vezetőváltás azonban reményt ad arra, hogy a már elnyert, de még meg nem valósult pályázatok közbeszerzése is elkezdődhet idén tavasszal, hiszen a sikeres pályázatokkal jövőre el kell számolnia a városnak. Ezek között szerepel egyebek mellett a Jeruzsálem Úti Tagóvodát és Bölcsődét korszerűsítése, az északi városrész szociális rehabilitációja, az egykori laktanya területén tervezett barnamezős beruházás, egy új iparterület kialakítása és infrastrukturális fejlesztése, valamint egy 80 millió forintos mátrafüredi fejlesztés, ami a településrészen két játszótér és egy tanösvény kialakítását, valamint infrastrukturális korszerűsítést tesz lehetővé.

    A polgármester kiemelte azt a 400 millió forintos pályázatot is, amely már lehetőséget biztosított a kékestetői fejlesztések mellett számos kulturális program megrendezésére, és biztosítja a Mátra Művelődési Központ további korszerűsítését.

    Mindemellett elkezdődött egy 2,2 milliárd forintos környezetvédelmi program is a városban a szennyvíztelep modernizálásával illetve a város csatornahálózatának bővítésével.

    A Gyöngyös saját költségvetéséből biztosított forrás lehetővé tette továbbá a zsellérközök, az óvodák, a Mátra Múzeum, a könyvtár, az MMK és a víziközmű fejlesztését, új parkolók kialakítását, valamint az utak és járdák helyreállítását.

    A polgármester méltatta a helyi vállalkozások közreműködésével létrejött mátrai, turisztikai és infrastrukturális fejlesztéseket, valamint hangsúlyozta a gyárbővítésekkel és gyárépítésekkel járó új munkahelyteremtési lehetőségeket.

    - Azt szoktam mondani, hogy minden forrás, ami a városba jön, talált pénz. Igaz ez a társasági adóból származó forintokra is, melyek számos, a sport területén megvalósuló fejlesztéseket tesznek lehetővé - emelte ki Hiesz György hozzátéve: a beszámolója nem emeli ki a tavalyi év teljes fejlesztési skáláját, de mindenképpen rácáfol arra a tévhitre, hogy Gyöngyösön semmi nem történik, a város nem halad előre.

    - Az elmúlt évben is tisztességesen működött Gyöngyös, amihez szükség volt a vállalkozásokra, az önkormányzati cégre, az intézményeinkre, a civil szférára, a közösségformáló, élénk és eredményes kulturális és a sportéletre, valamint a kistérségi munkára és összefogásra - tette hozzá a városvezető, aki gazdasági évértékelőjét az idei évre vonatkozó tervekkel zárva elmondta: továbbra is prioritást élvez az elnyert EU-s pályázatok megvalósítása, szeretnék még hatékonyabbá tenni a vállalkozói szféra és a város együttműködését, törekszenek egy Gyöngyösnek biztonságot adó költségvetés elfogadására, valamint mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több fiatal Gyöngyösön képzelje el a jövőjét. Ennek érdekében szükség van Gyöngyös jobb pozicionálására, amit idén a városmarketing újragondolásával erősít majd az önkormányzat.

    A rendezvény alkalmat teremtett az Év Sportolói és az Év Sportszakembere kitüntetés, valamint a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara díja, a Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegy átadására is.

    Idén az Év Utánpótlás Leány Sportolója címet Deme Dorka uszonyosúszó, a Mátrai Erőmű Búvárklub junior Európa- és világbajnoki bronzérmes versenyzője kapta meg. A polgármestertől az Év Utánpótlás Fiú Sportolója címet Magda Boldizsár, a Parafa Úszó Klub versenyzője vette át, aki 2019-ben négy magyar bajnoki címet és két diákolimpiai bajnoki címet szerzett. Az Év Női Sportolója Kovács Zsófia kétszereses olimpiai résztvevő triatlonista lett. Az Év Férfi Sportolója Roska László sokszoros masters bajnok szenior úszó lett. Az Év Utánpótlás Csapatának a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola diákolimpiai bronzérmes lány futballcsapatát választották. Az Év Felnőtt Csapata címet a HE-DO B. Braun Gyöngyös Liga Kupa-győztes élvonalbeli férfi kézilabdacsapata vehette át, míg az Év Sportszakemberének Belkovics Bélát, a VAMAV Lövész Sportklub elnökét választották.

    A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) jóvoltából átadták a Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegyet, amit nagyvállalat kategóriában a Hyginett Magyar-Amerikai Higiéniai Cikkeket Gyártó Kft., kis- és középvállalkozás kategóriában a Magyar Polgár Kft., Bori Mami Étterem, míg mikrovállalkozás kategóriában Toroczkai Árpád kőműves egyéni vállalkozó vehetett át.

    A gazdasági évértékelőt a HKIK főtitkárának pohárköszöntője zárta. File Sándor elmondta: a megye növekvő, több esetben az országos átlagot is meghaladó gazdasági mutatói mindenképpen bizakodásra adnak okot, hiszen egy erős, stabil pénzügyi környezetben jól lehet alkotni és dolgozni.

    Évértékelő - elismerésekkel

     
    22 kép
    Dátum: 2020-01-17 22:42:00
     


    Közösségi funkciók