3 °C

 
 
14/2021.(IV.16.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. április 16-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

13/2021.(III.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. március 26-án rendeletet alkotott az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 1/2013.(II.4.) önkormányzati rendelet módosításáról.

12/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott A PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKRÓL szóló 9/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról.

11/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2021. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL.

10/2021.(II.26.) önkormányzati rendelet

GYÖNGYÖS VÁROS POLGÁRMESTERE 2021. február 26-án rendeletet alkotott GYÖNGYÖS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉNEK módosításáról.

Bővebben


Új szemlélet szerint tervezik a város költségvetését

Elküld Nyomtatás
Dátum: 2020.01.31. péntek
 
 
  Szerző: Juhász Marianna
   
   

  Bezár
  Cikk küldés
   
   

  A holokauszt nemzetközi emléknapja kapcsán egyperces néma felállással kezdte januári ülését Gyöngyös képviselő-testülete, megemlékezve a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábor, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulójáról, és a holokauszt áldozatairól.

   
   

  Ezt követően Hiesz György polgármester a grémium nevében egy jelképes ajándék kíséretében megköszönte a Gyöngyösi Városi Televízió éléről néhány hete távozó egykori ügyvezető, Rostás Ákos másfél évtizedes vezetői munkáját.

  Kifeszített büdzsé

  A képviselők megtárgyalták az önkormányzat idei költségvetésének első fordulós javaslatát. A vita előtt Kovács Róbert, a városháza pénzügyi és költségvetési igazgatója elmondta: a korábbiakhoz képest egy új szemléletű ajánlás került a képviselők asztalára, amely egyelőre külön mellékletben tartalmazza a nem kötelező működésre és fejlesztésre szánt kiadásokat, a rendelettervezet csupán az önkormányzatra vonatkozó kötelezően ellátandó feladatok költségét foglalja magába.

  Az igazgató kiemelte: továbbra is megfontolt és takarékos gazdálkodásra készül a város, segítve az önkormányzat pénzügyi és likviditási stabilitásának fenntartását. A tervezett feszes költségvetést több tényező is befolyásolja. Csökken a központi forrásból érkező normatív állami támogatás, jelentős terhet ró Gyöngyösre a szolidaritási adó mértéke, az eddig még meg nem valósult feladatok költsége, valamint az elnyert, de még meg nem valósított európai uniós pályázatok finanszírozása is szűkíti a pénzügyi mozgásteret.

  A város iparűzési adóbevételét tekintve Gyöngyös tavaly sikeres évet zárt, ám az előrejelzések és a gazdasági piac változása miatt számolni kell a helyi vállalkozások, cégek által befizetett adó mértékének csökkenésével is.

  A pénzügyi igazgató továbbá arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Gyöngyös mintegy tízmillió forintos támogatásra számíthat, melyet a város és Pálosvörösmart által év elején megalakított közös hivatal létrehozásának költségeire fordíthat.

  Hiesz György polgármester a város költségvetése kapcsán kifejtette: a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is szeretnének lehetőséget biztosítani arra, hogy a képviselők rendelkezhessenek azzal a mintegy tízmillió forintos körzeti fejlesztési kerettel, melyet az általuk képviselt városrész korszerűsítésére, támogatásra fordíthatnak.

  A szokásoknak és a törvényi előírásoknak megfelelően Gyöngyös költségvetését bárki véleményezheti majd a városházán február 10-én 16 órától megrendezendő közmeghallgatáson.

  Módosul a helyi lakásrendelet

  A képviselő-testület januári ülésén első fordulóban megtárgyalta az önkormányzat lakásrendeletét, ám a változásokkal kapcsolatban döntést nem hozott. A grémium arra kérte a jegyzőt, hogy a februári testületi ülésre dolgozzon ki több díjváltozást is tartalmazó lehetőséget.

  A kormányhivatalhoz kerül az építésügy

  A képviselő-testület jóváhagyta az önkormányzat és kormányhivatal között létrejövő megállapodás megkötését, miszerint az építésügyi igazgatási feladatok március 1-jétől teljes mértékben kormányhivatali hatáskörbe kerüljenek. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ügyintézők mellett a feladatellátáshoz szükséges ingó- és ingatlanvagyon is a kormányhivatal ingyenes használatába kerül.

  Turistabarát lesz a parkerdő

  Januári ülésén a grémium támogatta egy korábban elnyert önkormányzati pályázat megvalósítását, amely az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztését segíti. A beruházás az önkormányzat tulajdonában lévő mátrafüredi parkerdő területét érinti. A csaknem 80 millió forintos összköltségű pályázat megvalósítása érdekében mintegy 12,5 millió forint önerő biztosítását vállalja az önkormányzat. A testület döntése alapján a csaknem teljes egészében támogatott projekt kiviteli terveit a Tarna ’91 Kft. készíti el, az ehhez szükséges költséget, mintegy 1,5 millió forintot, az önkormányzat vállalta.

  A beruházás egyebek között két erdei játszótér, erdei tornapálya, erdei bútorgarnitúra; illemhely, tájékoztatótáblák, tűzrakóhelyek épülnek majd.

  Két testvértelepüléstől elbúcsúznak

  A testület jóváhagyja a tavalyi testvérvárosi együttműködésekről szóló beszámolót, és egyetért azzal, hogy az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a jövőben felülvizsgálja a fenntartani kívánt testvérvárosi kapcsolatokat a macedón Stippel, az osztrák Zeltweggel, a dán Ringsteddel, az olasz Cesenaticoval és Cittaducaleval, valamint megszünteti a kapcsolatot az azeri Shushaval és a kazah Zsetiszajjal.

  Átláthatóbbá tennék a működést

  Elvi állást foglalt a város testülete abban, hogy szükség van olyan intézkedésekre, melyek átláthatóbbá teszik az önkormányzat működését. Ezzel a törekvésükkel a városvezetők azt is el szeretnék érni, hogy az önkormányzat nyilvános működésével, a közérdekű adatkezeléssel, az átláthatóbb költségvetési gazdálkodással, a város tulajdonában lévő gazdasági társaságok transzparensebb működésével, valamint a felhasználóbarát és informatívabb kommunikációs csatornák segítségével a gyöngyösiek is egyszerűbben, könnyebben nyomon követhessék az önkormányzat tevékenységét.

  Több pénzt igényelnek a pályázatok

  A költségek megnövekedése miatt mintegy 36 millió forintot igényel az önkormányzat a kulturális és aktív turizmus fejlesztésére elnyert pályázat megvalósításához az európai uniós pályáztatás folyamatát támogató Irányító Hatóságtól. A kérelmet a projekt megvalósításáért felelős Várostérség Fejlesztő Kft. készíti majd elő. Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságnak szintén az EU által támogatott és már elnyert pályázat kivitelezéséhez van szüksége plusz pénzügyi forrásra. Az „Aktív Ház” sport- és szabadidőközpont kialakítását, valamint a környező területek rehabilitációját szolgáló beruházás engedélyes és kiviteli tervdokumentációihoz szükséges újabb költségek fedezéséhez csaknem 13,5 millió forintot ad át a város.


  Közösségi funkciók